• Rien Baas wint tweede prijs in Grote Grillworsttest.
• Rien Baas wint tweede prijs in Grote Grillworsttest. Foto: aangeleverd

Lekkerste grillworst van de provincie

leusden • De Leerdamse keurslager Rien Baas is als tweede geëindigd in de Grote Grillworststest 2018. Afgelopen donderdag werd de bijbehorende prijs uitgereikt in het Van der Valk hotel Leusden door 24 Kitchen-chef en juryvoorzitter Hugo Kennis.

"Deze grillworst heeft een gulle en rijke smaak. Deze worst is af", was het oordeel van de jury over deze worst. Rien Baas kan het daar alleen maar mee eens zijn. Voor het vierde achtereenvolgende jaar deed hij mee aan de door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie gehouden wedstrijd.

Alle voorgaande keren kwalificeerde hij zich bij de beste tien, maar niet eerder schopte hij tot een tweede plaats. "Het juryrapport wordt nog opgestuurd, dus ik weet niet wat het verschil is met de nummer een. Maar tweede van Nederland, en de beste van Zuid-Holland, dat is toch wel iets waar je mee thuis kunt komen. Peter Tap, van Keurslagerij Muilwijk uit Ameide, is derde geworden, dus de provincie heeft het echt uitstekend gedaan."

Met zijn vrouw Irma is Baas achttien jaar geleden een eigen keurslagerij begonnen. Grillworst was toen al een van de ambachtelijk gemaakt producten. "Het is altijd een van onze beste lopende artikelen geweest. De receptuur van de kruidenmix is nog precies dezelfde; alleen zit er tegenwoordig minder zout in dan vroeger", merkt Rien Baas op. "Eigenlijk is het een worst zonder opsmuk. Het is een kwestie van verse grondstoffen, goede kruiding en lekker afgrillen."

Hoewel hij er eigenlijk geen tijd voor had gaf Baas afgelopen dinsdagmorgen toch even een toelichting. Met worstmaker Johan Pruissen, sinds een maand in dienst, was hij druk bezig om grillworsten te maken. Normaal gesproken gaat er 125 kilo per week door, maar hij rekent deze week op een omzet van misschien wel 200 kilogram. "En 'nee' verkopen kan nu natuurlijk niet. Meedoen aan wedstrijden hoort erbij. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van mijn producten, en als dat wordt bevestigd door een vakkundige jury kan ik daar, met mijn medewerkers, alleen maar heel trots op zijn."