woensdag 14 februari

Wandeling
10:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. De volgende wandeling voor senioren gaat van start vanaf de parkeerplaats naar dorpshuis De Krakeling in Heukelum. Dit is om 10:00 uur. De route voert deze keer om de inundatieplassen bij de Nieuwe Zuiderlingedijk heen naar Asperen en via de Oude Zuiderlingedijk weer terug. Het is een wandeling van ongeveer 9 kilometer. Om 11:15 uur is er een koffiepauze bij De Schildkamp in Asperen. Deelnemers zijn waarschijnlijk rond 13:00 uur weer terug in Heukelum. Deelname is gratis, consumpties zijn wel voor eigen rekening. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom via 06-43915192.

Digi-Taalhuis
13:00-14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Gratis inloopspreekuur voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of werken met de computer. Het Digi-Taalhuis wordt bemand door een professionele docent, mensen kunnen er ook terecht om te oefenen.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

Voorleespret in de bieb
14:30, Beesd, Bibliotheek Beesd. Voorleeshalfuurtje in de bibliotheek. Kinderen kunnen met een vriendje of vriendinnetje langskomen om te luisteren naar een mooi verhaal. Aanmelden is niet nodig. Iedereen is vrij om te komen luisteren en aan te schuiven.

Schoonrewoerdse Poort
20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Historische Vereniging Leerdam organiseert een lezing over de Schoonrewoerdse Poort. In 2016 werd er archeologisch onderzoek gedaan naar de overblijfselen van deze poort. De lezing gaat in op het resultaat van dit onderzoek. De avond is opgedeeld in twee delen: enerzijds krijgen aanwezigen een overzicht van de historie van de poort (met historische kaarten en prenten) en anderzijds komt het archeologisch onderzoek zelf aan bod. Ook wordt een digitale reconstructie van de poort getoond. Deze lezing wordt verzorgd door Nico van der Feest en Dion Hagens, beiden mannen waren nauw betrokken bij het onderzoek en werkzaam bij Aeres Milieu. Nico van der Feest is senior archeoloog en grondlegger van de archeologische afdeling van Aeres Milieu. Dion Hagens is historicus en voert de bureau- en archiefstudies uit voor de onderzoeken. De avond vind plaats in Maranatha, aanvang is 20:00 uur. Ook niet-leden zijn deze avond welkom.

donderdag 15 februari

Documentaire 'Océans'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Natuurdocumentaire 'Océans' van het Franse filmmakersduo Jacques Perrin en Jacques Cluzaud. Beelden van het leven in de vijf oceanen op aarde. Met een budget van 50 miljoen euro is vier jaar lang gefilmd op vijftig verschillende locaties. Met een toelichting door filmexpert Marc Westermann. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 16 februari

Open maaltijd
17:15, Leerdam, De Hoeksteen. In de zalen van vrijgemaakte kerk De Hoeksteen vindt een gezamenlijke maaltijd plaats. Doel van de maaltijd is om deelnemers de kans te geven nieuwe mensen te ontmoeten en bovendien gezellig samen te eten. Deelname is helemaal gratis. De zalen zijn vanaf 17:15 uur open, de maaltijd begint om 17:45 uur. Opgeven kan door te bellen of smsen naar Bettine van Oosterum via 06-20696151 of door even te mailen naar: openmaaltijdleerdam@gkvl.org. Er is plaats voor maximaal 85 mensen.

Hespera Trio
20:15, Deil, Deilse kerk. In de Deilse kerk speelt het Hespera Trio een klassiek programma met het vroeg-Duitse repertoire van Bach en tijdsgenoten. Het concert wordt georganiseerd door Muziek op de Dijk. Emmanuel Frankenberg (clavecinist en organist), Elise van der Wel (barokviool) en Alon Portal (viola da gamba) spelen de triosonate in A-groot van Philipp Heinrich Erlebach, de vioolsonate in G-groot BWV 1021 en fantasia en fuga in a-klein BWV 904 van Johann Sebastian Bach, en de triosonate a-klein en triosonate in Bes-groot van Dietrich Buxtehude. De talentvolle, jonge musici van het Hespera Trio hebben elkaar ontmoet aan het Haags conservatorium. Het concert begint om 20:15 uur, entree is 15 euro (7,50 euro voor CJP-leden). Reserveren kan via reserveringen@muziekopdedijk.nl of 06-40485804. Of via de website. www.muziekopdedijk.nl

GO: 'The light between oceans'
20:30, Leerdam, stadspodium. Bij GO is de film 'The light between oceans' te zien. De film is gebaseerd op de wereldwijde bestseller van M.L. Stedman en gaat over vuurtorenwachter Tom (Michael Fassbender) en zijn vrouw Isabel (Alicia Vikander). De geliefden wonen op een eiland in West-Australië en proberen al jaren zonder succes kinderen te krijgen. Wanneer ze op een dag een aangespoelde roeiboot vinden met een klein meisje erin, besluiten ze haar uiteindelijk te adopteren. Ze zijn gelukkig en genieten met volle teugen van hun dochter Lucy, tot dat ze na een aantal jaren een vrouw (Rachel Weisz) ontmoeten op het vaste land. Al snel na deze ontmoeting verandert hun perfecte leven langzaam in een hartverscheurend drama… De filmvertoning begint om 20:30 uur, entree is 7,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl. www.go-leerdam.nl

zaterdag 17 februari

Kaartmarathon
09:30, Nieuwland, gebouw De Dijk. De Roemtroevers organiseert een kaartmarathon voor jokeraars en klaverjassers in gebouw De Dijk in Nieuwland. Deelname kost 12,50 euro, inclusief vier consumptiebonnen. Aanmelden kan bij G. Spaan via 06-22962353 of 0345-614042 of bij A. Waasdorp via 06-40416883. Inschrijven kan tot en met donderdag 15 februari. De zaal is open om 09:30 uur, aanvang is 10:00 uur.

Rommelmarkt
09:30-14:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een rommelmarkt. Deze vindt plaats in het wijkcentrum. De toegang is gratis. De markt is van 09:30 tot 14:00 uur.

Winterkumpulan
14:00-19:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. De Indische vereniging Oost en West Tesaam (OWTS) organiseert een winterkumpulan. Er is eten en drinken, daarnaast is er muziek van trio 'Friends en Friends'. De entree is 10 euro, maar via 06-28758347 of owts@live.nl bedraagt de entree 8 euro. Leden en kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree.

LingeFilm: 'Félicité'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm draait de rolprent 'Félicité', een Afrikaans melodrama. De film gaat over een trotse alleenstaande moeder die zangeres is in een bar in Kinshasa. Als haar zoon het slachtoffer wordt van een motorongeluk staat haar leven op z'n kop. Félicité is een zelfstandige vrouw, maar zonder financiële reserves. Door het motorongeluk van haar zoon heeft ze geld nodig voor dure medische behandelingen. Er zit niets anders op dan vrienden, kennissen, arm en rijk, te vragen om ondersteuning. En dan wordt het harde bestaan van Congo blootgelegd. Een falende overheid, corruptie en armoede. 'Félicité', een hommage aan een sterke vrouw die er alles aan doet haar zoon te helpen.

GO: Rayen Panday
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Cabaretier Rayan Panday staat met zijn solovoorstelling 'Fenomeen' in GO. Een fenomeen beschrijft de wereld zoals we die ervaren, niet per sé zoals die bestaat. Een fenomeen kan ook duiden op een bijzonder begaafd persoon of opvallend verschijnsel. Rayen Panday vindt zichzelf absoluut geen fenomeen. Hij beschrijft alles zoals het is, maar dan wel op fenomenale wijze. In 2008 debuteerde én won Rayen Panday op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij brak in 2016 definitief in Nederland door met de voorstelling 'Niet verder vertellen'. Entree is 15 euro, het is een try-outvoorstelling.

zondag 18 februari

GO: 'De krekel en de mier'
11:00, Leerdam, stadspodium GO. Familievoorstelling 'De krekel en de mier' van Peter Faber in Leerdam. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De voorstelling is gebaseerd op de fabel van Jean de la Fontaine. Avond na avond zingt heer Krekel het hoogste lied op de heuvel in het bos. Iedereen vindt het prachtig en avond na avond komen ze luisteren. Alleen vrouw Mier komt nooit bij heer Krekel. Zij heeft het druk, veel te druk. Schoonmaken, wassen, voedsel verzamelen, iets waar heer Krekel geen moment mee bezig is. Zo gaat de zomer voorbij en maakt plaats voor herfst en winter. Heer Krekel heeft honger en hij heeft het koud. Wanneer hij bij het huis van vrouw Mier een heerlijke geur opsnuift vraagt hij haar hulp, maar tevergeefs. Heer Krekel heeft er toch zelf voor gekozen om de hele zomer muziek te maken! Dan moet hij nu de gevolgen maar ragen! Heer Krekel worstelt zich door de barre winter en bij de eerste lentestralen trekt hij de wijde wereld in. Hij wordt een gevierd popster, maar als hij hoort dat zijn vrienden van de heuvel... 'De krekel en de mier' gaat over de waarde van vriendschap en het maken van persoonlijke keuzes. De voorstelling begint om 11:00 uur, entree is 7,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.n.

LingeFilm: 'Coco'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de vrolijke film 'Coco' te zien, een grappige film over de dood uit de studio van Pixar. Onder de regie van Lee Unkrich en Adrian Molina is er weer een prachtige animatiefilm geproduceerd, nu met een Mexicaans tintje. De film gaat in op de typische gebruiken in Mexico. Uitgangspunt is 'Día de Muertos', de dag van de doden. Nadat Miguel het graf van zijn muziekheld Ernesto de la Cruz heeft bezocht weet hij het zeker! Hij is een afstammeling van de o zo ongelukkig omgekomen gitaarheld. Dit moet hij uitzoeken en dan wordt hij de wonderlijke wereld van de doden ingezogen. De wereld van de doden die net zo vrolijk en swingend is als waar hij vandaan komt. Een intrigerend verhaal tussen realiteit, fantasie, gebruiken en blijdschap. Om 11:00 uur is er een autismevriendelijke vertoning, om 15:00 uur een reguliere vertoning.

Rivierenland Klassiek
14:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Het Italiaanse duo 'Tulip Duo' met Eleonora de Poi (viool) en Massimiliano Turchi (piano). Zij geven op 12 april een concert in de Royal Albert Hall. In Het Stroomhuis spelen zij van Mozart de Sonate in D major KV 306, van Respighi uit de zes stukken voor viool en piano P31: Berceuse en Valse Caressante. Na de pauze spelen ze van Brahms de Sonate no 3 op. 108. Entree: 10 euro.

Jeugddienst
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Jeugddienst in de hervormde kerk in Herwijnen. Thema is: 'God en genot'. Dominee Molenaar uit Heukelum is de voorganger, er is muzikale begeleiding van de kerkband. Aanvang van de dienst is 18:30 uur.

maandag 19 februari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom voor een kopje koffie, een spelletje of gewoon een praatje. Deze keer is er een knutselactiviteit.

dinsdag 20 februari

Open eettafel Herwijnen
11:45 uur, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 16 februari bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

Paranormale avond
19:30, Leerdam, Noorderberg. Marielle Beks is te gast bij de paranormale avond van paranormale vereniging PASO in Leerdam. Ze vertelt over engelen. Deelnemers mogen een voorwerp of foto meenemen van iemand, overleden of nog in leven. De avond begint om 20:00 uur, de zaal is open om 19:30 uur.

Lezing over natuurbeheer
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Professor Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan de Universiteit van Wageningen over natuurbescherming in Nederland. Zijn veel gelezen boek 'Natuur in Nederland' wordt gezien als standaardwerk. In zijn nieuwste boek 'Wilde apen', beschrijft hij de relatie tussen de mens en de natuur. Daarin stelt hij zich onder andere de vraag wie er eigenlijk in het natuurreservaat thuishoor, de mens (wilde apen) of de in het wild levende dieren en planten. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig. www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 21 februari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen is weer open. Iedereen is welkom voor een praatje of een spelletje.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

Over oud Leerdam
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg houdt weer een thema-avond in Maranatha in Leerdam. Deze keer verzorgt dominee J. van Walsem een meditatie. Na de pauze vertelt K. Sprado over oud Leerdam. Iedereen boven de 60 jaar is welkom. Aanvang is 19:30 uur.