woensdag 21 februari

Over oud Leerdam
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg houdt weer een thema-avond in Maranatha in Leerdam. Deze keer verzorgt dominee J. van Walsem een meditatie. Na de pauze vertelt K. Sprado over oud Leerdam. Iedereen boven de 60 jaar is welkom. Aanvang is 19:30 uur.

donderdag 22 februari

Dialezing
20:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Marieke van Haaster en Fred de Gier geven een dialezing over Costa Rica, op uitnodiging van natuur- en vogelwerkgroep De Vijfheerenlanden. De twee natuurfotografen hebben elk een geheel eigen kijk op de fotografie. Zo is Fred van huis uit een landschapsfotograaf maar hij fotografeert ook dieren in hun natuurlijke habitat. Marieke daarentegen benadert de fotografie meer vanuit een artistieke invalshoek. Zij concentreert zich voornamelijk op dieren en haar werk kenmerkt zich door eigenzinnige composities waarbij de lichtval een belangrijke rol speelt. In de lezing komen vijf verschillende natuurgebieden aan bod. De dialezingen beginnen steeds om 20:00 uur en duren tot circa 22:00 uur. De toegang is gratis. De zaal is open om 19:30 uur, de koffie staat klaar. In de pauze worden lootjes verkocht. De opbrengst is een bijdrage in de kosten van de avond. Na afloop van de lezing worden de lootjes getrokken en de prijzen uitgereikt.

vrijdag 23 februari

Inzamelavond
19:00-20:00, Opijnen, Pastoriestraat. Inzamelavond voor de jaarlijkse rommelmarkt rond de hervormde kerk in Opijnen. De markt is in juni, maar spullen zijn al welkom. Inleveren kan tussen 19:00 en 20:00 uur. Kleding en kleine meubels zijn ook welkom. Geen computers, bankstellen of orgels. Meer informatie is te verkrijgen bij Gea Klip via 0418-651922.

LingeFilm: 'The Square'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de veelbesproken film 'The Square' te zien. Deze film heeft op het Filmfestival in Cannes in 2017 de Gouden Palm gewonnen en ook veel recensenten zijn lyrisch over deze satire die de kunstwereld en de maatschappij bekritiseert. In 'The Square' wil curator van het museum voor moderne kunst Christian Nielsen met het gelijknamige conceptuele kunstwerk zijn kritiek spuien op de moderne individualistische maatschappij. Een mooi idee, maar als Nielsen zelf achter zijn gestolen portemonnee aangaat blijkt dat hij helemaal niet goed op de hoogte is van de wereld buiten zijn eigen elitaire groep. De film zit vol ongemakkelijke scènes zoals die waarbij de door een acteur gespeelde mensaap tijdens een chic diner letterlijk de beest uithangt en niemand durft in te grijpen. Hieruit blijkt de kunstwereld voor de Zweedse regisseur Ruben Östlund (Turist) slechts het decor te zijn om vragen te stellen over menselijk gedrag en de moderne samenleving. www.lingefilm.nl

zaterdag 24 februari

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is open van 09:00 tot 12:00 uur. Organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

Johan Soetens vertelt
14:00-15:00, Leerdam, Nationaal Glasmuseum. In een vierdelige vertellingenreeks vertelt Johan Soetens - de oudste gastconservator van Nederland - in het Nationaal Glasmuseum over over zijn passie voor flessen. In het eerste deel neemt hij deelnemers mee op een reis door Europa, waarbij de sporen van de Venetiaanse glasblazers worden gevolgd. Zij zijn van Venetië naar Antwerpen gereisd en van Antwerpen naar Amsterdam. Vervolgens zijn ze vanuit Amsterdam naar Londen gegaan om uiteindelijk weer terug te komen in Venetië. Entree voor de lezing is 5 euro voor museumkaarthouders, voor de overige bezoekers is de prijs inbegrepen bij de entree voor het museum. Voor deze activiteit is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus reserveren is noodzakelijk. Dit kan via reserveringen@nationaalglasmuseum.nl of 0345-614960. Andere vertellingen zijn op: zaterdagen 17 maart en 7 en 21 april.

Bingoavond
18:30, Leerdam, wijkgebouw West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een bingoavond in het wijkgebouw. De hoofdprijs is 200 euro. Het wijkcentrum is om 18:30 uur, aanvang is 19:30 uur.

Bingoavond
19:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De bingocommissie organiseert een bingoavond in Maranatha. Er zijn verschillende prijzen te winnen, waaronder levensmiddelenpakketten, vleesschotels, slagroomtaarten en dergelijke. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk van Opijnen. De zaal gaat om 19L00 uur open en er staat een gratis kopje koffie klaar voor iedere bezoeker.

GO: 'Into Bowie'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. KEPLR brengt met 'Into Bowie' in GO een hommage aan de grote Britse muzikant met een muzikale show waarin het accent ligt op het werk van Bowie uit het midden en einde van de jaren '70, ook wel The Berlin Years genoemd. Het was voor Bowie een periode waarin hij zowel persoonlijk als creatief in een flow zat. Uiteraard slaat de band ook de bekende en voor de hand liggende hits niet over. KEPLR biedt zo een afwisselend en gevarieerd programma met Bowie-hoogtepunten. Elke show nodigt KEPLR een lokale bekende uit als gast. In GO is dat Marlou Vriens. De avond begint om 20:30 uur, entree is 10 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

LingeFilm: 'Loveless'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait 'Loveless'. In het aangrijpende drama vergeet een stel dat in scheiding ligt zich te bekommeren om hun zoon met dramatische gevolgen. De scheiding van Boris en Zhenya in 'Loveless' is een feit, maar totdat het huis is verkocht zijn ze nog tot elkaar veroordeeld. Waar hun zoon Alyosha bij is, vechten ze al schreeuwende uit wie voor hem moet gaan zorgen. Beiden gaan liever met hun nieuw gevonden liefde verder zonder de last van Alyosha. Als hij er vandoor blijkt te zijn gegaan, slaat de paniek toe en wordt met alle macht naar hem gezocht. Het drama van regisseur Zvyagintsev (Leviathan) wordt door De Morgen getypeerd als 'feelbadcinema'. Een ongemakkelijk en tegelijkertijd prachtig Russisch drama.

dinsdag 27 februari

Body & Brain
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij Dorpsontmoetingspunt Deil (Dop) is een presentatie over de nieuwe fysiotherapie Body & Brain, die sinds 1 januari het stokje over heeft genomen van Rob Dirkes. Inloop is vanaf 09:30 uur.

Alzheimer Café
19:00, Leerdam, Lingesteyn. Het Alzheimer Café in Leerdam gaat over de vraag wat dementie eigenlijk is. Laura Joosen, specialist oudergeneeskunde, is als gastspreker aanwezig deze avond. De avond begint om 19:30 uur, afsluiting is rond 21:15 uur. De koffie staat vanaf 19:00 uur klaar. Toegang is gratis.

Over uitvaartkosten
19:30, Asperen, dorpshuis EMM. Uitvaartbegeleiding Anita Bos organiseert een informatieavond over uitvaartkosten.Aan de hand van een presentatie vertelt Anita over de verschillende aspecten van haar vak. Er is ook een tafel met onder andere diverse folders en er ligt een kistband welke te gebruiken is op een uitvaartkist als alternatief voor een bloemstuk. Daarnaast is er de gelegenheid om een rouwauto van binnen te bekijken, zodat zichtbaar is hoe deze is ingericht. De informatieavond begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Locatie is dorpshuis EMM.

woensdag 28 februari

KLEDINGMAKENDOEJEZO
09:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Bijeenkomst van KLEDINGMAKENDOEJEZO in Herwijnen. Iedereen die wat hulp bij het naaien of verstellen van kleding, is welkom. Er zijn ook verschillende lapjes kleding te koop en ritsen in allerlei kleuren en maten. Bovendien is er voor kinderen een workshop, zij kunnen voor 5 euro een spijkertas leren maken. Deze tas is gemaakt van een oude spijkerbroek, de deelnemers gaan deze versieren met lintjes, kralen, kantjes en stickers. Kinderen kunnen ook een eigen pennenetui of pennenhouder maken voor 2,50 euro per persoon. Meer informatie is te verkrijgen via iamym45@hotmail.com.

VakantieBijbelDag
09:15, Leerdam, Pauluskerk. In de Pauluskerk vindt weer een VakantieBijbelDag plaats. Net als in de zomer- en herfstvakantie is het thema '(T)op survival'. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn welkom. Deelnemers zingen samen, er wordt een bijbelverhaal verteld en er zijn verschillende spellen te doen. Als afsluiting is er een traktatie van Beja. Voor de kinderen van groep 6 tot en met groep 8 is er een speciaal tienerprogramma. De start is om 09:15 uur en het programma duurt tot 12:00 uur.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

LingeFilm: 'De Kleine Vampier'
15:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de film 'De Kleine Vampier', deze animatiefilm gaat over Anton. Hij leest graag over vampieren, maar schrikt toch nog behoorlijk als hij een echte tegenkomt compleet met scherpe hoektanden en rode ogen. Als Anton is bijgekomen en vriendschap heeft gesloten met de zachtaardige Rudolph, vliegen ze er samen op uit om een groep vampierenjagers te verslaan die het op de familie van Rudolph hebben gemunt. Vanaf 14:00 uur zijn kinderen welkom bij de activiteit die LingeFilm vooraf organiseert.

Passage Nieuwland-Leerbroek
18:00, Nieuwland, Brandpunt. Jaarvergadering Passage Nieuwland-Leerbroek met als eerste een maaltijd en vervolgens het avondprogramma, met de gebruikelijke onderdelen. dit start om 19.45 uur. Het uur na de pauze staan ontspanning en ontmoeting centraal.

Silver Falcon 11
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op uitnodiging van de Studiekring Haaften verzorgt oud-Tuilenaar Peter Pannekoek een presentatie over 25 jaar Silver Falcon 11 Luchtmobiele Brigade. Entree voor niet-leden is 5 euro. Meer informatie is te verkrijgen via 06-21914404.

donderdag 1 maart

Chinees buffet
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers zijn welkom bij de open eettafel in Tuil. Ontvangst is om 11:00 uur, de dag is om 14:00 uur afgelopen. Deze keer staat er een Chinees buffet op het programma. Voorafgaand aan het diner wordt er een borrel naar keuze geschonken. Deelname kost 11 euro. Opgeven kan tot en met maandag 26 februari bij R. van Willigen via 0418-591957 of Riki Wijtmans 0418-592233. Opgave is bindend, afzeggen kan tot twee dagen voor aanvang.

Leren omgaan met DigiD
14:00, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een informatiemiddag over het DigiD. Deelnemers leren deze middag alles over de mogelijkheden die het DigiD biedt en hoe het aan te vragen is. Aanmelden voor deze middag via leerdam.seniorweb@outlook.com of 06-53898108. Deelname kost 15 euro. De workshop is ook 's avonds om 19:30 uur.

Spullen inleveren kerkmarkt
19:30, Waardenburg, De Oude School. In het kerkelijk centrum vindt weer een inzameling plaats van spullen voor de kerkmarkt. Inleveren kan tussen 19:30 en 20:30 uur. Ook oud ijzer is welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen. Volgende inlevering: donderdag 5 april.

vrijdag 2 maart

Spellencircuit
14:00-16:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. De natuur- en vogelwerkgroep De Vijfheerenlanden organiseert een spellencircuit in De Schaapskooi in Schoonrewoerd. Na een korte inleiding maken de deelnemers aan de hand van een aantal spellen kennis met de natuur. De kinderen blijven wel binnen. De activiteit is geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar en jongere kinderen onder begeleiding. Deelname kost 2,50 euro per kind, inclusief een consumptie. De activiteit is van 14:00 tot 16:00 uur. Aanmelden kan via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Concert en klucht
19:30, Meteren, Dorpshuis Meteren. Dameskoor Meteren geeft haar een concert in Meteren, vervolgens voeren verschillende leden van het koor ook nog de klucht 'Boerenbedrog' op. Het dameskoor onder leiding van Marilou Krouwel opent de avond met een programma in diverse talen. Onder meer lichte klassieke luisterliedjes komen voorbij, zoals 'The Rose' van Bette Middler, en een mooi, aanstekelijk lied uit Zuid-Afrika. Marilou Krouwel, die ook fluitiste is, zal een instrumentaal intermezzo verzorgen met pianist Jaap den Besten. Na het kooroptreden volgt de plattelandsklucht 'Boerenbedrog' geschreven door Emiel Claus.

zaterdag 3 maart

Boerenrock
21:30, Leerdam, café 't Vennetje. Kneiters, uit Twente, is een nieuwe band in het boerenrock en dialectgenre. Kneiters onderscheiden zich met name door het spelen van eigen nummers. Daarnaast spelen Kneiters uiteraard ook covers van Normaal, Jovink, Mooi Wark en Bokkers. Aanvang is 21:30 uur, entree is gratis.