• Lidy den Breejen: 'Zederik is beter af bij Zuid-Holland'.
• Lidy den Breejen: 'Zederik is beter af bij Zuid-Holland'. Foto: Dick Aanen

Verlies van Leerdam en Zederik aan Utrecht niet langer een probleem

Zuid-Holland legt zich neer bij Utrecht

vijfheerenlanden • "Het is jammer dat we twee gemeenten gaan verliezen", zei gedeputeerde Jeannette Baljeu woensdagmiddag tijdens een hoorzitting over de herindeling van de commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

De provincie heeft de afgelopen twee jaar met stevige argumenten weerstand geboden tegen de overgang van Leerdam en Zederik naar Utrecht. Maar sinds de ministerraad en later ook de Raad van State eind vorig jaar de provinciekeuze omarmden heeft Zuid-Holland de strijd opgegeven. Baljeu: "Wij hebben wel altijd gewaarschuwd dat de gevolgen niet negatief mogen terugslaan naar de overblijvende gemeenten in het gebied. Daar hebben wij nog steeds onze zorgen over." Ze noemde onder andere de gevolgen voor de 'ontvlechting' van de veiligheidsregio, maar ook voor de arbeidsmarkt en sociale werkvoorziening Avres.

Wim van Dijk, fractievoorzitter van VHL Lokaal in Zederik, was er altijd van uit gegaan dat hij een medestander had in de provincie. Hij zat vorige week op de publieke tribune in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. "Hoewel ik al veel langer het gevoel had dat Zuid-Holland de handdoek in de ring had gegooid, was het een teleurstelling dat het nu ook zo werd uitgesproken. De reden hiervoor is niet duidelijk. De provincie heeft het moede hoofd op tafel gelegd. Men geloofde de eigen argumenten niet meer. Getuigt dat van ruggengraat hebben? Het is beter om door te gaan tot het einde. Als je dan verliest, oké, dan ga je op voor het volgende doel. Maar als je zo afhaakt, zijn alle vorige uitspraken inhoudsloos gebleken. Jammer, jammer."

Petitie

Verzet kwam er nog wel van inspreekster Lidy den Breejen uit Meerkerk, die vindt dat de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden veel beter af is bij de provincie Zuid-Holland dan bij Utrecht. Ze startte vorig jaar een petitie en verzamelde volgens eigen zeggen bijna 2600 handtekeningen. "In de provincie Utrecht is er weinig begrijp voor de landschappelijke structuur van ons gebied", zo herhaalde ze woensdag nog eens haar standpunt. "In de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden kennen we rust en ruimte, de mensen spreken elkaars taal. In Utrecht heerst toch een andere mentaliteit." Als de Vijfheerenlanden straks onderdeel wordt van de provincie Utrecht, is het gedaan met de rust. Ze is bang voor de expansiedrift van Utrecht en wees daarbij op de 27.000 woningen die de provincie zou willen bouwen.

Volgens mevrouw Den Breejen is het herindelingsproces doorgedrukt tegen de wil van de inwoners. "Er kwamen pas inspraakavonden nadat het besluit al was genomen. Waar is de transparantie? Er werd niks mee gedaan. Als we vroegen: 'kunnen wij hier als bewoners nog iets tegen doen?', dan was het antwoord: 'nee, de politiek heeft al beslist.' De onvrede bij de bevolking was zo groot, dat we toch maar in de bres gesprongen zijn."

Volgens de Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts-Pouw is het proces juist zeer democratisch verlopen. Ze kwam ook nog terug op de vermeende expansiedrift van Utrecht. "De vrees dat Utrecht 27.000 woningen zou willen bouwen is volledig uit de lucht gegrepen. De provincie Utrecht heeft noch plannen noch de intentie in die richting. Wij zijn ons juist heel erg bewust van de landschappelijke waarde van dit gebied."

Complimenten

Mevrouw Den Breejen kreeg complimenten van SP-commissielid Ronald van Raak: "Het lijkt heel onlogisch om zo'n oude historische grens aan te passen. Waarvoor eigenlijk?" Maar, zo vroeg hij aan de Meerkerkse inspreekster: "Hoe ziet u dan uw toekomst?" "Zederik zou ook met Gorinchem samen kunnen gaan", vond mevrouw Den Breejen. Gelach alom in de zaal met Vijfheerenlandense bestuurders. "Een andere mogelijkheid zou zijn als Ameide en Meerkerk zich bij de Waard zouden aansluiten."


Dick Aanen