• Het echtpaar Sinay met burgemeester Tjerk Bruinsma.
• Het echtpaar Sinay met burgemeester Tjerk Bruinsma. Foto: Peter Verbeek

Platina feestje voor echtpaar Sinay

leerdam • Het echtpaar Sinay was afgelopen zondag 70 jaar getrouwd.

Burgemeester Tjerk Bruinsma ging maandagmorgen op bezoek in verzorgingscentrum Lingesteyn om hen namens de gemeente van te feliciteren met hun platina huwelijksjubileum. Paulus (94) en Hermelina (91) Sinay trouwden, gelijktijdig met elf andere bruidsparen, in het Molukse Abora. Sinay was een KNIL-militair, hij kwam in 1951 met zijn vrouw naar ons land. Ze werden ondergebracht in kamp Vugt. Het paar dacht dat dit slechts voor een half jaar zou zijn, maar een permanente terugkeer naar de Molukken is er niet meer gekomen.

Unox

Paulus vond werk in een garenfabriek in Tilburg, terwijl zijn vrouw haar handen vol had aan de opvoeding van acht kinderen. Nadat het gezin naar Leerdam was verhuisd werkte hij, tot zijn pensionering, bij Unox in Uithoorn. Met een ploeg in Leerdam wonende Molukse mannen en vrouwen reisde hij dagelijks op en neer. Het broze echtpaar woont sinds kort in Lingesteyn. Zondag werd het briljanten huwelijk op bescheiden wijze gevierd met de aanwezige familieleden, en afgelopen maandag werd dat dunnetjes over gedaan.

Volgens een woordvoerder van de gemeente komen huwelijken van 70 jaar wel vaker maar, maar ze blijven dun gezaaid. Vorig jaar was er een aantal echtparen dat die mijlpaal haalde, terwijl daar dit jaar misschien wel drie bij stil kunnen staan. In 2017 was er ook een echtpaar dat al 75 jaar is getrouwd, en dat was voor het eerst dat een albasten huwelijkstrouw in Leerdam voorkwam. En dat was écht uniek.