• De minister in Varik vorige week.
• De minister in Varik vorige week. Foto: Lya Cattel

Advies: géén hoogwatergeul

varik • Stuurgroep 'Dijkversterking Tiel-Waardenburg en Rivierverruiming Varik-Heesselt' adviseert géén binnendijkse hoogwatergeul aan te leggen bij Varik en Heesselt.

Vereniging Waalzinnig toont zich maandag opgelucht én een tikkeltje verbaasd op Twitter. Ernest Cartigny schrijft: "Wij kunnen het nog steeds niet geloven, wij vreesden steeds voor een onaangenaam konijntje maar nu werd het toch een schattig wit konijn!"

De stuurgroep heeft zich gebogen over twee alternatieven waarmee de beoogde waterveiligheid verzekerd kan worden. Het ene alternatief is dijkversterking met natuur- en watercompensatie in de uiterwaarden, het andere alternatief is dijkversterking met een binnendijkse hoogwatergeul. Voor dit laatste alternatief heeft de stuurgroep nu gekozen.

In juni van dit jaar brengt de stuurgroep – bestaande uit vertegenwoordigers van provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland, gemeente Neerijnen en het ministerie - een definitief advies uit aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Daarna neemt zij een voorkeursbesluit. Vorige week stelde de stuurgroep haar keuze nog uit. Zij wilde eerst het bezoek van de minister aan Varik afwachten. Het concept-voorkeursalternatief van de stuurgroep ligt van donderdag 15 maart tot donderdag 26 april ter consultatie op de gemeentehuizen in Tiel en Neerijnen, op het kantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel, in het provinciehuis in Arnhem en in Atelier Varik in Varik. Iedereen kan een reactie geven op het concept. Er wordt een inloopavond in het gebied georganiseerd en Atelier Varik is elke donderdag open voor vragen. Na deze inspraakronde komt de stuurgroep tot een definitief advies voor de minister.