• Burgemeester Tjerk Bruinsma deelt broodjes uit in Huis ter Leede.
• Burgemeester Tjerk Bruinsma deelt broodjes uit in Huis ter Leede. Foto: André Bijl

Ontbijt in Huis ter Leede valt uitstekend in de smaak

'Beginnen we al, ik stik van de honger'

leerdam • Daarvoor kwamen zo'n achttien vrijwilligers in actie onder wie burgemeester Tjerk Bruinsma en de wethouders Cees Taal en Bart Bruggeman. De vrijwilligers kregen in alle vroegte tekst en uitleg van medewerkers van Huis ter Leede. "Er werd precies verteld wat we moesten doen. We zijn in de keuken begonnen met het klaarmaken van de mandjes met brood, daarna hebben we hier in de grote zaal de tafels gedekt en de bloemen klaar gezet", vertellen Cees Taal en Bart Bruggeman.

Beide wethouders hebben het prima naar hun zin. "Dit zijn de krenten in de pap. De contacten met de bewoners zijn onbetaalbaar. Dit is veel leuker dan al die vergaderingen. Je doet de bewoners hier echt een plezier mee. Je merkt dat ze het leuk vinden en soms ook wel wat spannend. Bovendien krijg je van die prachtige reacties. In de keuken hadden we zo'n mutsje op voor de hygiëne. Komt er een oud dametje langs die zegt: 'wat heeft u een schattig petje op'. Toen we de bewoners ophaalden met hun rolstoelen zei een van hen: 'rij maar door naar Zandvoort'. En nummer twee wilde naar het casino."

'Ik stik van de honger'

Terwijl Taal en Bruggeman jongleren met broodmandjes met kadetjes, krentenbollen en croissantjes komt burgemeester Tjerk Bruinsma aanrijden met de volgende tafelgast. Hij installeert de bewoner voorzichtig bij de tafel en stelt zich voor aan de buren. "Het kost best veel tijd voor we iedereen hebben opgehaald. U heeft onderhand zeker wel trek. Nog heel even wachten. We zijn bijna compleet." Een van de bewoners is goed op de hoogte van de samenstelling van het college en wil weten waar wethouder Meijdam is. "Is Teus er niet? Die ken ik goed." Bruinsma: "Hij had graag willen komen, maar hij is ziek." Iets verderop wordt een bewoonster ongeduldig. "Beginnen we nog niet? Ik stik van de honger." Ze voegt de daad bij het woord en pelt vast haar eitje.

Applausje

Na het gebed, een toespraakje van de burgemeester en een applausje voor de vrijwilligers is het dan toch tijd voor het ontbijt. Behalve burgemeester en wethouders helpen vrijwilligers uit de wijk mee om alles in goede banen te leiden. Thijs de Stigter (16) van het Heerenlanden heeft zich via school opgegeven. "Erg leuk om te doen", zegt Thijs en schuift even later aan bij het college. Jannah (8) - de jongste vrijwilliger - loopt parmantig achter een rolstoel aan. Ze maakt deel uit van een delegatie van de gereformeerde kerk uit Schoonrewoerd. "We doen mee in het kader van de veertig dagen tijd voor Pasen. In die periode organiseren we elk jaar een veranderdag, waarop we proberen iets te doen voor een ander. Dit jaar hebben we voor dit project gekozen.", vertellen twee vrijwilligsters. Maar dan moeten ze weer aan de slag, omdat een bewoonster nog wel een kopje koffie lust en een ander klaagt over koude thee.

Verwendag

De collegeleden assisteren inmiddels met het beleggen van de broodjes. "Wilt u er een eitje op?" In de volgende rij aarzelt een bewoner of hij nu wel of geen boter op zijn krentenbol wil. "En een beetje zout op m'n eitje. Ik vind dat zo lekker." Een vrijwilligster is royaal: "Vandaag mag dat. Het is tenslotte verwendag." Vrijwilligerscoördinator Iris van Wijk kijkt tevreden om zich heen. "Ik sta te genieten. Wat is dit leuk voor de bewoners. Geweldig al die betrokken vrijwilligers die dit mogelijk maken. Voor sommige bewoners is het best spannend, maar met elkaar genieten we van een heerlijk ontbijt en een prachtige morgen", aldus Van Wijk die bakkerij De Jager en leverancier Bidfood bedankt als sponsors van al dat lekkers.

Ook de dames Van der Wal (87) en Hartenhof (88) genieten met volle teugen. "Gezellig zo met elkaar. Mooi dat de burgemeester ook gekomen is. We hebben heerlijk gegeten: een boterhammetje met een eitje én sinaasappelsap. Het is prima verzorgd."

André Bijl