Koopzondag: wie wordt er gelukkig van?

Beste collega winkeliers, beste inwoners,

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest over de winkelopenstelling op zondag. Als we het nieuws en sociale media volgen lijkt het wel alsof iedereen zit te wachten tot de winkels op zondag open gaan. Niet alleen op die éne dag, maar voor sommigen liefst vele keren per jaar! Wij als ondernemers, moeten dagelijks hard werken voor onze boterham. En daar zou dan ook nog eens die zondag bij komen? En waarom? Meer omzet? Nee, voor een dorp als Geldermalsen voor de allermeesten nìet! Open zijn op zondag betekent alleen maar een verschuiving van aankopen!

Het levert voor ons allen - misschien op een enkele na, die het moet hebben van buiten de regio en ook de horeca - uiteindelijk geen extra omzet op en zeker geen extra rendement. De euro kan immers maar één keer uitgegeven worden!

Laten we als ondernemers gezamenlijk vasthouden aan een winkelweek van maandag tot zaterdag. Wij moeten heel goed beseffen dat, als er een paar winkels wèl opengaan, de druk op anderen logisch véél groter wordt. Als collega`s wèl open zijn en mensen hun aankopen gaan verschuiven naar de zondag, mist de collega die gesloten is, een stuk omzet. Dus die collega móet dan wel ook open, om niet in een oneerlijke concurrentie positie terecht te komen!

Een laatst opmerking: vooral hen, die om principiële redenen gesloten blijven, worden door een zondagopenstelling zwaar getroffen. Men kan weten dat zij uiteindelijk liever verlies lijden, dan hun zaak op zondag open stellen. Wij hebben in ons dorp en omgeving veel mensen, die gewend zijn aan die zondagsrust. Bovendien zijn zij een niet gering deel van onze klanten, waar we best ook wel rekening mee mogen houden, toch?

Tenslotte wensen wij u allemaal een voorspoedig en vredig ondernemingsjaar 2018 toe.

Namens verschillende winkeliers in Geldermalsen :
H.J. van Leeuwen
J.Z. van Leeuwen
jzvanleeuwen@me.com