• De leerlingenraad koos vanwege het jubileum een nieuw logo voor Het Mozaïek.
• De leerlingenraad koos vanwege het jubileum een nieuw logo voor Het Mozaïek. Foto: Aangeleverd

Volgend jaar viering negentig jaar onderwijs aan de Tiendweg

Rust, reinheid en regelmaat op Mozaïek

leerdam • Precies twintig jaar geleden fuseerden de toenmalige Ot en Sien aan de Tiendweg en de Veltmeijerschool op het Burgemeester Meesplein. Beide scholen gingen in het gebouw van de 'oude' Ot en Sien verder als Het Mozaïek. De school telt nu zo'n 140 leerlingen en dat aantal is constant, vertelt Jan Donga die in 2007 directeur werd van Het Mozaïek.

"Ooit zaten er meer dan 300 leerlingen op de Ot en Sien. Van oudsher is dit de school van wijk West. De geschiedenis van de school is nauw verbonden met de Glasfabriek. In de vorige eeuw vestigden zich veel Turkse en Marokkaanse gezinnen in de wijk. Vaak waren dat grote gezinnen, met veel kinderen. Die kinderen kwamen naar de Ot en Sien."

Vergrijzing

Door de vergrijzing van de wijk liep het aantal leerlingen terug. Bovendien zijn er de afgelopen jaren heel wat woningen gesloopt. "Daar woonden 'onze' kinderen. Door de herinrichting van Leerdam-West verhuisden veel gezinnen naar andere wijken. Sommigen hebben zo'n band met Het Mozaïek dat hun kinderen nog steeds hier naar school komen."

Karakteristiek

Donga is enthousiast over het karakteristieke gebouw aan de Tiendweg. "Het dateert uit 1929, maar we zijn er erg blij mee. De lokalen zijn ruim, er is veel bergruimte en door de dikke muren is het 's zomers heerlijk koel. Bovendien zijn die 'ouderwetse' gebouwen hartstikke gezellig. We hebben niets te klagen."

De school beschikt bovendien over moderne leermiddelen. "We gebruiken digiborden en hebben honderd tablets, waardoor met name de kinderen van de groepen vier tot en met acht op hun eigen niveau kunnen werken. Het voordeel van die tablets is bovendien dat de leerlingen direct 'feedback' krijgen op hun werk en niet hoeven te wachten tot de opdrachten zijn nagekeken."

De indeling van de klassen én de lessen is vrij traditioneel. De leerkracht staat voor de klas en legt de stof uit, de kinderen zitten 'netjes' op hun stoel en steken hun vinger op als ze een vraag willen stellen. "We gaan uit van 'ouderwetse' begrippen als rust, reinheid en regelmaat."

Structuur

"Bovendien zorgen we voor veel structuur. Als je tijdens de lessen door de school loopt, is het stil. Daar begint het mee als je dingen wil leren."

Die aanpak werkt, blijkt uit de resultaten. "De onderwijsinspectie is zeer tevreden over de school en de scores van onze eindtoets liggen meestal boven het gemiddelde van vergelijkbare scholen."

Hoewel er aan de buitenkant van de school weinig is veranderd en ook het onderwijs degelijk is, gaat Het Mozaïek wel degelijk mee met haar tijd.

Visie

Op de deuren van de lokalen hangt de visie van de klas die leerkracht en leerlingen aan het begin van het jaar bepalen. 'Samen maken we de klas' en 'wij zijn lief voor elkaar' valt onder meer te lezen. "Iedere groep legt het net wat anders uit, maar uiteindelijk willen alle leerlingen een fijne, rustige klas waar ze veilig kunnen leren." Volgens Donga is die saamhorigheid en goede sfeer typerend voor de school. "Het Mozaïek is voor iedereen toegankelijk, ongeacht afkomst, achtergrond of capaciteiten. Het is een gezellige school waar allerlei culturen samenkomen. Het mooie is dat die 'mengelmoes' nooit tot problemen leidt. We vieren Sinterklaas en Kerst, maar ook het Offerfeest. En iedereen doet mee, prachtig om te zien."

Mijlpaal

De school viert het lustrum met diverse activiteiten. "Maar we focussen ons vooral op negentig jaar onderwijs aan de Tiendweg. Die mijlpaal vieren we volgend jaar. Dat vinden we zo bijzonder dat we dan stevig uit willen pakken."

André Bijl