• Robin Bieren en Lonetta Pieters met een aantal kinderen en het nieuwe logo.
• Robin Bieren en Lonetta Pieters met een aantal kinderen en het nieuwe logo. Foto: levien vermeer

'Kinderen kansen geven'

leerdam • Basisschool De Verrekijker werd De Sterrenkijker, presenteerde een nieuwe logo en heeft inmiddels meer dan honderd leerlingen. Robin Bieren is sinds tweeëneenhalf jaar clusterdirecteur van onder meer De Sterrenkijker in Kedichem en Leerdam. Hij vertelt over alle veranderingen vorig jaar en blikt vooruit.

De Sterrenkijker is de nieuwe naam voor obs De Verrekijker in Leerdam-Noord. Bieren vertelt: "Een jaar geleden kwam tijdens een vergadering de behoefte boven drijven aan een nieuwe, frisse naam." De bijbehorende slogan luidt: 'Geef ze de ruimte', gevisualiseerd in een mooi logo: allerlei kinderen rond een wereldbol met raketjes en sterren daar omheen. Die ruimte kan allereerst figuurlijk opgevat worden, licht Bieren toe. "We creëren een leeromgeving waar de kinderen steeds meer met de eigen talenten aan de slag kunnen, en doen er alles aan om kinderen met specifieke behoeften passend onderwijs te bieden." Bieren heeft recent de 106de leerling verwelkomt en verklaart de aantrekkingskracht van De Sterrenkijker als volgt: "Dat heeft zeker te maken met deze onderwijskundige aanpak, maar ook met de kwaliteit van het team. Kinderen kansen geven, daar gaan ze voor. Je hoort de leerkrachten trouwens nauwelijks over werkdruk." De Sterrenkijker in Leerdam is nu aan de Parallelweg gevestigd, in een tijdelijke locatie tot de oude school in Leerdam-Noord gerenoveerd is. Bieren legt uit: "Het wordt een open school met een grote hal en veel licht. We kunnen de kinderen straks ook letterlijk de ruimte geven met aparte werkplekken, geschikt voor andere instructievormen om in kleine groepjes te leren. Dat voorkomt dat de kinderen elke keer uit hun eigen klas moeten worden gehaald. Zo krijgen ze niet het gevoel een uitzondering te zijn."

Een drietal lokalen worden zo goed als zeker ingericht als zogenaamd 'campuslokaal' in samenwerking met de Wilhelmina- en de Floris Radewijnszschool. In de nieuwe school komt een dergelijk lokaal voor techniek en één voor muziek, in de Floris Radewijnszchool één voor kookonderwijs. "Daar kunnen alle scholen in Noord gebruik van maken", vertelt Bieren. Hij is enthousiast over de al bestaande samenwerking. "Alle directeuren zoeken naar de verbinding, ongeacht welke gezindte of achtergrond."

Locatiehoofd Lonetta Pieters is het centrale aanspreekpunt van de Sterrenkijker Leerdam. Ze staat nog een dag voor de groep, en is intern begeleider. Ze vertelt dat er veel verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn op De Sterrenkijker. "Zowel qua afkomst als qua leervermogen is onze schoolpopulatie een afspiegeling van de maatschappij." Leerlingen met een vluchtelingenachtergrond krijgen drie uur per week extra taalondersteuning van een externe kracht, naast speciale aandacht van vrijwilligers. Zo komt oud-leerkracht Jessie Bessels daarvoor één dag in de week op school.