• Inwoners van Asperen zijn gehecht aan 'hun' gemeentehuis.
• Inwoners van Asperen zijn gehecht aan 'hun' gemeentehuis. Foto: Gemeente Lingewaal

Dichtbij en op maat uitgangspunten dienstverlening

Asperen gehecht aan gemeentehuis

asperen • "Dat streven staat centraal. We kijken op dit moment hoe we dat het best in de praktijk kunnen brengen", zegt Co van Leeuwen, voorlichter van de gemeente Geldermalsen. Onlangs besloten de leden van het West Betuwe Beraad – de vergadering van de drie gemeenteraden – dat het personeel van de nieuwe fusiegemeente het best kan worden gehuisvest aan de Kuipershof 2, het huidige gemeentehuis van Geldermalsen.

Dat betekent dat de gemeentehuizen van Neerijnen en Lingewaal straks een andere functie krijgen. Inwoners van Asperen moeten daar best aan wennen, blijkt uit een rondje door het stadje. "Ik vind het een raad idee. Ik ben er getrouwd, heb het in het in het verleden zelfs nog schoon gemaakt. Het gemeentehuis hoort er gewoon bij", vertelt een inwoonster die bij het vrijdagmarktje vandaan komt. "Bovendien vind ik het erg gemakkelijk. Als je wat nodig hebt, loop je zo even langs. Van mij had het ons gemeentehuis mogen blijven. Het is een onderdeel van ons leven." Een buurtgenoot wijst op de voordelen om een gemeentehuis 'bij de deur' te hebben. "Voor allerlei kleine dingetjes kun je zo binnen lopen. Ideaal." Maar, benadrukt ze, als daar dichtbij een andere oplossing voor wordt gevonden, is dat ook prima. "Of ik gehecht ben aan het gebouw? Nee, eigenlijk niet. Ik kom hier niet vandaan. Dat scheelt een hoop. Bij mensen die hier geboren zijn, ligt dat anders."

Hartstochtelijk pleidooi

Dat blijkt te kloppen. Een bejaarde inwoonster houdt een hartstochtelijk en uitgebreid pleidooi voor behoud van het pand, ook als het straks geen gemeentehuis meer is. "Het is zo'n mooi gebouw, meneer. Ik hoop echt dat er straks iets goeds mee gedaan wordt." Het nieuws dat inwoners voor het afhalen van hun rijbewijs en andere praktische zaken niet naar Geldermalsen hoeven, stelt haar gerust. "Weet u dat zeker? Daar ben ik erg blij mee. Anders ben ik voor vervoer altijd op anderen aangewezen."

Voorlichter Van Leeuwen benadrukt dat de keuze voor de Kuipershof in Geldermalsen alleen geldt als centrale huisvesting voor de ambtenaren. En dan nog vooral voor die ambtenaren die veel 'binnen' hun werk doen. "Daarnaast gaan veel ambtenaren de dorpen in. De komende maanden gaan we kijken hoe we de eventuele decentrale huisvesting in de kernen gaan regelen." Er wordt gedacht aan ontmoetingen bij de mensen thuis, of in vaste locaties als dorpshuizen, aan spreekuren en avonden waarop mensen vragen kunnen stellen, zaken kunnen regelen en paspoorten en rijbewijzen af kunnen halen. Dat hangt mede af van het dienstverleningsconcept van de nieuwe gemeente waar nog aan wordt gewerkt. "Uitgangspunt is dat we naar de inwoners toe willen. Alleen is het de vraag hoe dat gaat gebeuren. De wereld wordt steeds digitaler, dus komen mensen minder vaak naar het gemeentehuis. Er wordt nu nagedacht wat we precies gaan optuigen om de inwoners zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn." Informatieavonden over specifieke onderwerpen worden vrijwel zeker in de betreffende kernen gehouden. Over de locatie van de raadsvergaderingen wordt nog nagedacht. "Niet elk dorpshuis is daarvoor geschikt." De toekomst van de gemeentehuizen van Neerijnen – eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen - en Lingewaal staat nog niet vast, al werd bij de huisvestingsscenario's 'afstoting' van het laatste pand als optie genoemd. Raadsleden uit Lingewaal wezen tijdens het West Betuwe Beraad op de mogelijkheid om het gemeentehuis onder meer als trouwlocatie aan te houden.

De bejaarde inwoonster van Asperen omarmt dat idee. "Ik ben hier geboren en getogen. Ik ben gehecht aan het gebouw. Alles is pas opgeknapt, vooral vanaf de Leerdamseweg is het een prachtig gezicht. Gebruiken als trouwlocatie? Een prima idee. Dat is een mooie oplossing."

André Bijl