Stichting wil fruitbomen langs de Linge terug

rumpt • Wethouder Ronald van Meygaarden plant zaterdag 17 maart de eerste tachtig fruitbomen aan de Molendijk in Rumpt. Het is de eerste activiteit van de stichting Perendijk van Rumpt.

Nog niet zo lang geleden waren dijken langs de Linge aan beide zijden beplant met fruitbomen. Door een veranderende visie op dijkbeheer en gebrek aan onderhoud zijn de bomen echter voor het grootste deel verdwenen. Een aantal betrokken nam onlangs het initiatief om daar verandering in te brengen, stichting Perendijk van Rumpt werd opgericht. De stichting wil op zoveel mogelijk plekken waar dit toegestaan wordt opnieuw fruitbomen aanplanten. Dankzij hulp van gemeente Geldermalsen is ook het waterschap akkoord met dit voornemen. Daar waar de dijk 'overhoogte' heeft ten opzichte van het gewenste dijkprofiel, mogen opnieuw bomen aangeplant worden. De eerste tachtig bomen kunnen aan de binnenzijde van de dijk ter hoogte van Huis te Rumpt de grond in. Gemeente Geldermalsen betaalt deze eerste aanplanting. Er zullen oud-Hollandse fruitrassen aangeplant worden. Samen met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zijn de bomen uitgezocht. In hoofdzaak worden er perenbomen gepoot, met een enkele appelboom voor een langere bloeitijd.


Helpen

Er zijn verschillende manieren om een bijdrage te leveren aan een mooie Lingedijk. Mensen zijn sowieso op zaterdag 17 maart welkom vanaf 10:30 uur. Enthousiastelingen kunnen ook 'vriend' worden van stichting Perendijk van Rumpt via de website, maar een boom adopteren kan bijvoorbeeld ook. Bedrijven kunnen bovendien sponsoren en eigenaren van een dijkperceel kunnen de aanplant van fruitbomen mogelijk maken.

Mensen die suggesties hebben voor andere mogelijke plantlocaties, kunnen dit aan Perendijk van Rumpt laten weten. De stichting wordt geen eigenaar van de dijkpercelen en heeft dan ook geen enkele zeggenschap over de percelen, maar wil juist afspraken maken met de eigenaren over het aanplanten en beheer van de bomen. Meer informatie is te verkrijgen via secretaris@perendijk.nl.


q www.perendijk.nl