Gemeente wil graag door met susteam

leerdam • Burgemeester Tjerk Bruinsma van Leerdam is er een warm voorstander van om de komende maanden door te gaan met de inzet van het susteam in het weekend.

De teams worden vanaf september in Leerdam ingezet op zaterdagavonden en in de nacht van zaterdag op zondag, volgens de politie zijn de resultaten tot nu toe ronduit positief.

Problemen voorkomen

"De contacten tussen het team en de horecabezoekers zijn laagdrempelig, door deze aanpak worden veel problemen voorkomen", stelt Bruinsma vast. "Het is een vorm van constant toezicht, het is goed voor de veiligheid en de overlast daalt erdoor." Het susteam maant horecabezoekers in het Leerdamse centrum tot rust en probeert ruzies in de kiem te smoren, de suswachten hebben niet de bevoegdheid om een proces-verbaal uit te schrijven.

Onlangs voerde Bruinsma overleg met de plaatselijke horeca-ondernemers over de voortzetting van het project.

De afgelopen vijf maanden kostte de inzet van het team 8.000 euro. De helft van dat bedrag nam de gemeente voor haar rekening. De andere 4.000 euro werd opgehoest door de dertien deelnemende ondernemers die dus elk ruim 300 euro betaalden, pakweg dertien euro per weekend.

Drukker

Als het aan Bruinsma ligt, wordt het project de komende maanden voortgezet. "Nu ging het om een relatief rustige periode, richting voorjaar en zomer wordt het drukker. Dan kunnen we de effecten van de inzet van het team pas goed beoordelen. Vervolgens kunnen we in juli beslissen of we er mee door gaan of niet." De horeca-ondernemers zijn zo ver nog niet en voeren op dit moment onderling overleg of ze de komende periode willen meebetalen. In afwachting van hun beslissing neemt de gemeente deze maand alle kosten voor haar rekening. "Ik hoop echt dat de ondernemers hier mee verder willen gaan. Het is in ieders belang dat we gezamenlijk de schouders eronder zetten en proberen om het uitgaansleven zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen."

Volgens Bruinsma is het best lastig om alle ondernemers – met verschillende belangen en verschillende openingstijden – op één lijn te krijgen. "Sommigen vinden dat ze geen overlast veroorzaken. Toch moeten we met elkaar onze verantwoordelijkheid nemen." De komende periode wordt via een enquête bovendien onderzocht of ook de inwoners vinden dat de inzet van het team positieve gevolgen heeft voor de rust in hun woonomgeving.

André Bijl