• Margreet Stam (links) en Nelleke de With zijn op zoek naar een nieuw onderkomen.
• Margreet Stam (links) en Nelleke de With zijn op zoek naar een nieuw onderkomen. Foto: André Bijl

Dieren Tehuis Leerdam moet wijken voor oprukkende nieuwbouw

Dierentehuis zoekt nieuwe locatie

leerdam • "Over drie jaar moeten we hier weg zijn, de tijd dringt", zeggen Margreet Stam en Nelleke de With. De stichtingsvoorzitter en beheerder zijn dik tevreden over het pand aan de Koenderseweg waar het dierentehuis na een lange zoektocht in 2000 neerstreek. "Deze locatie is geweldig. Vlakbij Leerdam, dicht bij onze vrijwilligers, maar ook lekker buiten zodat niemand last van ons heeft. Vandaar dat we het erg jammer vinden dat we hier weg moeten."

Het tehuis staat op een stuk grond van pakweg 2250 vierkante meter en biedt plaats aan een hondenkennel, een katten- en konijnenverblijf, quarantainevertrekken, een kantoor en speelterreinen. "Het buitenterrein zou wat groter mogen zijn, zodat de honden meer ruimte hebben om te spelen, maar verder is dit een ideale plek."

Al jaren terug - toen de plannenmakerij voor de Broekgraaf op gang kwam - was duidelijk dat het Dieren Tehuis mogelijk moest verkassen. De economische crisis zorgde voor uitstel, maar nu de ontwikkeling van de wijk in volle gang is, komt het afscheid snel dichterbij. "Onlangs kregen we van de gemeente – waar we de grond van huren - te horen dat dit gebouw in 2021 weg moet zijn. Dat betekent dat we over twee jaar moeten beginnen met de bouw van een nieuw pand." Dat zorgt volgens Margreet Stam en Nelleke de With voor veel onzekerheid. "Ons voortbestaan staat op het spel. We zoeken een andere locatie met voldoende buitenruimte. Een stuk land waar we kunnen bouwen of een oude boerderij die we op kunnen knappen. Het liefst in het buitengebied om overlast voor de buren te voorkomen, maar ook weer niet te ver bij Leerdam vandaan. Anders haken onze vrijwilligers af. Het is lastig om goede vrijwilligers te vinden en te behouden. We hebben een trouwe groep van ongeveer 35 personen. Als we die mensen kwijt raken, is dat een ramp voor de dieren. Ze wandelen met de honden, knuffelen met de katten en dragen veel bij aan het welzijn van de dieren." Stam en De With hopen dat mensen mee willen helpen in hun zoektocht naar een nieuwe locatie. "De gemeente heeft de plicht om zwerfdieren op te vangen. Wij voeren die taak voor ze uit, dus werkt ook de gemeente mee om een oplossing te vinden. Bovendien komt er een financiële regeling, want het gebouw is ons eigendom. Al weten we nog niet hoeveel we voor ons pand krijgen." Het is voor de stichting altijd al een klus om de begroting rond te krijgen. "Nu we moeten investeren, wordt dat alleen maar lastiger. Daarom zijn we blij met onze donateurs en met alle giften. Vorig jaar werden we bovendien gesteund door de Lions en stichting Darius. De netto-opbrengst van het Bluesfestival in maart gaat ook al naar onze stichting. Geweldig. We hopen dat veel mensen mee willen doen om een nieuwe locatie te realiseren. Want dit werk moet doorgaan."

André Bijl