• Asperen deed in de derby tegen Leerdam Sport goede zaken.
• Asperen deed in de derby tegen Leerdam Sport goede zaken. Foto: Jeroen de Bruin

Asperen deelt tik uit in strijd tegen degradatie: 3-0

Nieuwe dreun voor Leerdam Sport

asperen • In de wegens degradatiebelangen extra beladen derby tussen Asperen en Leerdam Sport deed de thuisploeg uitstekende zaken. Dankzij een 3-0 overwinning vergrootte Asperen het gat met hekkensluiter Leerdam Sport tot liefst elf punten.

Daarmee lijkt Asperen veilig om in ieder geval directe degradatie te ontlopen. "Dat lijkt inderdaad zo, maar daar heb ik verder geen boodschap aan", zei Asperen-trainer Ton Blom. "Er kunnen rare dingen gebeuren. Ik ben uiteraard wel blij dat we uit de twee wedstrijden na de winterstop zes punten pakken. Daar kun je alleen maar op hopen."

Dreun

Bij Leerdam Sport kwam de nederlaag hard aan. "Dit is een dreun, ja", zei Gerrie Schaap. "Het gaat voor ons een lastige klus worden om ons te handhaven. Maar het is pas voorbij als we vier punten uit één wedstrijd moeten halen." Schaap en zijn ploeg wisten vooraf dat Asperen het gat zou willen vergroten. "Dat mochten we niet laten gebeuren. Het gat zou vijf, acht of elf punten zijn na deze wedstrijd. We mochten vandaag niet verliezen. Nu moeten we vier keer meer winnen dan Asperen om ze in te halen. Dat wordt heel moeilijk." Ton Blom was op zijn beurt beducht voor de plannen van de Leerdammers. "We wisten dat Leerdam Sport nog niet gewonnen had en dat die eerste overwinning steeds dichterbij komt. Het zou toch niet tegen ons gebeuren? Dat gebeurde gelukkig niet. We hebben het gewoon goed gedaan en verdiend gewonnen." Asperen staat dankzij de winst nu op de veilige elfde plaats, maar heeft wel twee wedstrijden meer gespeeld dan Vuren en Schelluinen, die nu de nacompetitieplekken bezetten.

In de openingsfase in Asperen bleek dat Leerdam Sport beschikt over een voetballend betere ploeg, maar dat Asperen veel meer een team was. Leerdam Sport kon eenmaal voor het doel van Dennis Rooijackers weinig uitrichten en Asperen was een stuk slagvaardiger. "We begonnen niet goed aan de wedstrijd", vond Blom. "De ruimtes op het middenveld waren te groot en we konden onze aanvallers niet in stelling brengen." Na twintig minuten was de eerste vloeiende aanval van de thuisploeg echter wel direct raak. Uit een voorzet van de sterk spelende Michiel den Hartog legde Carlo van Santen de bal met zijn hoofd terug. Pieter Marten Hoekstra, die op de plek van de aan zijn verstandskiezen geholpen Robbin Boon een sterke wedstrijd speelde, was attent en knalde de bal met 'buitenkant rechts' mooi in de hoek. Asperen drukte door en de 2-0 was, een kleine tien minuten voor rust, misschien nog wel mooier. Dick Schaaij, die net als Hoekstra een verleden heeft bij Leerdam Sport, schoot de bal van een meter of twintig prachtig in de hoek. Schaap baalde van de manier waarop die tegentreffers tot stand kwamen. "Zo'n eerste doelpunt mag niet vallen, maar dat kan een keer gebeuren", was Schaap nog mild. "Maar als dan even later weer iemand vrij mag binnen schieten, gaat er wel wat mis." Leerdam Sport kreeg tussen die twee doelpunten door zijn enige goede kans van de eerste helft. De mee opgekomen rechtsback Damien Nieuwboer mocht vrij inschieten, maar raakte de bal hopeloos verkeerd en zag zijn schot nog net in de ballenvanger eindigen.

Getergd

In de tweede helft bleek dat Asperen weinig meer te vrezen had van Leerdam Sport. Behoudens een schot van Stefanos Moschatsis, door Rooijackers over getikt, kon Leerdam Sport geen gevaar stichten. Asperen was tevreden met de voorsprong en leefde alleen nog heel even op bij de invalbeurt van een getergde Tom Maddison, die graag eerder was ingevallen dan toen de laatste minuut al was ingegaan.

Leerdam Sport stond toen al met tien man toen invaller Paulo Lopulalan geluk had dat hij in korte tijd twee keer geel kreeg en niet met direct rood bestraft werd. "Daar kwam hij inderdaad goed weg", vond ook Schaap. "Anders ben je hem weer een paar weken kwijt. Dat mag iemand met zijn ervaring niet overkomen." Een week eerder kwam Asperen tegen Ameide ook al tegen tien man te staan. Toen ging het daar slecht mee om en gaf nog bijna een voorsprong uit handen. "Dat was blijkbaar een goede les", zag Blom. "Vandaag deden we dat een stuk beter. Na die rode kaart was de wedstrijd wel gespeeld."

In die laatste minuut van Tom Maddison bereidde de Engelsman bij zijn eerste actie direct de derde treffer van Asperen voor. Na een actie op de achterlijn legde hij de bal panklaar voor 'collega-invaller' Hussein Dia: 3-0. "Hij is even boos en dat mag", zei Blom. "Mooi dat hij op zo'n manier reageert en zijn voeten laat spreken." Asperen staat na het vrije carnavalsweekend direct weer een kraker - en derby - te wachten als het op bezoek gaat bij Vuren. Leerdam Sport krijgt runner-up EBOH op visite. Schaap houdt de moed erin. "Natuurlijk houden we geloof. Als we dat niet meer hebben, kunnen we beter stoppen en ons uit de competitie laten nemen."

Maarten van Hoogevest