• 'Oceáns' laat het leven onder water zien.
• 'Oceáns' laat het leven onder water zien. Foto: nl.123rf.com

Stroomhuis toont 'Océans'

neerijnen • Stroomhuis Neerijnen toont donderdag 15 februari opnieuw een opmerkelijke natuurdocumentaire van het Franse filmmakersduo Jacques Perrin en Jacques Cluzaud, nu over het leven in de wereldzeeën.

'Océans' is een natuurdocumentaire uit 2009 van Jacques Perrin en Jacques Cluzaud. De film toont beelden van het leven in de vijf oceanen op aarde. De productie vergde een budget van vijftig miljoen euro en werd in vier jaar tijd gefilmd op vijftig verschillende locaties. De onderwateropnames voor de film zijn gemaakt in de toplaag van de oceaan tot een diepte van circa 50 meter, waarin zonlicht nog kan doordringen. Prioriteit werd gegeven aan de daar levende diersoorten (op de open oceaan, verwijderd van land), die in heldere wateren konden worden geobserveerd, om de beeldkwaliteit te garanderen. Ruim tweehonderd soorten werden gefilmd, waarvan er tachtig in de film te zien zijn. Voor deze film werden speciale camera's en andere apparatuur ontwikkeld, bijvoorbeeld een onderwatermicroscoop bediend via een robotarm, om larven te kunnen filmen zoals dat niet eerder mogelijk was.

Eerder vertoonde Stroomhuis Neerijnen van Perrin en Cluzaud de niet minder indringende natuurfilm 'Winged migration', over het wereldwijde leven van de trekvogels.

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis Neerijnen, geeft voor de film een korte toelichting. Deze Inleiding begint om 19:30 uur. Direct daarna start de film. Halverwege is er een pauze. Entree is 5 euro. Reserveren niet nodig.


q www.stroomhuisneerijnen.nl