• Stilstaan bij het WK 1978.
• Stilstaan bij het WK 1978. Foto: stockfoto

Vierluik over WK voetbal in 1978

geldermalsen • Film & Forum en Bibliotheek Rivierenland organiseren een viertal avonden over het WK voetbal in 1978. De eerste avond is op zondag 4 maart. Onder meer Frits Barend is te gast.

Er is veel te doen geweest om het WK voetbal van 1978. Progressief Nederland kwam in actie: Freek de Jonge en Bram Vermeulen (Neerlands Hoop) streden voor een boycot onder de titel 'Bloed aan de paal'. Had het Nederlands elftal wel iets te zoeken in een land, waar verdwijningen en martelingen aan de orde van de dag waren? In de film 'Cordero de Dios' die zondag 4 maart in mfc De Pluk te zien is, speelt dit beruchte WK voetbal op de achtergrond een rol. Deels is het verhaal in 1978 gesitueerd en deels in 2002 (economische crisis). Het verhaal gaat over een Argentijnse familie die door de junta verscheurd raakt. Na de filmvertoning geeft een panel, bestaande uit Frits Barend, Alejandra Slutzky en Roelf Haan, een visie op de gebeurtenissen rond 1978. Deze drie kopstukken doen dat in een gesprek met Karel van Koppen. Hierin komen zowel de gebeurtenissen van toen ter sprake, maar ook de politiek van het huidige Argentinië.

De avond maakt deel uit van het vierluik dat Film & Forum en Bibliotheek Rivierenland organiseren om stil te staan bij dit WK dat veertig jaar geleden plaatsvond. Naast zondag 4 maart, vinden de avonden plaats op donderdag 26 april, zaterdag 26 mei en zondag 24 juni. Zowel het politieke als sportieve aspect zullen in deze serie aan bod komen.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de Facebook-pagina van Film & Forum. De avond begint om 16:00 uur. Entree is 10 euro.