• Maarten en Linda Plugers kregen diverse cadeautjes.
• Maarten en Linda Plugers kregen diverse cadeautjes. Foto: Peter Verbeek

Laatste weekmarkt van Plugers

leerdam • Het afscheid van het echtpaar Plugers van de Leerdamse markt is niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Namens de gemeente werden Linda en Maarten donderdag door wethouder Teus Meijdam verrast met bloemen, een karaf, een cd en een boek.

Maarten en zijn vriendin Linda waren pas 18 en 16 jaar toen ze de kraam van vader Plugers overnamen. Met zijn kinderkleding had die een standplaats op de hoek van de Kerkstraat. Het vak was hen met de paplepel ingegoten, en ze vinden dat ze een prachtig en afwisselend beroep hebben gehad. Door de stijgende kosten, de dalende omzet door de webwinkels, maar vooral door de ernstige ziekte waar Linda mee te maken heeft gehad, zetten ze afgelopen week een punt achter het marktbestaan. Op de vijf markten waar ze wekelijks staan hebben ze, eerder dan ze wilden, afscheid genomen van hun vele vaste klanten.

"Het is in Leerdam een goed gebruik om marktlui bij een jubileum of een andere gebeurtenis iets aan te bieden", legde Teus Meijdam uit. "Iemand als Plugers, die hier 32 jaar op de markt heeft gestaan, verdiende dat ook omdat hij lang lid is geweest van de marktcommissie. Die heeft regelmatig overleg met de gemeente, onder andere over de plaatsing van de kramen, het schoonmaken van de straten en zorgen dat de markt op sterkte blijft." Meijdam vertelde vol trots dat de Leerdamse weekmarkt, die kan bogen op een geschiedenis van meer dan 120 jaar, wat omvang en diversiteit betreft een van de betere markten van de regio is.


Peter Verbeek