• Peter Schoemaker zingt vrijdag enkele nummers van de lp La Cave.
• Peter Schoemaker zingt vrijdag enkele nummers van de lp La Cave. Foto: Dick Aanen

'Wat leuk dat in Leerdam nog steeds een talkshow bestaat'

Peter Schoemaker terug op oude nest

leerdam • "Het is alweer dertig jaar geleden dat we met een klein groepje enthousiastelingen Leerdam op z'n grondvesten deden schudden", zegt de inmiddels 62-jarige Schoemaker. "Wat was dat een mooie tijd en wat geweldig dat er nog steeds zo'n talkshow bestaat."

"Ik was destijds een arme sloeber, verdiende m'n geld als operator bij de kaasfabriek en schreef ondertussen als bijverdienste verhalen voor De Gecombineerde. Dat was een leuke manier om mensen te leren kennen: gewoon inzoomen op de ijdelheid van de Leerdammers."

Via z'n journalistieke werk kwam hij ook in contact met hoofdredacteur Karel Kersten, die hem vroeg om de Local Talkshow in Leerdam te presenteren. Schoemaker bleek daarvoor de ideale persoon. Hij was charmant, goed van de tongriem gesneden. Maar bovendien was hij op een leuke manier stronteigenwijs. "We hadden een show over de nieuwsgaring van De Gecombineerde. Iedereen in Leerdam had daar wel een mening over en iedereen meldde zich aan de interruptiemicrofoon. Ik probeerde dat een beetje ordelijk te houden. Daar kon geen cursus tegenop."

RUR

De initiatiefnemers hadden het idee een beetje afgekeken van de talkshow van Jan Lenferink: RUR (Rechtstreek uit Richter). Schoemaker: "We vonden het heel belangrijk om het tempo erin te houden. Als de vierde of vijfde rij begon te roezemoezen, maakte regisseur Mario Hasebos een armbeweging: kappen. Dat leidde natuurlijk tot protesten bij de gasten. Ons antwoord was duidelijk: als er doorheen geluld wordt, ben je dus kennelijk niet interessant."

Er volgden nog veel memorabele edities. Tijdens een lingerieshow was het zo vol in Het Dak, dat de brandweer ingreep om het middenpad open te houden. Of die aflevering waarin de Leerdammer van het Jaar werd gekozen. De populaire raadsleden Tine Peels (toen nog VVD) en Fedor Kaebisch (PvdA) waren genomineerd, evenals kroegbaas Hein Derksen, de hogepriester van de Betuweblues. Hij won uiteindelijk. "Die verkiezing was gewoon een geintje, maar sommigen namen het allemaal veel te serieus. De uiteindelijke uitslag werd bepaald aan de hand van de lengte van het applaus, dus je kunt nagaan hoe eerlijk dat allemaal verliep."

Een paar jaar later presenteerde Schoemaker met Henk den Boer nog de 'Ja...maar'-show. "Dat leidde in 1994 nog tot een behoorlijke rel, toen toenmalige wethouder Peter Danz zijn politieke opponent Ton de Jongh een draaikont noemde: 'iemand die de boel willens en wetens in de war stuurt'. Danz werd aangeklaagd wegens smaad en door de rechter veroordeeld tot een rectificatie in de krant, wat hij afdeed met het kleinst mogelijke corps uit de letterbak." Indrukwekkend was de afscheidsavond die was opgezet voor vaste columnist en journalist Jan van Klaveren. "Hij had kanker en was in zijn laatste fase van zijn ziek zijn. We hebben toen een 32-koppige band gevormd die 'I need you' van The Blues Brothers voor hem speelde. Kippenvel."

Dordogne

Schoemaker woont al weer enige tijd in de binnenstad van Utrecht. Tien keer per jaar toert hij naar zijn zelf opgeknapte huisje in de Dordogne. "Jaarlijks komen mijn oude vrienden uit Deventer op bezoek. We kennen elkaar nog van de middelbare school. We hadden destijds in een bandje. Ik was drummer, ben er later uitgegooid, maar dat heeft onze vriendschap nooit in de weg gestaan. In dat Franse onderkomen uit 1763 worden herinneringen opgehaald. "En verder verdoen we onze tijd met films kijken, wandelen en de nodige rosé drinken. Maar we hebben ook tijd om muziek te maken. Het mooie is: we hebben geen verplichtingen en geen pretenties. De muziek is gewoon een bevestiging van onze 45-jarige vriendschap."

Schoemaker had komende vrijdag graag met z'n vrienden op het podium gestaan tijdens de talkshow Editie Leerdam. Maar door omstandigheden gaat dit gezamenlijke optreden niet door. Hij is zelf wel aanwezig zingt wel enkele nummers van hun recent verschenen lp La Cave. De avond begint om 21:00 uur.


Dick Aanen