• Rick de Joode in actie namens Herovina.
• Rick de Joode in actie namens Herovina. Foto: Jeroen de Bruin

Verschillende belangen bij derby Herovina-Haaften

'De ranglijst zegt niet zoveel'

herwijnen/haaften • Rick de Joode en Nicolai van Wageningen zijn de controleurs op het middenveld van respectievelijk Herovina en Haaften. Ze spelen al heel wat seizoenen in hun hoofdmacht, maar stonden nog niet zo vaak tegenover elkaar. Zaterdag staat in Herwijnen de derby weer eens op het programma.

Hoewel de ranglijst van de 3e klasse D vanwege de afgelastingen enigszins vertekend is, is het beeld van beide clubs wel duidelijk. Herovina moet alle zeilen bijzetten om weg te komen van de onderste plekken, terwijl Haaften keurig meedraait in de subtop. Toch zal die ranglijst zaterdag weinig zeggen. "Op basis van de ranglijst is Haaften wel favoriet", geeft Rick de Joode toe. "Maar dit is een aparte wedstrijd en ik heb er echt wel vertrouwen in dat wij een goed resultaat kunnen neerzetten." Ook Nicolai van Wageningen weet dat de ranglijst niet alles zegt. "Maar ik ga er wel vanuit dat wij gaan winnen", klinkt het zelfverzekerd. "Ik ben trouwens benieuwd wat Herovina gaat doen. Het is een ploeg met veel mentaliteit en ze zijn met jongens als Maarten Lievaart en Kevin Steenbruggen altijd gevaarlijk uit dode spelmomenten."

Goed gevoel

Voor zowel Herovina als Haaften was BLC de laatste tegenstander in de competitie. Herovina stapte tevreden van het veld. De ploeg revancheerde zich voor de ruime nederlaag op de eerste speeldag. "Dat was wel even lekker, ja", beaamt De Joode. "We hadden de week ervoor verloren van SSC'55, de nummer laatst. Deze zege op BLC was heel belangrijk. Winnen is altijd lekker, maar we speelden ook goed en hebben daar een goed gevoel aan overgehouden."

Haaften kreeg in Den Bosch juist een domper te verwerken. De ploeg speelde weliswaar prima, maar kon de wedstrijd niet op slot gooien, waardoor BLC diep in blessuretijd nog gelijk maakte. "We misten Thijmen Gerringa en Jeffrey Wolf", zegt Van Wageningen. "We kregen daar heel veel kansen, misschien had Thijmen er daar ééntje van gemaakt. En Jeffrey houdt de boel achterin potdicht, dus misschien hadden we met hem die 1-2 wél over de streep getrokken. Maar ook zonder die twee hadden we natuurlijk gewoon moeten winnen."

En hoewel de wedstrijden beladen is, zaterdag staan er in de derby 'slechts' drie punten op het spel. Punten die beide ploegen graag pakken. "Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar", weet De Joode. "Als je een paar keer wint, sta je er lekker voor, maar verliezen betekent dat je onderin komt te hangen. Het is aan ons om een reeks neer te zetten en uit het gedrang te komen." Haaften doet het na de opmars onder Denny van Geffen nu dus goed onder Adrie van Steijn. "Als ik kijk naar onze spelersgroep en potentie, had ik wel verwacht dat we bovenin zouden meedraaien", zegt Van Wageningen. "In de top-5 had ik ons in ieder geval wel neergezet. Met Johnnie Noorthoek en Dennis van Riel is er natuurlijk kwaliteit bijgekomen en ook onder de nieuwe trainer loopt het goed. Adrie is heel anders dan Denny, dus het was in het begin even wennen. Maar het gaat inmiddels best aardig."

Maarten van Hoogevest