Leerdam wil ingrijpen bij woonoverlast

leerdam • Als de gemeenteraad akkoord gaat, heeft burgemeester Tjerk Bruinsma van Leerdam binnenkort de mogelijkheid om in te grijpen bij ernstige vormen van woonoverlast.

Het gaat onder meer om zaken als verwaarlozing, ernstige vormen van geluidsoverlast en alcoholmisbruik, waardoor het woongenot – zoals nachtrust - van omwonenden in het geding komt. "Het gaat om lastige situaties waar escalatie voor de betrokkene of de 'buurt' dreigt, maar die nét niet strafbaar zijn zodat het voor de politie lastig is om in te grijpen. Het is goed dat we bij dergelijke situaties op kunnen treden", legt Bruinsma uit. Sinds 1 juli 2017 is er een wet die het mogelijk maakt dat burgemeesters bij ernstige overlast in actie komen. "Al moet de gemeenteraad daar eerst wel de bevoegdheid toe geven. De eerstvolgende vergadering staat dit onderwerp op de agenda. Als de raad beleid vaststelt, kunnen we ingrijpen."

In dergelijke gevallen zal de burgemeester eerst beoordelen hoe groot de overlast is en de overlastgever zo nodig waarschuwen. Bij herhaling zijn forsere maatregelen mogelijk. De burgemeester kan de boosdoener een 'gedragsaanwijzing' geven door bijvoorbeeld therapie te adviseren. Als hij of zij weigert zich te laten behandelen en in de fout blijft gaan, heeft de burgemeester de bevoegdheid de betrokkene – tijdelijk – het huis uit te zetten. Dat geldt voor zowel huurders als huiseigenaren. "Dat gaat heel ver", geeft Bruinsma toe. "Maar dit is ook de laatste stap. Ik ben erg blij met deze mogelijkheid. Soms zeggen mensen: 'moet er eerst iets ergs gebeuren voor jullie wat doen'?' En soms sta je inderdaad met lege handen. Deze wet maakt het mogelijk in te grijpen." In een vorige gemeente werd Bruinsma geconfronteerd met een bewoner die de buurt terroriseerde. "Het was een ramp voor zijn omgeving. Ik heb hem gevraagd iets te doen aan zijn alcoholverslaving. Dat hielp." Vianen heeft al beleid voor dit soort situaties, Zederik moet er nog mee aan de slag. "Ik heb de mogelijkheden meteen doorgespeeld naar Zederik. Het zou met het oog op de komende herindeling mooi zijn als alle drie gemeenten op dit gebied dezelfde afspraken hebben."