Geldermalsen tevreden over pilot statushouders

geldermalsen • De gemeente Geldermalsen is in haar nopjes over de integratie en huisvesting van statushouders. Het aantal statushouders dat de gemeente in 2017 moest huisvesten, is gehaald. De verwachting is dat de huisvesting van twintig statushouders in het eerste halfjaar in 2018 ook gaat lukken.

Sinds september 2017 doen 24 statushouders die nog maar kort in Geldermalsen wonen mee aan het project 'Samen aan de slag met statushouders' van de gemeente Geldermalsen. Statushouders die moeten inburgeren, werken meteen ook aan participatie, het vinden van werk en het leren van de Nederlandse taal. In het project werkt de gemeente nauw samen met Werkzaak Rivierenland, VluchtelingenWerk, Welzijn West Betuwe. Daarnaast zijn Integreren doe je samen!, Mozaïek Welzijn, GGD, Bibliotheek Rivierenland en Vita Run actief in het project. De samenwerkende organisaties begeleiden de statushouders gedurende 18 maanden intensief bij de integratie in hun directe omgeving.

De bedoeling is dat de statushouders na 18 maanden tenminste 28 uur per week participeren in een Nederlandstalige omgeving. Uiteindelijk zijn betaald werk en het beheersen van de Nederlandse taal de belangrijkste doelen. Voorlopig is de aanpak nog een pilot.

Voor iedere statushouder is de begeleiding en aanpak anders. Zo helpt een statushouder mee in een garage om de taal en vaktermen te leren. Een analfabeet doet vrijwilligerswerk om allereerst de Nederlandse taal te leren en een andere statushouder legt met een vrijwilliger contact in de buurt. Bij anderen wordt samen met verenigingen en vrijwilligersorganisaties gewerkt aan een toekomstig beroepsprofiel. Bijvoorbeeld in de agrarische sector, leraar in het bewegingsonderwijs of een baan als chauffeur. Ook is er een Eritrese statushouder via de GGD opgeleid als sleutelpersoon. Zij gaat mee naar de huisarts en leert de Eritrese statushouders hoe de gezondheidszorg werkt in Nederland.

Verantwoordelijk wethouder Niko Wiendels hoort positieve geluiden van de deelnemende nieuwe inwoners. "De statushouders zijn verheugd met de intensieve begeleiding en aandacht die zij krijgen. Ze werken goed mee en komen afspraken na."