• Everdina neemt graag mensen mee naar Roemenië.
• Everdina neemt graag mensen mee naar Roemenië. Foto: aangeleverd

'Je geeft niet alleen iets aan anderen, het doet ook veel met jezelf'

Dinnershow voor zending in Roemenië

asperen • Everdina Sleeuwenhoek uit Asperen is oprichtster van Mission Trip HeartView en initiatiefneemster van onder andere de dinnershow. Zij raakte in 2015 betrokken bij het werk van Rise2shineministries. Nederlander Frank Stout en zijn Roemeense vrouw Rita verkondigen het geloof en geven praktische hulp aan Roma en zigeuners op de vuilnisbelt van de grote stad Cluj-Napoca.

"Roma's worden nog steeds niet geaccepteerd in Roemenië. Ze hebben geen rechten. Er leven moeders met kinderen die niet eens hout hebben om in de winter hun hutje warm te stoken", heeft Everdina gezien. Gelukkig zijn er in Roemenië vrij veel hulporganisaties actief. "Maar aan geestelijke steun ontbreekt het vaak. Die steun willen Frank en Rita geven." Via het geloof op weg naar een betere toekomst.

Everdina kwam in contact met Rise2shineministries toen ze een jaar lang een bijbelschool volgde. "Onderdeel daarvan was een outreach van tien dagen, waarvan vijf dagen op de vuilnisbelt bij Frank en Rita. Ik ben fotograaf, en in het begin was ik alleen maar bezig met het fotograferen van de rommel en het ongedierte. Toen we later met onze klas bij elkaar zaten, drong het pas tot me door wat ik allemaal zag. Ik moest huilen en begon te bidden. Toen begon ik het hart van de mensen te zien."

Die ervaring wil Everdina anderen ook geven. Ze nam haar gezin en anderen mee op twee groepsreizen. "Het doet echt iets met je om te zien hoe arm de mensen daar leven, op nog geen twee uur vliegen van Nederland. Het is mooi om daar een stukje licht te brengen. Als ik in Nederland niet een gezin had, was ik er misschien wel gebleven", verzucht Everdina.

In april volgt er weer een Mission Trip om het zendelingsechtpaar te bemoedigen en ondersteunen en de bewoners een hart onder de riem te steken. "We geven de mensen liefde en aandacht. Dat is echt iets wat ze missen. De kinderen komen naar ons toe rennen zodra ze ons zien, terwijl ze ons niet kennen. Dat zie je Nederlandse kinderen niet snel doen. Ieder in de groep zet zijn eigen talent in, bijvoorbeeld zingen of kinderwerk. Als je je openstelt, gebeurt er ook iets met jezelf. We gaan er niet alleen iets brengen, maar ontvangen ook veel terug."

Dat brengen bestaat dit keer concreet uit een andere auto voor het zendingsechtpaar. Om de drieduizend euro bij elkaar te krijgen die daarvoor nodig is, wordt er op zaterdag 3 maart een benefietavond gehouden. Everdina en haar mede-organisatoren hopen dat er 125 mensen aanschuiven. Voor 27,50 euro per persoon krijgen zij een luxe viergangenmaaltijd voorgezet, verzorgd door een professionele kok. Ook twee drankjes zitten bij de prijs inbegrepen.

Behalve naar gasten is Everdina op zoek naar sponsors die geld, ingrediënten of toebehoren voor de maaltijd óf diensten willen sponsoren. Onderdeel van de avond is namelijk ook een veiling. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld bieden op een workshop 'gezond werken' van een ergonoom. Ook daarvan gaat de opbrengst naar Rise2shineministries.

In Asperen kennen veel mensen het project al wel. Vorig jaar hield Everdina een kledinginzameling in het dorp en een schoenendoosactie op school. "Het mooie is dat er hier ook connecties ontstaan, mensen die met elkaar dingen oppakken. Zo is Rise2shine ook hier goed voor de onderlinge binding."

Voor reserveringen voor de dinnershow, informatie over sponsoring of vragen over het werk van Frank en Rita kunnen mensen terecht bij Everdina via het mailadres missiontriproemenie@gmail.com of het telefoonnummer 06-30288592.


q facebook.com/missiontripheartview

q rise2shine.eu

Janneke Boogaard