• V.l.n.r. Anke v. Heusden, Nancy v. Driel en René Aalbers.
• V.l.n.r. Anke v. Heusden, Nancy v. Driel en René Aalbers. Foto: Janneke Boogaard

Goed zorgen voor vrijwilligers

MEE Alblasserwaard-Vijfheerenlanden kreeg steeds vaker de vraag of vrijwilligers ook mee konden doen aan de cursus 'De zorg de baas', bedoeld voor mantelzorgers. MEE koos ervoor een nieuwe variant van de training te ontwikkelen. Na twee pilotgroepen gaat in maart de eerste cursus voor vrijwilligers van start (zie kader). Voor deze eerste cursus is gekozen voor vrijwilligers die werken met mensen met een psychische of psychiatrische aandoening; er volgen naar verwachting trainingen voor andere groepen vrijwilligers.
René Aalbers is vrijwilliger bij Yulius, een organisatie voor psychische zorg en ondersteuning. Hij juicht het plan toe. "Soms doen mensen een behoorlijk beroep op je. Het is belangrijk dat je je eigen grenzen aangeeft. Of je hebt het gevoel dat je maar heel weinig kunt betekenen voor iemand. Dan kun je je als vrijwilliger mislukt voelen. Dat voorkom je als je weet wanneer je hulp moet inroepen, of als je je ervaringen met andere vrijwilligers kunt delen. Voor dat soort dingen is zo'n cursus heel fijn."
Anke van Heusden van MEE en Nancy van Driel van Yulius knikken instemmend. Anke: "Vrijwilligers weten vaak goed waar ze behoefte aan hebben. Aan ons de taak om daar goed naar te luisteren. We hebben de cursus gaandeweg samengesteld terwijl we aan het werk waren met de pilotgroepen. En een volgende keer zullen we hem weer aanpassen door de ervaringen van andere vrijwilligers op te nemen."
"Juist het uitwisselen van die ervaringen is echt een meerwaarde. Je merkt dat je met gelijkgestemden bij elkaar bent", vindt René. Nancy vult aan: "In de cursussen die wij nu al geven merken we dat er nieuwe netwerkjes van vrijwilligers onderling ontstaan. Zij houden daarna vaak contact met elkaar. Dat zien we natuurlijk graag."
De cursus staat open voor vrijwilligers van allerlei organisaties in de wijde omtrek. "Wij verwijzen vrijwilligers ook regelmatig door naar andere organisaties als dat beter past bij wat iemand wil. Vrijwilligerswerk is altijd maatwerk. Dat geldt voor de vrager én de aanbieder", zegt Nancy.
Anke: "Door de samenwerking met SamenDoen, hebben we korte lijnen met veel vrijwilligersorganisaties in Leerdam en Zederik. We krijgen van hen ook tips en ideeën voor onderwerpen om te bespreken. Dat is een groot voordeel van regionale samenwerking." Alles om de vrijwilliger goed te laten functioneren, want die is goud waard. Nancy: "Bij een vrijwilliger voelt een cliënt zich veel minder een cliënt, helemaal als het ook een ervaringswerker is."
Dat geldt ook voor René. Hij kreeg in 2004 een burnout en in 2009 een zware depressie, waardoor hij arbeidsongeschikt raakte. "Ik herken dingen bij de mensen waar ik kom en weet dat je met hele kleine stapjes tevreden moet zijn. Ik kan dingen niet voor anderen oplossen, maar ik kan wel naar ze luisteren."