• Jongerencentrum M3 aan de Quirinus de Palmelaan.
• Jongerencentrum M3 aan de Quirinus de Palmelaan. Foto: Hans van Vrouwerf

Voorzichtige plannen voor nieuw jongerencentrum

Opvolger M3 in de maak

leerdam • Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland (SJJMH) heeft met ingang van dit jaar het beheer van M3 teruggegeven aan de gemeente Leerdam. "Gebouwen beheren is niet onze core business, we zijn al een aantal jaren bezig om deze taken af te stoten in alle gemeenten waar we werken", zegt Martin van Keulen van SJJMH. De jongerenwerkers waren de afgelopen jaren sowieso al weinig in M3 te vinden. "Een paar jaar geleden kregen we te maken met behoorlijke kortingen op onze subsidie. Toen hebben we bewust de keuze gemaakt om meer outreachend te gaan werken, in plaats van op vaste tijden in M3 te gaan zitten wachten of er jongeren kwamen. De open inloop liep overigens de jaren daarvoor behoorlijk goed."

Het jongerenwerk houdt nog wel kantoor in M3 en organiseert er enkele activiteiten, zoals de wekelijkse Girls Night. Verder wordt het jongerencentrum nog wel eens gebruikt voor overleg en door ChillAut, een soos voor jongeren met autisme. Die situatie blijft in elk geval zo tot 1 juli van dit jaar, heeft SJJMH afgesproken met de gemeente. Leerdam zoekt intussen een andere huurder of koper voor het pand. En SJMMH zoekt voor de toekomst ook onderdak. "We willen graag in één gebouw samen met partners zoals SamenDoen, het Sociaal Team en VluchtelingenWerk. Daarover zijn we ook in overleg met de gemeente. Het is belangrijk dat we als partners dicht bij elkaar zitten, elkaar als het ware 'voelen' en versterken. Het pand van M3 is daarvoor niet geschikt."


Mislukt?

Jongerenraad Leerdam is het daarmee eens. Hoewel voorzitter Thijs van der Linden benadrukt dat M3 wat hem betreft geen mislukking genoemd mag worden. "Wat vaak vergeten wordt, is dat een aantal feesten echt wel goed bezocht zijn." Zo kwamen op de feesten van AUDIOBRAWL wel honderden jongeren uit de regio af. Maar het aanvankelijke enthousiasme bloedde langzaam dood. Volgens Van der Linden door een combinatie van factoren. Enerzijds gingen de jongerenwerkers dus meer de straat op. "Logischerwijs liep het jongerencentrum daardoor langzaam leeg." Anderzijds heeft "de erfenis van Rootz" volgens Van der Linden ook altijd meegespeeld bij het wel of niet slagen van M3. "Rootz stond niet al te goed bekend bij iedereen."

Bovendien is de decentrale ligging van M3 nooit erg voordelig geweest, onderstreept hij. Hij ziet meer in een jongerencentrum in het hart van Leerdam. Sterker nog: hij hoopt later dit jaar een burgerinitiatief te lanceren om draagvlak hiervoor te creëren. Het jongerencentrum dat hij voor ogen heeft, moet geschikt zijn voor een brede doelgroep: jongeren van tussen de 12 en 24 jaar. Hij benadrukt: "Ik heb het dan niet over een plek om dansfeesten te organiseren, maar juist een soort thuishonk waar jongeren een kop koffie kunnen drinken, studeren of een cursus kunnen volgen. Het liefst met organisaties als het jongerencentrum en misschien ook SamenDoen in hetzelfde pand, bijvoorbeeld op de verdieping erboven."

Dat ziet jongerenwerker Van Keulen ook helemaal zitten. SJMMH is dan ook betrokken bij het idee van Van der Linden. "Een heel mooi plan. De binnenstad is de beste locatie, omdat je dan niet gebonden bent aan een wijk. Bij M3 is dat wel zo, we merkten dat we niet iedereen bereikten doordat het pand in wijk West stond. In de wijken zitten wij al, daar vandaan kunnen we de jongeren dan naar het centrum verwijzen. Om te chillen of een rustige plek te hebben om te leren."

Of het plan haalbaar is, is een andere vraag. "Het is wel ambitieus, vooral omdat het de bedoeling is om jongeren medeverantwoordelijk te maken voor het beheer", legt Van Keulen uit.


Janneke Kok
Janneke Boogaard