• Heukelum maakte het Almkerk zaterdag lastig.
• Heukelum maakte het Almkerk zaterdag lastig. Foto: Jeroen de Bruin

Verbeek: 'In de nacompetitie hebben we niks te zoeken'

'In Heukelum zijn we vrij nuchter'

heukelum • Heukelum maakt een opmerkelijk seizoen door in de 2e klasse F. De ploeg staat zesde op de ranglijst, maar heeft nog zeker twee - en in vergelijking met sommige ploegen zelfs drie - wedstrijden tegoed. Als het alle inhaalwedstrijden wint, staat Heukelum op twee punten achter koploper Almkerk op de tweede plaats. Trainer Marco Verbeek predikt echter rust: "Als wij verliezen zijn we niet van slag en als we goede resultaten halen ook niet. We zijn gewoon lekker aan het voetballen."

Over dat lekker voetballen zijn de meningen overigens wel verdeeld. Heukelum is een typische counterploeg. Het kan verdedigend heel compact spelen, met de werklust en discipline is niks mis en in de omschakeling is de ploeg dodelijk. Met smaakmaker Sil van Putten tegenwoordig centraal in de defensie trekt Heukelum zich soms ver terug om de ruimte achter de vijandelijke verdediging op te zoeken en Ferry Meijdam in stelling te brengen. Marco Verbeek heeft er maling aan dat dit niet altijd leuk is om naar te kijken. De wedstrijd afgelopen weekend tegen Almkerk was hiervoor exemplarisch. Eerder dit seizoen werd Heukelum in Almkerk nog zoek gespeeld en dat wilde Verbeek niet nog een keer laten gebeuren. "En dus moesten we zorgen dat het lang een wedstrijd zou blijven", zegt Verbeek. "Dan weten we dat we in de tweede helft ruimte krijgen en dat onze momenten gaan komen."

Dubbel gevoel

Het was bijna het recept om Almkerk zijn eerste nederlaag van het seizoen aan te smeren, want de wedstrijd verliep volgens plan. Almkerk was het eerste uur voetballend dominant, maar kon dat niet in veel kansen, laat staan in de score uitdrukken. Alleen Jurre van Laarhoven schoot na een kwartier raak. De grootste kans voor rust was zelfs voor Tim Schwebke, die geheel vrijstaand een voorzet van Ferry Meijdam onzuiver inkopte. Na een kwartier in de eerste helft was diezelfde combinatie wél succesvol. Uit een voorzet van Meijdam prikte Tim Schwebke de 1-1 in de verre hoek. Hoewel die gelijkmaker nog enigszins uit de lucht kwam vallen, was het daarna Heukelum dat het meeste aanspraak op de winst maakte. Sil van Putten kwam het dichtst bij. Vlak voor tijd dook hij op voor het doel, maar hij schoot via de hand van de keeper op de lat en dus moest Heukelum genoegen nemen met een punt. Verbeek deed dat zonder al te veel morren. "Natuurlijk zorgt die bal op de lat een beetje voor een dubbel gevoel, maar wij zijn echt wel tevreden met een punt tegen de koploper. We zijn duidelijk gegroeid ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen Almkerk."

Ranglijst

Ook doelpuntenmaker Tim Schwebke kon goed leven met het resultaat. "Natuurlijk zijn we hier blij mee, vooraf had ik dat niet gedacht. En als Sil die bal nog maakt.... Dat zou wat zijn geweest zeg", zei Schwebke breeduit lachend, in de wetenschap dat zijn ploeg daarmee erg royaal beloond zou zijn. Schwebke voelde echter wel tijdens de wedstrijd dat er best een goed resultaat in zat. "Dat weten wij gewoon als het verschil klein blijft. Almkerk gaf in de eerste helft weinig ruimte weg, maar dat houdt niemand vol. En wij hebben genoeg mensen die iets met die ruimtes kunnen." Waar de goede resultaten Heukelum gaan brengen is nog afwachten, maar voorlopig kijkt iedereen tevreden naar de ranglijst. "Natuurlijk is dat leuk", beaamt Schwebke, die weet dat Heukelum er goed voor staat in de strijd om de tweede periode. "Dat zou heel mooi zijn, maar we zijn er niet echt mee bezig. Wij gaan gewoon iedere week lekker voetballen en dan zien we het wel."

Periodetitel

Het moet Verbeek als muziek in de oren klinken. De trainer zit zelfs helemaal niet te wachten op een periodetitel. "Wij hebben niks te zoeken in de eerste klasse en zelfs niet in de nacompetitie. Ik wordt liever vierde zonder periodetitel dan zevende of achtste mét." Verbeek kan die opmerkelijke uitspraak eenvoudig uitleggen. "De ranglijst zegt veel meer over de stabiliteit van een ploeg. En wij zijn stabiel." En dus weigert Verbeek om hoog van de toren te blazen. "Als we nog twee keer winnen, hebben we dertig punten en dan zijn we veilig. Dat is om te beginnen al een mooie prestatie. Maar we willen dit seizoen sowieso 39 punten halen en ook daarvoor liggen we op koers."

Heukelum laat zich volgens Verbeek niet snel van de wijs brengen. "We zijn dinsdag afgestraft door Ameide, heel vervelend, maar we zijn nuchter genoeg om rustig te blijven. Die nuchterheid hebben we ook als we twee keer achter elkaar winnen. Worden er veel wedstrijden van ons afgelast? Jammer dan! Moeten wij veel wedstrijden inhalen? Jammer dan. Wij raken niet snel van slag. Wij hoeven helemaal niks." Zaterdag wacht de uitwedstrijd bij Tricht. "We hebben geen schorsingen opgelopen. Dat is lekker. Stijn Schuller is weer op de weg terug van een blessure en dat is ook lekker. Het kan in Tricht een andere wedstrijd worden dan tegen Almkerk, maar dat weet je toch niet. We zien het wel."

Maarten van Hoogevest