Miljoenenkrediet voor Lingewaalse projecten

lingewaal • De gemeenteraad van Lingewaal wordt donderdag gevraagd om in te stemmen met het verlenen van een krediet van ruim 8,2 miljoen euro voor drie grote Manifestprojecten: de brede school in Asperen, de brede school in Heukelum en de gymzaal in Herwijnen.

In december heeft de raad ook al een krediet van 680.000 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkelfase van de Manifestprojecten.

De realisatie van de brede scholen in Asperen (investering van 3,6 miljoen euro) en Heukelum (3,9 miljoen euro) is gegund aan Van Leeuwen Bouw en Hoogevest Architecten. Kuijpers Bouw en Bonnemayer Architecten mogen de gymzaal in Herwijnen (1,5 miljoen euro) ontwerpen en bouwen. Als de raad morgen akkoord gaat, kan eigenlijk al heel snel worden gestart met de sloop van de huidige opstallen, met de daadwerkelijke bouw en met de tijdelijke huisvesting voor de scholen.

Voor de realisatie van een zelfstandige locatie voor de brede school in Spijk heeft nog geen gunning plaatsgevonden en voor dit project wordt dus ook nog geen krediet beschikbaar gesteld. Een stedenbouwkundig bureau ontwerpt eerst een stedenbouwkundig plan waarbij naast de nieuwe school ook wordt gekeken naar woningbouw (circa 10 woningen) op de locatie naast het dorpshuis in Spijk. Vervolgens moet er dan ook nog een bestemmingsplanprocedure worden doorlopen. Er zal dus pas in het laatste kwartaal van 2018 met de bouw worden gestart.

Duurzaam

De drie projecten worden duurzaam gebouwd, dat wil zeggen gasloze scholen, verwarming en koeling middels warmtepompen, (electriciteitsvoorziening door) zonnepanelen en duurzame LED-verlichting. "De projecten dragen hierdoor bij aan de landelijke doelstellingen voor de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie", aldus het college in het voorstel aan de raad.

De voortgang van de Manifestprojecten is afgestemd met de fusiepartners Geldermalsen en Neerijnen en ook met de provincie Gelderland.