• De Lingemuzikanten zijn in 2015 van start gegaan.
• De Lingemuzikanten zijn in 2015 van start gegaan. Foto: aangeleverd

Polka's tussen de gordijnstalen

regio • Waar 'gewone' muziekverenigingen moeite hebben de bezetting op peil te houden, gaat de jonge Egerländer kapel van de Lingemuzikanten als een trein.

"Een beetje de handrem erop daar bij die opmaat!" Jacco Hoegee, tweede dirigent nu kapelmeester André van der Leest er een keer niet is, moet een paar keer afslaan omdat de muzikanten eigenhandig het tempo opschroeven. En dat is nou juist niet de bedoeling bij deze muziekstijl uit de Bohemen.

"De muziek klinkt eenvoudig, maar om het echt mooi te spelen is niet zo makkelijk. Het komt aan op een goede timing", vertelt Hep van Luunen na de repetitie. Samen met Gerrit van Beest droomde hij al een paar jaar van een traditionele Egerländer kapel in de Betuwe. "Toen we eenmaal doorzetten, hadden we binnen de kortste keren genoeg mensen."

Alleen een paar extra klarinetten zouden zeer welkom zijn, dan zou het repertoire nog flink uitgebreid kunnen worden. De meeste leden spelen ook bij andere orkesten. Hep: "Ze kiezen voor de Lingemuzikanten uit liefde voor deze muzieksoort. Dat is dus een bewuste keuze en dat verklaart denk ik het succes."

Met een flink netwerk in de regio is ook de financiering van bijvoorbeeld de kostuums geen probleem. Via via kwam ook het aanbod om te repeteren in de interieurshowroom van Van den Oever in Geldermalsen. Gratis. Dus schuiven de muzikanten om de week op donderdag een paar banken aan de kant en nemen ze plaats op gloednieuwe eetkamerstoelen, tussen de gordijnstalen.

Ook het aantal aanvragen voor optredens stemt tot tevredenheid. "We moeten zelfs selectief worden in wat we aannemen", zegt Jacco. De polka's, marsen en walsjes maken het publiek enthousiast. "Jarenlang had deze muziek een stoffig imago, maar nu wordt het weer omarmd door oud én jong. Kijk maar naar de populariteit van de Oktoberfesten bij het uitgaanspubliek."

Gerrit: "Het is ook gemoedelijke muziek waar je niet stil naar hoeft te gaan zitten luisteren."

Frühling mit Blasmusik

Zijn de Lingemuzikanten regelmatig in de wijde omtrek te gast, op zondag 15 april organiseren ze voor het eerst zelf een complete muzikale middag: 'Frühling mit Blasmusik'. Van 14:00-16:30 uur treedt behalve de Betuwse formatie ook de professionele kapel Blech Bizarr op. De Dorpskring in Beesd vormt het decor voor deze middag in Zuid-Duitse sfeer.

Op de poster prijkt een alpenweitje met bergen op de achtergrond. Wordt dat de volgende bestemming van de Lingemuzikanten? "Wie weet", glimlacht Gerrit, "een uitwisseling met een buitenlands orkest zou zomaar kunnen."


q www.lingemuzikanten.nl

Janneke Boogaard