Glazen kubussen krijgen andere plaats op heringericht plein

Stemmen over nieuw Reilinghplein

leerdam • "We zijn dik tevreden met de vooruitgang. We gaan stap voor stap de goede kant op", zegt wethouder Teus Meijdam. De herinrichting gaat van start zodra de verbouwing van de Rabobank is afgerond vanwege de komst van de Nettorama en zeventien appartementen.

De gemeente is samen met de Werkgroep Heroriëntatie Centrum al geruime tijd bezig met de nieuwe invulling van het plein. Veel Leerdammers vinden het plein nu niet aantrekkelijk. De gemeente wil de inwoners zoveel mogelijk betrekken bij de plannenmakerij, afgelopen zomer werden ze gevraagd om met ideeën te komen voor de herinrichting van het plein. Daar is massaal gebruik van gemaakt, vertelt Meijdam. Er zijn allerlei uiteenlopende ideeën binnengekomen, variërend van een inrichting met veel groen en een parkachtige uitstraling tot een plein dat vooral geschikt is voor evenementen en terrassen. De bestaande problemen met geluid, de weerkaatsende zon en de wind die er regelmatig voor zorgt dat het niet prettig is om op het plein te verblijven, zijn bij de plannenmakerij meegenomen.

De ontwerpers van Studio Blad zijn met alle ideeën aan de slag gegaan en hebben de elementen uitgewerkt in twee ontwerpen. "Het ene plan is wat parkachtiger, het andere plan wat stedelijker qua uitvoering", zegt Meijdam. "Maar bij beide plannen is er veel groen, zijn er plekjes om te zitten en zijn er waterelementen opgenomen." Het groen is bedoeld om de wind van het plein te houden.

Kubussen

De plannenmakers zijn al ruim anderhalf jaar bezig met de herinrichting van het plein. Problemen rond het parkeren én de plaats van de kubussen zorgden voor vertraging. Marijke de Goeij was aanvankelijk niet erg enthousiast voor de alternatieven die voor haar kunstwerk werden bedacht en waar zij haar goedkeuring aan moest verlenen. "Maar de ontwerpers zijn naar Amsterdam geweest en hebben met haar gesproken. Dat 'klikte', hun ideeën spraken haar aan", aldus Meijdam. Gevolg is dat de kubussen niet van het plein verdwijnen, maar wel een andere plaats krijgen.

Op dit moment wordt bekeken of beide varianten betaalbaar zijn. Vervolgens nemen B&W een besluit, begin maart wordt de gemeenteraad bijgepraat. Die bekijkt eind van die maand of de plannen voldoen aan de eisen en kunnen worden voorgelegd aan de inwoners voor stemming. In april volgt een presentatie voor alle Leerdammers die daarna een keuze kunnen maken. Het ontwerp met de meeste stemmen gaat terug naar de gemeenteraad voor definitieve goedkeuring. Volgens Teus Meijdam worden de inwoners zo breed mogelijk van de plannen op de hoogte gesteld, ze kunnen ook op allerlei manieren hun voorkeur voor een van de opties uitspreken. Meijdam is bij voorbaat enthousiast over het nieuwe plein: "Er liggen twee schitterende plannen."

Als alles meezit, zou eind 2019 begonnen kunnen worden met de herinrichting van het plein. Bovendien gaat de gemeente aan de slag met de herinrichting van het stationsplein. Waarschijnlijk wordt dan op de gehele Stationsweg een maximum snelheid van 30 kilometer ingevoerd. Ook gaat de gemeente op termijn kijken naar de invulling van de overige panden aan het Reilinghplein. "Hierover gaan we in gesprek met de ondernemers die rond en bij het plein zijn gevestigd."

André Bijl