Cursus voor mantelzorgers

regio • Welzijn West Betuwe houdt in samenwerking met Indigo een vierdaagse cursus voor mantelzorgers rond het thema 'Zorgen voor een ander begint bij jezelf'. De cursus is bedoeld voor mantelzorgers in Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal die vaak het gevoel hebben onder druk te staan. Een ervaren trainster van Indigo geeft de cursus op donderdag 8 en 22 maart, 5 en 12 april van 09:30 tot 11:30 uur in dorpshuis De Betuwepoort in Rhenoy. Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken en zelf lichamelijke en/of psychische klachten (zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, pijnlijke spieren, piekeren, slecht slapen, concentratieproblemen en somberheid) ontwikkelen, is het van belang dat zij goed voor zichzelf zorgen. Deze cursus biedt daar handvatten voor. Zo leren mantelzorgers te ontspannen, minder te piekeren, beter te communiceren met hun partner of familielid en hoe en waar ze steun kunnen vinden. Ook wordt er onderling ondersteuning en advies gegeven. Deelname aan de cursus is gratis. Meer informatie is te verkrijgen bij Welzijn West Betuwe via 0418-652371 of mvaneijndhoven@welzijnwestbetuwe.nl. Aanmelden moet vóór vrijdag 23 februari.


Over de 'inclusieve' gemeente

geldermalsen • Gemeente Geldermalsen wil graag een 'inclusieve' gemeente worden. Dat wil zeggen: een gemeente waarin iedereen volwaardig en gelijkwaardig mee kan doen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond of psychische en verstandelijke beperkingen. Voor ervaringsdeskundigen of zorgprofessionals organiseert Geldermalsen daarom op donderdag 22 februari een bijeenkomst in mfc De Pluk. Doel van de avond is om op een rij te zetten welke thema's hierbij voorrang moeten krijgen. De ontvangst en inleiding is om 19:30 uur, de zogenaamde 'thematafels' starten om 19:45 uur. De afsluiting is om 21:30 uur.


Cursus voor vrijwilligers

leerdam • Speciaal voor vrijwilligers die met mensen met een psychische of psychiatrische aandoening werken of actie zijn bij een zorg- of welzijnsinstelling, organiseert stichting SamenDoen een cursus. Deelnemers leren het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk kennen, krijgen handvatten om grenzen te stellen en leren voor zichzelf op te komen. De cursus is op dinsdagochtend 6, 13, 20 en 27 maart en 10 en 17 april van 10:00 tot 12:00 uur. Locatie is het gemeentehuis in Meerkerk. Aanmelden kan via info@samendoen.expert of 0345-637363. Deelname is gratis, maar er is wel een beperkt aantal plaatsen.


Potgrondactie hervormd Leerdam

leerdam • De hervormde gemeente Leerdam organiseert zaterdag 3 maart weer de jaarlijkse potgrondactie. Met de opbrengst van deze actie wordt een project van Woord en Daad in Mozambique gesteund. Deze stichting bestrijdt armoede door de lokale bevolking te helpen een eigen bestaan op te bouwen. Helpen kan door potgrond of gedroogde koemestkorrels te kopen. Een zak van 40 liter kost 4 euro, drie zakken voor 12 euro. Een emmer koemestkorrels van 4 kilo kost 4 euro of drie emmers voor 11 euro. Bestelling doorgeven kan via voorzitter-diaconie@hervormdleerdam.nl of 0345-619134. De bestelling wordt zaterdag 3 maart tussen 09:00 en 13:00 uur gratis thuisbezorgd.