• De heren van WHV (hier op archieffoto) boekten een zwaarbevochten overwinning. Foto: Jeroen de Bruin

Moeizame overwinning heren WHV

rotterdam • De heren van WHV waren vrijdag te gast bij Volley Zuid in Rotterdam. Tegen deze middenmoter moest WHV alle zeilen bijzetten om met de winst naar huis te gaan: 1-3.

Zonder passer-loper Dwight Hol en met de niet geheel fitte middenspeler Wildrik van de Plassche moesten de Asperense volleyballers hard werken voor de punten. Gelukkig vulde speler-coach Niels Reder de voor hem ongebruikelijke rol van passer-loper prima in. Mede daardoor wist WHV de overwinning te pakken. Daarmee versterkte de ploeg van John Kemp de tweede plek op de ranglijst.

De start van WHV was dramatisch. Pas om 21:30 klonk het eerste fluitsignaal en de gasten moesten duidelijk nog in de juiste focus komen. WHV maakte de ene fout na de andere en Volley Zuid bouwde een ruime voorsprong op. Pas bij een 9-1 achterstand begon WHV te volleyballen. En hoewel de ploeg nog wel een klein deel van de achterstand wist weg te poetsen, was dit te laat voor de eerste set. Daarmee was wél het fundament voor de tweede set gelegd. Want in die set was het WHV dat direct een voorsprong nam. De servicedruk was voldoende en met middenman Stefan Arp en diagonaalspeler René Roth had de ploeg twee aanvallers die regelmatig scoorden. Daarnaast had libero Joost de Jong de passing en de verdediging in het achterveld veel beter op de rit dan in de eerste set. Hoewel Volley Zuid in de slotfase dichterbij wist te komen, maakte WHV het karwei af: 23-25. De eerste helft van de derde set verliep rommelig, het spel golfde alle kanten op. Halverwege de set ontstond er tumult met wat onvriendelijkheden over en weer. Dat bleek de gasten extra energie te geven. Zeker voor middenaanvaller Wildrik van de Plassche was dit de adrenalinestoot om beter in zijn spel te komen. Met 20-25 kwam de ploeg op een 1-2 voorsprong en lagen er nog altijd vier punten voor het grijpen. In de vierde set wisselde WHV goede momenten af met minder goede en pas richting het einde van de set wist de ploeg het aantal fouten terug te dringen. De kleine achterstand werd overbrugd, zodat beide ploegen schouder aan schouder richting de 25 punten gingen. WHV hield het hoofd het meest koel. De passing vanuit het achterveld van Niels Reder en Joeri van Wijk lag op de beslissende momenten goed, zodat WHV steeds de side-out wist te spelen en de druk op Volley Zuid gelegd kon worden. Die wisten nog enkele matchpunten weg te werken, maar hadden geen antwoord op de service van matchwinner Wayne Hol. Een korte service die met hulp van de netband vrijwel dood neerviel, was te veel voor de tegenstander. En zo pakte WHV met 28-30 de vierde set en de overwinning.

De Asperense volleyballers hebben komend weekend vrij. Daarna begint de ploeg tegen Volley 2B aan de slotfase van de competitie, waarbij het 'venijn' in de staart zit. In de laatste drie wedstrijden ontmoet WHV alleen maar ploegen uit de top vier.