Stembureauleden gezocht voor 21 maart

regio • Gemeenten Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen zoeken voor het referendum over de zogenoemde sleepwet nog stembureauleden. Het referendum is op woensdag 21 maart. Stembureauleden ontvangen voor de hele dag een vergoeding van 145 euro.

Bewoners kunnen dan stemmen over de vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Om de stembureaus te bemannen zoeken de gemeenten nog vrijwilligers. Eisen: "U kunt tegen stress, bent representatief en behulpzaam. Ook bent u nauwkeurig, u kunt in teamverband werken en u bent lichamelijk in staat om veel uren achter elkaar te werken. U moet Nederlands kunnen spreken en schrijven." Stembureauleden moeten ook 18 jaar of ouder zijn op woensdag 21 maart.

De stembureauleden zijn verantwoordelijk voor één van de stembureaus in de 26 dorpen van gemeenten Lingewaal, Geldermalsen of Neerijnen. De stembureaus openen om 07:30 uur 's ochtends, maar de vrijwilligers moeten om 06:30 uur aanwezig zijn om alles voor te bereiden. Als het stembureau open is, moeten ze de stempassen van de kiezers controleren, stembiljetten uitreiken en erop toezien dat het stemmen volgens de regels verloopt. Vanaf 21:00 uur worden de stemmen handmatig geteld door de voorzitter en de stembureauleden. Soms duurt het tellen van de stemmen tot na middernacht.

Om zitting te mogen nemen op een stembureau tijdens het referendum is het afleggen van een toets, met positief gevolg, noodzakelijk. Aanmelden kan voor de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal via stembureau@geldermalsen.nl.

Het referendum over de sleepwet komt er dankzij een groepje studenten uit Amsterdam, die zich zorgen maakt over de extra bevoegdheden die inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD krijgen door de vernieuwde wetgeving. De studenten kregen hulp van het tv-programma Zondag met Lubach. Uiteindelijk wisten ze meer dan 300.000 handtekeningen te verzamelen, waarmee ze een referendum afdwongen. Overigens is de uitslag niet bindend, maar enkel raadgevend. De politiek is dus niet verplicht om iets met de uitslag te doen.