• Leo groeide zelf op tussen de koeien.
• Leo groeide zelf op tussen de koeien. Foto: Anne Marie Hoekstra

Bemiddelaar in fosfaatrechten

hei- en boeicop • Melkveehouders die meer koeien willen gaan houden, kunnen zich door Leo Timmer uit Hei- en Boeicop laten adviseren bij de aankoop van fosfaatrechten. 'Ik kom uit de regio, dat voelt voor agrariërs uit deze streek vertrouwd.'

Een boer met een veestapel die meer mest produceert dan hij op zijn eigen land mag deponeren, heeft een probleem. Hij moet koeien verkopen, of fosfaatrechten kopen van een boer die stopt. In het laatste geval komt Leo Timmer in beeld. Hij adviseert en brengt kopers en verkopers bij elkaar. Aangezien het bij de aan- en verkoop van fosfaatrechten vaak om grote sommen geld gaat, is een betrouwbare bemiddelaar belangrijk. "De investering is momenteel ongeveer achtduizend euro per koe", aldus Timmer.

Ondernemerschap

Timmer geeft uitleg en stelt voor zijn klanten een overeenkomst op. "Ik doe zaken met boeren in heel Nederland. Het aantal bedrijven neemt af, de boeren die overblijven worden groter. De agrariërs die goed verdienen, kunnen ook weer makkelijker groeien. Waarom mensen graag boer zijn?" Aarzelend: "Eerlijk gezegd snap ik het zelf ook niet altijd. Het ondernemerschap, de vrijheid en liefde voor het vak. Maar je bent 7 dagen per week, 24 uur per dag boer. Zomaar op vakantie gaan is er niet bij. Veel boerenzonen willen dat niet; bedrijfsopvolging is een probleem. Ook het benodigde kapitaal speelt daarbij een rol." Als telg uit een boerenfamilie heeft Timmer affiniteit met de sector. Hij had zelf boer willen worden. "Maar we waren met drie zonen thuis en mijn oudere broer wilde het bedrijf van mijn vader ook graag overnemen."

Na jaren gewerkt te hebben in de mengvoedersector, werd Timmer in 1996 zelfstandig bemiddelaar en adviseur in de agrarische sector. "Ik vind het dienstverlenende aspect heel leuk, de combinatie van advies en verkoop. Je brengt partijen bij elkaar, regelt financiële zaken. Ik maak contracten op voor de kopende en de verkopende boer. De transactie moet geregistreerd worden bij de overheid. Pas na de registratie gaat het geld naar de verkoper. Door met een betrouwbare bemiddelaar te werken, heb je de zekerheid dat de financiële afwikkeling en de registratie bij de overheid goed gebeuren. De boeren zelf weten vaak niet precies hoe het werkt. Ze waarderen mijn correcte persoonlijke benadering en de snelle en correcte afhandeling."

Meer informatie is te vinden op de website.


q www.fosfaat.com

Anne Marie Hoekstra