• Leerling met docenten Bas Verberk (m) en Joost Verheij.
• Leerling met docenten Bas Verberk (m) en Joost Verheij. Foto: Liesbeth Wattimury

Brain Skills daagt leerlingen uit

regio • Een intelligente koelkast, een zelf ontwikkelde drone en een spannend moordspel. Het zijn enkele onderwerpen waar de Brain Skills-leerlingen van openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg zich het afgelopen half jaar mee bezig hielden. Onlangs hielden ze een presentatie voor medeleerlingen, docenten en ouders.

Het programma Brain Skills is drie jaar geleden op Lek en Linge geïntroduceerd en is bedoeld voor hoogbegaafde leerlingen die een extra uitdaging kunnen gebruiken. Gedurende een half jaar krijgen ze wekelijks een speciaal lesaanbod. "Dat ook deze leerlingen aandacht krijgen is een goede ontwikkeling", zegt docent Bas Verberk, die samen met collega's Maxime van Kraaij en Joost Verheij de Brain Skill-leerlingen begeleidt. "Vaak wordt gekeken naar kinderen die extra hulp nodig hebben. Terecht, maar aan de andere kant zijn er ook kinderen die met twee vingers in de neus de vakken doen en zich snel vervelen. Bij Brain Skills worden ze niet enkel uitgedaagd, ze leren ook om te gaan met hun slimheid. Daarbij hoort ook fouten maken, iets wat ze anders minder snel leren."

De lessen bij Brain Skills kunnen over van alles gaan: politiek, filosofie, rechtspraak, psychologie, sterrenkunde of techniek, er zijn nauwelijks grenzen. Verberk: "De leerlingen werken individueel aan hun onderzoek en bepalen zelf het ritme. Omdat de lessen tijdens de reguliere lessen worden gegeven, ligt de verantwoordelijkheid bij de leerlingen zelf om de gemiste lesstof bij te houden."


q www.lekenlinge.nl