• Partijen overleggen nog steeds over de invulling van het Heuffterrein.
• Partijen overleggen nog steeds over de invulling van het Heuffterrein. Foto: Gemeente Lingewaal

Verplaatsing Buko inmiddels een optie

Toekomst Heuffterrein onduidelijk

vuren • In de loop van dit jaar moet er duidelijkheid komen over de invulling van het terrein en de directe omgeving. Op dit moment worden meerdere varianten bekeken. De aanleg van een terrassendijk – al dan niet in combinatie met de bouw van woningen op de dijk – en de verplaatsing van Buko behoren tot de mogelijkheden.

In mei 2013 ging de gemeenteraad akkoord met het schetsontwerp en de uitgangspunten voor de inrichting van het terrein. Het grootste deel van het terrein van de voormalige steenfabriek – elf van de veertien hectaren – zou worden ingericht als natuurgebied met 'wilde' natuur en toegankelijk blijven voor wandelaars. Ook de strandjes langs de Waal zouden beschikbaar blijven voor recreatie. Daarnaast stond er beperkte woningbouw gepland met maximaal vijf villa's en twaalf appartementen. Verder zou de markante schoorsteen worden gerenoveerd als monument. Het beheer van het gebied zou in handen komen van Staatsbosbeheer. De raad reageerde destijds 'euforisch' op het plan. Alle betrokken partijen – waaronder eigenaar Klop Beheer, omwonenden, plaatselijke stichtingen, gemeente, Staatsbosbeheer en provincie - gingen namelijk akkoord met het compromis dat na een jaar 'verbindend onderhandelen' op tafel lag.

Het Voorkeursalternatief betekende een doorbraak na een jarenlange patstelling. Inmiddels is het plan in 'schoonheid gestorven' vanwege de door Rijkswaterstaat gewenste compensatie van de waterstand in de rivier. Toen het besluit in 2013 werd genomen, was Rijkswaterstaat – één van de onderhandelingspartners – nog druk aan het rekenen over die eis. Inmiddels is duidelijk dat een van de opties om die noodzakelijke compensatie te realiseren de verwijdering van de zomerkade is. Rond Buko zou dan een nieuwe kade moeten worden aangelegd om het bedrijf tegen het hoge water te beschermen. Die ingreep kost veel geld en betekent een forse 'ingreep' in het gebied. Ook wordt gekeken naar het versterken van de dijk. Naast een 'gewone' versterking bestaat de variant om een klimaatdijk te realiseren. Bij deze optie ontstaat de mogelijkheid om woningen te bouwen op de dijk. Klop Beheer, eigenaar van het Heuffterrein, heeft al laten weten in dat geval liever te bouwen op het nieuwe dijkprofiel. Het Heuffterrein kan dan volledig als natuurgebied worden ingericht. Zo'n variant leidt overigens vrijwel zeker tot de verhuizing van Buko, onder meer omdat het transport van en naar het bedrijf dan in het gedrang komt. Vijf jaar geleden was zo'n verhuizing nog niet haalbaar vanwege de hoge kosten: verplaatsing van het bedrijf werd destijds geraamd op negen miljoen euro. Mogelijk dat die 'operatie' nu gedeeltelijk betaald kan worden uit het fonds van het Hoog Water Beschermings Programma. Vandaar dat waterschap en gemeente de provincie hierover benaderd hebben. Inmiddels overleggen alle betrokkenen over een plan voor het Heuffterrein en de dijk dat 'een meerwaarde oplevert voor de ruimtelijke kwaliteit van het gebied'. Zo'n plan zou voor een impuls voor de natuur en recreatie moeten zorgen én het dorp Vuren en de uiterwaarden met elkaar moeten verbinden.

André Bijl