woensdag 7 februari

Jaarvergadering en bingo
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen, organiseert de jaarvergadering en aansluitend een bingoavond. Inloop vanaf 19:30 uur.

donderdag 8 februari

Films over libellen en vlinders
19:30, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Annette van Berkel filmt al vijftien jaar vlinders en libellen in Nederland voor De Vlinderstichting. Uit dit beeldmateriaal maakt zij korte films van 10 tot 20 minuten. Tijdens de lezing voor natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden laat zij meerdere films over libellen zien en vertelt er het verhaal bij. De dialezingen beginnen om 20:00 uur en duren tot ongeveer 22:00 uur. De toegang is gratis. De zaal is open om 19:30 uur. In de pauze worden lootjes verkocht. De opbrengst is een bijdrage in de kosten van de avond. Na afloop van de lezing worden de lootjes getrokken en de prijzen uitgereikt.

vrijdag 9 februari

Jaarlijkse zanguitvoering
19:00, Oosterwijk, Zangershof. Gemengde zangvereniging Kunst naar Kracht uit Oosterwijk organiseert twee zanguitvoeringen in verenigingsgebouw Zangershof. Niet alleen Kunst naar Kracht staat op de planken, na het zingen treedt toneelgroep Onder Ons op met de uitvoering van het blijspel 'Lach om alles en vergeet het'. De zaal is open om 19:00 uur, de aanvang is 19:30 uur. Entree is 5 euro. Reserveren kan bij Ad Mostert via 06-13963282. Er is ook een uitvoering op vrijdag 16 februari.

Bingo
19:00, Herwijnen, Schoutensteeg 4. IJclub D'n Ouwe Wiel houdt een bingoavond in haar clubgebouw in Herwijnen. De deuren gaan om 19:00 uur open, de avond begint om 20:00 uur. De bingoavond gaat niet door als er geschaatst kan worden, D'n Ouwe Wiel raadt daarom aan om de website van de ijsclub in de gaten te houden.
www.dnouwewiel.nl

Zangavond
19:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Zangavond van Dorcas, met medewerking van kinderkoor Com nu met sangh uit Bruchem.

Pubquiz
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In de foyer wordt een pubquiz gespeeld, er zijn een aantal ronden. Er kunnen teams van drie tot zes personen meedoen. De vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan, zoals muziek, sport, film en meer. Er is een seizoenswisselbeker te winnen. Aanvang is 20:30 uur, entree is 2,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl of de website.
www.go-leerdam.nl

zaterdag 10 februari

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt weer haar maandelijkse vogelbeurs. Er zijn op deze beurs een aantal handelaren aanwezig. Ook is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Er zijn bestuursleden van de vereniging aanwezig, bij hen kunnen bezoekers vragen stellen over een eventueel lidmaatschap of over het kweken van vogels. Het verenigingsgebouw is te vinden aan de P.M. van Gentstraat 23.

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is open van 09:00 tot 12:00 uur. In de boekenschuur is er weer een groot aanbod boeken die zijn gesorteerd op genre. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

Fietsexcursie
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met ervaren gidsen van natuurorganisatie IVN fietsen naar de uiterwaarden langs de Waal om te kijken naar de watervogels. Een aantal soorten overwintert hier alleen, ze broeden in noordelijker streken. Vertrek vanaf de parkeerplaats van Het Stroomhuis, reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Concert NEP
19:30, Hellouw, dorpshuis De Biskamp. Mondharmonicavereniging Nog Eens Proberen onder leiding van Wim Hol geeft samen met het Waardenburgs Visserskoor een optreden in De Biskamp. Er komen onder meer nummers uit de jaren '50 en '60 voorbij. Entree is 3 euro. De zaal is open om 19:30 uur, het concert begint om 20:00 uur.

Bingoavond
20:00, Meteren, clubgebouw van Nut en Sport. Konijnenvereniging Nut en Sport organiseert een bingoavond in het clubgebouw aan de Rijksstraatweg 67a. Voor zowel leden als niet-leden. Aanvang is 20:00 uur.

LingeFilm: 'Vele hemels...'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De Vlaamse film 'Vele hemels boven de zevende' is te zien bij LingeFilm. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Griet op de Beeck. De roman gaat over vijf verschillende mensen, aan elkaar verwant die stuntelend overeind proberen te blijven in het leven. Op de Beeck is inmiddels één van de meest gelezen auteurs in de Lage Landen en schreef het geschenk voor de Boekenweek die in maart wordt gehouden.

zondag 11 februari

Excursie
09:00, Leerdam, parkeerplaats bij station. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een excursie bij Asperen en de Zuiderlingedijk. Gids Bas de Groot hoopt al de eerste lentevogels te kunnen zien en horen, zoals de koolmees, pimpelmees en heggemus. Langs de Linge zijn ook eenden en ganzen te zien. Deelnemers kunnen zich om 08:40 uur verzamelen aan de Benedictushof 132 in Vianen of om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats van station Leerdam. Meer informatie is verkrijgen bij De Groot via 06-40339872 of bdegroot4@icloud.com.

Willem van Schaaijk
16:30, Vuren, De Morgenster. Cameraman, regisseur en programmamaker Willem van Schaaijk is te gast bij het Uur-Q van de gereformeerde kerk De Morgenster in Vuren. Van Schaaijk was jaren geleden een "zoekende hippie", hij voerde actie tegen de bio-industrie en werd vegetariër. In Vuren komt hij vertellen hoe het nu met hem gaat, in woord én beeld. De bijeenkomst begint om 16:30 uur. Na afloop is er koffie met een broodje en gelegenheid met Willem en de andere aanwezigen nog wat na te praten.

Bachcantate in Culemborg
19:00, Culemborg, Grote of Barbarakerk. De plaatselijke Barbaracantorij en Concerto da Fusignano voeren de cantate 'Herr Jesu Christ, wahr' Mensch und Gott' op van J.S. Bach. Solisten zijn Tanja Obalski (sopraan) en Bas Kuijlenburg (bas). Dirigent is de cantor-organist Marijn Slappendel. De uitvoering vindt plaats tijdens de vesperdienst.

maandag 12 februari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom in dorpshuis EMM voor een kop koffie, een praatje of een spelletje.

dinsdag 13 februari

Kleine Kangeroe
09:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Tijdens het voorleesuurtje staat het boek 'Kleine kangoeroe' centraal, het gaat over de liefde tussen kleine kangoeroe en haar mama, maar ook over het ontdekken van de wereld. De kinderen gaan ook muziek maken bij het verhaal en verkleden als kangoeroe. Ook maken ze iets moois van Valentijn. Gratis voor 0-4-jarigen.

Open eettafel Vuren
11:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 9 februari bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Open eettafel Spijk
11:45, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk zaterdag 10 februari bij het dorpshuis 0183-563856.

Over de zeven wereldwonderen
14:30, Leerdam, Huis ter Leede. Rob van Eck is te gast bij de contactmiddag van de PCOB in Leerdam. Hij geeft een presentatie over de zeven wereldwonderen. Voor de pauze staan de zeven klassieke wereldwonderen centraal, deze bouwwerken bestaan niet meer. Na de pauze neemt Van Eck de aanwezigen mee langs de zeven nieuwe wereldwonderen. Ook niet-leden van de PCOB zijn welkom. De bijeenkomst begint om 14:30 uur, de middag is om 16:30 uur afgelopen. De middag vindt plaats in Huis ter Leede.

iPad Café
19:00-20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. In de bibliotheek vindt een iPad Café plaats, iedereen die vragen heeft over het gebruik van apps op de iPad, is welkom. Deelname is gratis.

Passage Hei- en Boeicop
19:45, Hei- en Boeicop, De Rank. Na het huishoudelijke gedeelte komt familie Bassa wat vertellen over hun zorgboerderij Huiberthoeve.

woensdag 14 februari

Wandeling
10:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. De volgende wandeling voor senioren gaat van start vanaf de parkeerplaats naar dorpshuis De Krakeling in Heukelum. Dit is om 10:00 uur. De route voert deze keer om de inundatieplassen bij de Nieuwe Zuiderlingedijk heen naar Asperen en via de Oude Zuiderlingedijk weer terug. Het is een wandeling van ongeveer 9 kilometer. Om 11:15 uur is er een koffiepauze bij De Schildkamp in Asperen. Deelnemers zijn waarschijnlijk rond 13:00 uur weer terug in Heukelum. Deelname is gratis, consumpties zijn wel voor eigen rekening. Meer informatie is te verkrijgen bij Ineke Blom via 06-43915192.

Digi-Taalhuis
13:00-14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Gratis inloopspreekuur voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of werken met de computer. Het Digi-Taalhuis wordt bemand door een professionele docent, mensen kunnen er ook terecht om te oefenen.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

Schoonrewoerdse Poort
20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Historische Vereniging Leerdam organiseert een lezing over de Schoonrewoerdse Poort. In 2016 werd er archeologisch onderzoek gedaan naar de overblijfselen van deze poort. De lezing gaat in op het resultaat van dit onderzoek. De avond is opgedeeld in twee delen: enerzijds krijgen aanwezigen een overzicht van de historie van de poort (met historische kaarten en prenten) en anderzijds komt het archeologisch onderzoek zelf aan bod. Ook wordt een digitale reconstructie van de poort getoond. Deze lezing wordt verzorgd door Nico van der Feest en Dion Hagens, beiden mannen waren nauw betrokken bij het onderzoek en werkzaam bij Aeres Milieu. Nico van der Feest is senior archeoloog en grondlegger van de archeologische afdeling van Aeres Milieu. Dion Hagens is historicus en voert de bureau- en archiefstudies uit voor de onderzoeken. Ook niet-leden zijn deze avond welkom.

vrijdag 16 februari

Open maaltijd
17:15, Leerdam, De Hoeksteen. In de zalen van vrijgemaakte kerk De Hoeksteen vindt een gezamenlijke maaltijd plaats. Doel van de maaltijd is om deelnemers de kans te geven nieuwe mensen te ontmoeten en bovendien gezellig samen te eten. Deelname is helemaal gratis. De zalen zijn vanaf 17:15 uur open, de maaltijd begint om 17:45 uur. Opgeven kan door te bellen of smsen naar Bettine van Oosterum via 06-20696151 of door even te mailen naar: openmaaltijdleerdam@gkvl.org. Er is plaats voor maximaal 85 mensen.

Hespera Trio
20:15, Deil, Deilse kerk. In de Deilse kerk speelt het Hespera Trio een klassiek programma met het vroeg-Duitse repertoire van Bach en tijdsgenoten. Het concert wordt georganiseerd door Muziek op de Dijk. Emmanuel Frankenberg (clavecinist en organist), Elise van der Wel (barokviool) en Alon Portal (viola da gamba) spelen de triosonate in A-groot van Philipp Heinrich Erlebach, de vioolsonate in G-groot BWV 1021 en fantasia en fuga in a-klein BWV 904 van Johann Sebastian Bach, en de triosonate a-klein en triosonate in Bes-groot van Dietrich Buxtehude. Het concert begint om 20:15 uur, entree is 15 euro (7,50 euro voor CJP-leden). Reserveren kan via reserveringen@muziekopdedijk.nl of 06-40485804. Of via de website.
www.muziekopdedijk.nl

GO: 'The light between oceans'
20:30, Leerdam, stadspodium. Bij GO is de film 'The light between oceans' te zien. De film is gebaseerd op de wereldwijde bestseller van M.L. Stedman en gaat over vuurtorenwachter Tom (Michael Fassbender) en zijn vrouw Isabel (Alicia Vikander). De geliefden proberen al jaren zonder succes kinderen te krijgen. Wanneer ze op een dag een aangespoelde roeiboot vinden met een klein meisje erin, besluiten ze haar uiteindelijk te adopteren. Ze zijn gelukkig tot dat ze na een aantal jaren een vrouw (Rachel Weisz) ontmoeten op het vaste land. Al snel na deze ontmoeting verandert hun perfecte leven langzaam in een hartverscheurend drama. Entree is 7,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.
www.go-leerdam.nl