woensdag 28 februari

Silver Falcon 11
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt oud-Tuilenaar Peter Pannekoek een presentatie over 25 jaar Silver Falcon 11 Luchtmobiele Brigade. Entree voor niet-leden is 5 euro. Meer informatie is te verkrijgen via 06-21914404.

donderdag 1 maart

Leren omgaan met DigiD
14:00, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een informatiemiddag over het DigiD. Deelnemers leren deze middag alles over de mogelijkheden die het DigiD biedt en hoe het aan te vragen is. Aanmelden voor deze middag via leerdam.seniorweb@outlook.com of 06-53898108. Deelname kost 15 euro. De workshop is ook 's avonds om 19:30 uur.

Spullen inleveren kerkmarkt
19:30, Waardenburg, De Oude School. In het kerkelijk centrum vindt weer een inzameling plaats van spullen voor de kerkmarkt. Inleveren kan tussen 19:30 en 20:30 uur. Ook oud ijzer is welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen. Volgende inlevering: donderdag 5 april.

vrijdag 2 maart

Spellencircuit
14:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. De natuur- en vogelwerkgroep De Vijfheerenlanden organiseert een spellencircuit in De Schaapskooi in Schoonrewoerd. Na een korte inleiding maken de deelnemers aan de hand van een aantal spellen kennis met de natuur. De kinderen blijven wel binnen. De activiteit is geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar en jongere kinderen onder begeleiding. Deelname kost 2,50 euro per kind, inclusief een consumptie. De activiteit is van 14:00 tot 16:00 uur. Aanmelden kan via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

'Bewaren of hoe te leven'
18:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Voorpremière documentaire 'Bewaren - of hoe te leven'. De van oorsprong Zeeuwse filmregisseur Digna Sinke onderzoekt wat mensen beweegt om te bewaren en herinneringen vaste te houden en waarom andere juist met zo min mogelijk spullen willen leven. Samen met haar moeder (92) probeert ze te achterhalen waar de behoeft aan bewaren vandaan komt. Spirituele documentaire, die op het internationale filmfestival in Rotterdam is gepresenteerd. Digna Sinke en haar filmteam zijn aanwezig. Diner vanaf 18:00 uur (reserveren noodzakelijk), de film begint om 19:30 uur (reserveren niet nodig).
www.stroomhuisneerijnen.nl

Concert en klucht
19:30, Meteren, Dorpshuis Meteren. Dameskoor Meteren geeft haar een concert in Meteren, vervolgens voeren verschillende leden van het koor ook nog de klucht 'Boerenbedrog' op. Het dameskoor onder leiding van Marilou Krouwel opent de avond met een programma in diverse talen. Onder meer lichte klassieke luisterliedjes komen voorbij, zoals 'The Rose' van Bette Middler, en een mooi, aanstekelijk lied uit Zuid-Afrika. Marilou Krouwel, die ook fluitiste is, zal een instrumentaal intermezzo verzorgen met pianist Jaap den Besten. Na het kooroptreden volgt de plattelandsklucht 'Boerenbedrog' geschreven door Emiel Claus. De elf spelers zijn leden van het koor of gastspeler. Het stuk speelt zich af op een boerderij waar een grote prijs van de lotto gewonnen is. Een gedeelte van de prijs is echter zoek, rara waar zou dat nu kunnen zijn? De uitvoering is ook op zaterdag 3 maart.

LingeFilm: 'Les Uns et les Autres'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'Les Uns et les Autres'. De epische klassieker van de Franse regisseur Claude Lelouch maakte bij de verschijning in 1981 grote indruk. Vooral door het slot dat bestaat uit de uitvoering van een choreografie bij Maurice Ravels Bolero. In 'Les Uns et les Autres' worden vier muzikale families uit Amerika (jazz), Rusland (ballet), Frankrijk (variété) en Duitsland (klassiek) voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog gevolgd. De wegen van de diverse gezinsleden kruisen elkaar en hun liefde en passie voor de muziek is het enige wat ze met elkaar verbindt. Het indrukwekkende muzikale drama kreeg maar liefst vier César-nominaties. Is ook te zien op zaterdag 3 maart.

Editie Leerdam
21:00, Leerdam, stadspodium GO. Maandelijkse Leerdamse talkshow, met zeer uiteenlopende gasten welke de actuele (regionale) thema's die een relatie met Leerdam en directe omgeving hebben toelichten. Verder wordt er teruggekeken naar het plaatselijke nieuws van afgelopen maand. Aanvang is 21:00 uur, entree is gratis.

zaterdag 3 maart

Bingo
19:00, Hellouw, Paalgraaf. IJsvereniging D.E.S. houdt een bingoavond in het clubgebouw. De zaal is open om 19:00 uur, de avond begint om 20:00 uur. Hoofdprijs is 100 euro. Let wel: als het vriest, is de ijsbaan open.

Concert
19:30, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Het Heukelumsch Mannenkoor geeft zaterdagen 3, 10 en 17 maart een optreden in dorpshuis De Krakeling. Het koor staat onder leiding van David Visser, Monique Zwaan begeleidt op piano. Na het optreden voeren plaatselijke spelers het toneelstuk 'Oh die mannen' op. Entree is 7 euro. De avonden beginnen steeds om 19:30 uur.

REDDSOME
20:30, Leerdam, stadspodium GO. REDDSOME treedt op in GO. De band rondom zanger en gitarist Pascal Vermeulen bracht in 2016 het debuutalbum 'Coming home' uit. Vermeulen wordt begeleid door zijn band met Maurice van den Dool op drums en Bas Bach op bas. Het optreden bestaat uit een mix van eigen materiaal en covers, in het genre bluespop (John Mayer en Eric Clapton). Entree is 10 euro, aanvang is 20:30 uur. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl. Er zijn ook kaarten aan de zaal te krijgen.

Boerenrock
21:30, Leerdam, café 't Vennetje. Kneiters, uit Twente, is een nieuwe band in het boerenrock en dialectgenre. Kneiters onderscheiden zich met name door het spelen van eigen nummers. Daarnaast spelen Kneiters uiteraard ook covers van Normaal, Jovink, Mooi Wark en Bokkers. Aangezien de mannen van Kneiters allemaal kunnen zingen is er ook een grote variëteit in leadzang, maar ook vooral meerstemmige vocals. Aanvang is 21:30 uur, entree is gratis.

zondag 4 maart

LingeFilm: 'De familie Slim'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. De vrolijke kinderfilm 'De familie Slim' draait bij LingeFilm. De film gaat over het uitvindersgezin Slim, waarin Max Slim de jongste zoon is. Iedereen binnen het gezin is bezig met nieuwe uitvindingen. Zijn vader, moeder en zus winnen steeds een prijs op een groot uitvindersfestival. De uitvindingen van Max mislukken helaas vaak. Wanneer Max uit teleurstelling niet meegaat naar een festival, blijkt dat zijn familieleden zijn ontvoerd door een schurk. Om zijn ouders en zijn zus te redden, gaat hij aan de slag om zijn eigen uitvinding werkend te krijgen. Er is om 11:00 uur een autismevriendelijke voorstelling en om 14:00 uur een reguliere vertoning. Om 13:00 uur is er een kinderactiviteit.
www.lingefilm.nl

Gispy Moods
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Wereldse Klanken met de band Gipsy Moods. Pierre Koolen (viool), Arno Strijbos (contrabas), Theo de Jong (gitaar), René Ziedses des Plantes (klarinet) en Linde van Tilborg (zang). Traditionele zigeunermuziek uit Hongarije en folkloristische opzwepende ritmes uit de Balkan, Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek en Portugese fado, tragische ballades en kabbelende of vrolijke swing in de stijl van de Hotclub de France. Entree: 15 euro incl. glas wijn of sap in de pauze. Reserveren niet nodig.

maandag 5 maart

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom voor een beetje gezelligheid.

woensdag 7 maart

Vrouwenochtend in Nieuwland
09:00, Nieuwland. Aan de Smalzijde 6 vindt een vrouwenochtend plaats. Inloop vanaf 08:45 uur. Huisarts Ineke Visser gaat in op het thema 'Levensvragen'. Zij behandelt vragen als 'Wat als je leven niet zo loopt dan als wij dat gedacht hadden?' en 'Hoe gaan we dan hier mee om en hoe blijven we dan staande?'.

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Buurtonmoetingsplek (Bop) is weer open. Iedereen is welkom voor een kop koffie, een praatje of een spelletje.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

LingeFilm: 'Wind River'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de psychologische misdaadthriller 'Wind River', een bloedstollende misdaadthriller met psychologische diepgang. De jachtopziener Cory Lambert vindt het bevroren lijk van een meisje in het indianenreservaat Wind River in de Amerikaanse staat Wyoming. De expertise van een FBI-team wordt ingeroepen dat concludeert dat het meisje is vermoord. Er blijkt trouwens al snel dat in deze uithoek van de Verenigde Staten de autoriteiten niet erg veel belangstelling hebben voor wat er daar gebeurt.

donderdag 8 maart

Over de vrouwen van Leerdam
20:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Historische Vereniging Leerdam organiseert een avond met als thema: 'De vrouwen van Leerdam...in middenstand, onderwijs en meer'. Deze avond zijn historische foto's van de vrouwen van Leerdam te zien, dit natuurlijk in verband met Internationale Vrouwendag. De avond begint om 20:00 uur, ook niet-leden zijn welkom. Toegang is gratis. Wel is aanmelden nodig, vanwege het aantal beschikbare plaatsen. Dit kan via annette.blom@blominrichtingen.com.

vrijdag 9 maart

Bingo
19:30, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Bingoavond in Zijderveld. De zaal is open vanaf 19:30 uur, de bingo begint om 20:00 uur. Er is als hoofdprijs een geldbedrag te winnen.

Literatuur en muziek
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Schrijver Noud Bles leest uit zijn boek 'De Verborgen Hand', een roman over vriendschap, die zich afspeelt in de toneelwereld en waarin de muziek van vrouwelijke componisten een opmerkelijke rol speelt. Concertpianist Sebastiaan Oosthout brengt de muziek tot leven. Met werk van o.a. Cécile Chaminade, Clara Schumann-Wieck, Louise Adolphe Le Beau, Hildegard von Binnen, Maria Theresia von Paradis, Fanny Hensel-Mendelssohn-Bartholdy en Teresa Carreno. Entree: 12,50 euro. Reserveren:| www.stroomhuisneerijnen.nl

Jamsessie
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Jamsessie met REDDSOME, de band rondom Pascal Vermeulen. Zowel beginnende als gevorderde muzikanten zijn uitgenodigd. Deelname is gratis. www.reddsome.nl

zaterdag 10 maart

Kledingbeurs
09:30-12:00, Waardenburg, dorpshuis De Koeldert. De werkgroep Waardenburg van stichting Draagt Elkanders Noden organiseert een tweedehands voorjaars- en zomerbeurs. De opbrengst gaat weer naar projecten in Roemenië. Naast kinderkleding - vanaf maat 56 - is er ook dameskleding en herenkleding te koop en ook speelgoed.

Veteranencafé
14:00, Leerdam, partycentrum Het Dak. Alle veteranen en hun partners zijn vanaf 14:00 uur welkom bij het Veteranencafé. De organisatie roept Leerdammers ook op om na te denken of er veteranen zijn die willen helpen bij de herdenking op vrijdag 4 mei. Meer informatie is te verkrijgen bij Henny van Zoelen via 0345-619827 en 06-30484023.

zondag 11 maart

Passiedienst
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. In de gereformeerde kerk in Herwijnen vindt een passiedienst plaats. COV Laudate uit Hardinxveld-Giessendam en vocaal ensemble Cantate uit Gorinchem, beide onder leiding van dirigent Niels Kuijers, zingen in deze dienst het begin- en slotkoor en alle koralen uit de Matthäuspassion van J.S. Bach. Gerrit den Hartogh uit Krimpen aan den IJssel zal de verbindende evangelieteksten lezen en zal de verdere invulling van de dienst voor zijn rekening nemen. De zang van de koren en van de gemeente wordt begeleid op het orgel door Arjan Versluis uit Hardinxveld-Giessendam. De dienst begint om 18:30 uur.

donderdag 15 maart

Jaarvergadering
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Oranjevereniging Prinses Marijke houdt haar jaarvergadering in dorpshuis De Poort. Aanvang 20:00 uur. Naast de vaste agendapunten wordt ook het programma van de feestweek bekend gemaakt.