• Simon van Zante en Floris Kool kijken uit naar de derby.
• Simon van Zante en Floris Kool kijken uit naar de derby. Foto: Peter Verbeek

SC Everstein-HSSC'61 zaterdag eindelijk op het programma

Met vertrouwen naar de derby

everdingen • Het voetbalseizoen is al dik over de helft, maar dé derby tussen SC Everstein en HSSC '61 staat komende zaterdag pas voor de eerste keer op de rol. Topschutters Simon van Zante (SC Everstein) en Floris Kool (HSSC '61) hebben er alle vertrouwen in dat hun elftal met de winst aan de haal gaat.

De 'Derby der Lage Landen' is de laatste twee seizoenen weer in ere hersteld. Doorgaans speelde SC Everstein hoger en pas nadat de Heicoppers naar de derde klasse promoveerden, kregen beide clubs in competitieverband weer met elkaar te maken. De balans is licht in het voordeel van de roodwitten: twee keer winst, één keer gelijk en één keer verloren. Gescoord werd er niet veel, afgaande op het doelsaldo van 4-2.

Scoren

"Ik moet mijn eerste doelpunt tegen HSSC '61 nog maken", vertelt Simon van Zante (24). "Dat moet deze keer dan maar gebeuren. Voetballen tegen HSSC '61 is toch anders. Die duels trekken altijd veel publiek, en ook dat maakt het speciaal. Maar uiteindelijk gaat het er gewoon om dat je drie punten pakt. Beide ploegen moeten het hebben van jongens uit het dorp. De meesten ken ik wel, want je loopt elkaar tijdens een feestje of in de sportschool wel eens tegen het lijf."

"Als het goed is, kom ik Floris in de wedstrijd niet of nauwelijks tegen. Hij is fysiek erg sterk en is, denk ik, koppend beter omdat hij meer lengte heeft. Hij scoort gemakkelijk en is een belangrijke pion in het aanvalsspel van HSSC '61. Beide elftallen staan op de ranglijst dicht bij elkaar en hebben na de winterstop allebei een aardige reeks neer gezet. SC Everstein is goed bezig. We voetballen directer en zijn dreigender geworden. Bij vlagen wordt er heel goed gecombineerd en ons rendement is hoger geworden."

Rendement

Over rendement gesproken: dat van Simon van Zante is best hoog. Hij legde er dit seizoen twaalf in en gaf acht assists waaruit werd gescoord. Hij is zodoende betrokken geweest bij 20 van de 29 treffers die SC Everstein tot dusverre heeft gemaakt. Dat geeft aan dat hij meer een teamspeler is dan een spits die voor eigen succes gaat. "We maken er zaterdag een leuke pot van die wij met 3-2 gaan winnen."

In scorend opzicht doet HSSC '61 het met 29 doelpunten even goed als SC Everstein. Topschutter Floris Kool (25) heeft vorig seizoen gekwakkeld en was een tijdje uit de running wegens lies-, heup- en rugklachten. De bron van het kwaad zat in zijn voeten. Een zooltje maakte een einde aan de klachten, waardoor hij fit aan het seizoen is begonnen.

"Vorig seizoen scoorde ik slechts zes keer en nu staat de teller al op tien. Als diepe spits ben ik vaak een kaatsend aanspeelpunt die deels afhankelijk is van voorzetten van de vleugels. Maar ik ben redelijk snel, beschik over een aardige individuele actie en heb duelkracht. Eigenlijk ben ik een heel allround meevoetballende spits."

Omzettingen

HSSC '61 begon niet geweldig aan het lopende seizoen. Voetballend was het behoorlijk, maar er werden te weinig kansen benut. "De balans in het elftal was niet helemaal goed. Trainer Gerrit Molenaar heeft wat omzettingen gedaan die goed zijn uitgepakt, en de laatste weken gaat het lekker. We zijn alleen nog niet constant genoeg."

"Er zijn fases in een wedstrijd dat je Simon van Zante amper ziet, maar ik vind hem een levensgevaarlijke en balvaste aanvaller die technisch heel goed is. Hij is een speler waar elke verdediging zijn handen vol aan heeft en die je vooral niet te veel ruimte moet geven. De derby maakt bij mij geen extra energie los, want ik ga er altijd voor 100 procent in. Het zijn wel de leukste duels van het seizoen. In het veld kan het er stevig aan toe gaan, maar na de wedstrijd is dat over. Ik verwacht dat we met 1-3 winnen, zodat de onderlinge balans daarna weer in evenwicht is."

Dit seizoen ontlopen SC Everstein en HSSC'61 elkaar weinig in de 3e klasse D van district West I. Beide ploegen staan met twintig punten uit vijftien wedstrijden in de middenmoot.

Peter Verbeek