Oxford-professor geeft lezing

regio • Scholengemeenschap Lek en Linge in Culemborg krijgt woensdag 14 februari Oxford-professor Roel Dullens op bezoek. Deze Nederlandse wetenschapper, expert op het gebied van colloïd chemie, geeft een openbare gastlezing over zijn vakgebied. Ook gaat hij aan leerlingen een gastles geven.

Roel Dullens doet onderzoek naar colloïden. Dat zijn deeltjes die ongeveer duizend keer kleiner zijn dan de dikte van een haar en duizend keer groter dan een molecuul. Dit soort colloïdale deeltjes zijn te vinden in producten zoals bijvoorbeeld verf, melk en bloed. Daarnaast zijn colloïden belangrijke modellen voor het bestuderen van bijvoorbeeld het bevriezen van vloeistoffen. Dullens is erin geslaagd die colloïden te manipuleren. Dat heeft vérstrekkende consequenties, omdat daarmee ook het bevriezen van vloeistoffen op een unieke manier gemanipuleerd en gestudeerd kan worden.

Dullens haalde na zijn afstuderen (cum laude) zijn PhD (eveneens cum laude) in de fysische en colloïd chemie aan de Universiteit van Utrecht. Hij is sinds 2007 werkzaam aan de Universiteit van Oxford. Op Lek en Linge krijgen leerlingen die geïnteresseerd zijn in scheikunde van hem informatie over de mogelijkheid om later in Oxford te gaan studeren. De lezing vindt plaats in de vwo-locatie aan Multatulilaan 6 en begint om 14:00 uur. Iedereen is welkom.