Gemeenten moeten bijbetalen, onder meer voor reorganisatie

Kritiek op 'afpakken' van materieel

regio • Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) heeft een nieuw brandweerzorgplan opgesteld. Daarvoor is onder andere bekeken of het wel nut heeft dat op tien van de 36 brandweerposten twee tankautospuiten staan. Nee, is de conclusie van de veiligheidsregio. Acht van de tien tweede brandweerwagens kunnen vervallen, onder andere in Kerkdriel, Herwijnen, Geldermalsen en Waardenburg.

Dat op die plekken een tweede wagen staat, is volgens de VRGZ 'historisch gegroeid' en niet gebaseerd op risicodekking. Er zijn ook geen landelijke normen voor hoe snel een tweede tankautospuit ter plekke moet zijn. De veiligheidsregio vindt het acceptabel als in tachtig procent van de gevallen binnen een kwartier een tweede wagen op de plaats van een brand is. Dat lukt ook door een wagen van een buurkazerne in te schakelen. Dat betekent dat er minder vrijwilligers per post nodig zijn. Alleen in Tiel en Wijchen draagt een tweede wagen juist extra bij aan de veiligheid, maar daar is het de vraag of er genoeg mankracht en ruimte is.

Alle zestien gemeenteraden moeten het nieuwe plan goedkeuren. Ter voorbereiding maakt de veiligheidsregio een rondje om uitleg te geven. In Geldermalsen had VRGZ-manager Ronald Jansen het niet gemakkelijk tijdens zijn presentatie. Hij erkende dat het een 'hard gelag' is voor vrijwilligers als er een tankautospuit vertrekt. "Daar komt emotie bij kijken."

Jansen benadrukte dat het inkrimpen van het materieel niet is ingegeven door bezuinigingsdrift. "We hebben puur gekeken: wat is nodig?"

Het lukte hem niet erg om de leden van de raadscommissie Bestuur en Middelen te overtuigen. Temeer omdat de veiligheidsregio tegelijk vraagt om extra geld. Naast de herschikking van de wagens heeft de VRGZ een groter probleem: de organisatie die is opgetuigd toen de brandweerkorpsen in 2013 verplicht samen moesten gaan, wankelt. Medewerkers hebben geen vertrouwen in de directie en voelen zich niet serieus genomen. Om hier een einde aan te maken is eenmalig een half miljoen euro nodig. Daarnaast is er een tekort op de begroting van de VRGZ en een onverwachte loonsverhoging. Dat kost elke gemeente in Rivierenland tienduizenden euro's.

Op verzoek van de Geldermalsense commissie zoekt de VRGZ uit wat de gevolgen zijn voor de vrijwilligers én hun werkgevers. Want als vrijwilligers vaker verder weg moeten uitrukken, zijn ze ook vaker weg onder werktijd. Daarnaast wil de commissie weten wat het Geldermalsen kost als de tweede tankautospuit daar gewoon blijft staan. Of die laatste vraag ook wordt beantwoord is niet duidelijk, want die richting wil de veiligheidsregio niet op.

Ook in Neerijnen laat de politiek de tweede tankautospuit niet zomaar 'afpakken', zoals Gert-Jan van Weelden (SGP) het verwoordt. "Zo voelen de vrijwilligers het. De vraag is hoe je ze dan gemotiveerd wilt houden." Neerijnen heeft samen met Geldermalsen en Lingewaal in het verleden veel geïnvesteerd in het brandweermaterieel. Petra van Kuilenburg (Gemeente Belangen Neerijnen): "Destijds is daarover een convenant afgesloten, dat nu volgens ons teniet wordt gedaan. Daar willen we het fijne van weten."

De gemeenteraden van Lingewaal, Zaltbommel en Maasdriel nemen morgen (donderdag) een besluit over hun visie op het brandweerzorgplan. In Neerijnen en Geldermalsen volgt het definitieve besluit in maart.


Janneke Boogaard