Daling gevangen muskusratten

regio • Het aantal gevangen muskusratten in het Nederlandse rivierengebied blijft dalen. Dat betekent opnieuw minder schade aan dijken en oevers. Ook het aantal gevangen beverratten daalt, na jaren van stijging. Het samenwerkingsverband Muskusrattenbeheer, van vier waterschappen langs de grote rivieren, ving 10.174 muskusratten in 2017 (dit waren er 12.006 in 2016) en 339 beverratten (453 in 2016). Daarmee is de populatie muskusratten nog steviger onder controle in het werkgebied van de waterschappen Hollandse Delta, Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel en Rivierenland. Naar verwachting zet de daling voort in 2018.


Stekker uit Kerstfair in Beesd

beesd • Na de moeizame editie van afgelopen jaar trekt landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt de stekker uit de Kerstfair. Het evenement beleefde zeventien edities. Vorig jaar kwamen er nog geen tienduizend bezoekers op het evenement af, dat was veel minder dan verwacht. Barones Nathalie van Verschuer-Des Tombe maakte het nieuws bekend in haar blog, waarin ze vooruitblikt op het nieuwe jaar. Ze schrijft dat het tegenvallend aantal bezoekers natuurlijk te wijten was aan de heftige sneeuwval destijds, maar gezien alles wat er uit de kast was getrokken - "grote ijsbaan, muzikanten, heel veel lichtjes" - was het toch een domper. "Mede omdat wij het in december al heel erg druk hebben met partijen in onze locaties, kerstpakketten en activiteiten in het pannenkoekenhuis, hebben wij na rijp beraad besloten met de Kerstfair te stoppen. De kans is wel groot dat wij volgend jaar een kerstfeestje bij het pannenkoekenhuis organiseren, maar daarover hoort u later meer." Van Verschuer-Des Tombe wil wel een boek maken over de afgelopen zeventien Kerstfairs in Beesd, "met foto's en anekdotes over bijzondere dingen die we hebben meegemaakt in al die jaren".


Inbraak in Waardenburg

waardenburg • Het inbrekersgilde heeft zondag om 20:37 uur een inbraak gepleegd bij een bedrijf gelegen aan de Zandweistraat in Waardenburg. De politie is op zoek naar getuigen, tips zijn welkom via 0900-8844.