• Elan heeft ook een groot aantal jeugdleden.
• Elan heeft ook een groot aantal jeugdleden. DIQUE Fotografie

'Doel is zoveel mogelijk eieren in te zamelen voor de Voedselbank'

Elan organiseert dansmarathon

leerdam • Elan telt op dit moment ongeveer 120 leden. Dat aantal was jarenlang stabiel, maar de afgelopen periode stijgt het ledental gestaag, vertelt voorzitter Esther van Iperen. "Onze leden variëren in leeftijd van drie tot pakweg 70 jaar. Ze komen vooral uit Leerdam, maar ook uit de wijde omgeving: van Culemborg tot Hardinxveld-Giessendam."

Het thuishonk van Elan is de gymzaal van de Lingebolder waar maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag en -avond vanaf 16:00 uur diverse groepen actief zijn met onder meer klassiek en modern ballet, jazz, streetdance en showdance. De vereniging presenteert jaarlijks een kerst- en een theatershow, doet mee aan dansdagen door heel Nederland, organiseert een danskamp met workshops en clinics en verzorgt ook projecten op scholen.

Jaarprogramma

Elan heeft vanwege het vijfjarig bestaan een jaarprogramma opgesteld vol bijzondere activiteiten. "Tijdens onze wintershow hebben we geld ingezameld voor Serious Request Leerdam. Dat leverde ruim 400 euro op, toch een mooi bedrag." Volgende maand staat er een dansmarathon op het programma en op 16 juni geeft de vereniging in Gorinchem een theatershow. Op dit moment is Elan druk bezig met de organisatie van de marathon op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart. "We zijn te gast bij Leerdam Sport. Die stellen belangeloos hun kantine beschikbaar en zorgen bovendien voor ondersteuning tijdens de marathon. De opbrengst is bedoeld voor de Voedselbank. We gaan eieren – gewone en ook chocolade-eieren voor de kinderen – inzamelen. Een paar weken later is het tenslotte Pasen."

Het is mogelijk om op twee manieren mee te doen aan het evenement. Dansliefhebbers vanaf veertien jaar kunnen zich als team opgeven. "Van zeven uur vrijdagavond tot zeven uur zaterdagavond – dus 24 uur lang – moet er steeds een lid van het team op de dansvloer aanwezig zijn. Voor ieder uur moet er een sponsor worden gezocht. De deelnemers mogen zelf het schema voor die 24 uur samenstellen. Ze kunnen ervoor kiezen om de volledige marathon met het hele team aanwezig te zijn, zonodig is er ook een speciale ruimte waar de deelnemers even kunnen slapen. Maar het is ook mogelijk dat de deelnemers het schema onder elkaar verdelen in bepaalde blokken. In principe gaat het gewoon om vrij dansen, lekker bewegen op de dansvloer. Speciale 'dans-skills' zijn niet vereist."

Omdat sommigen een marathon van 24 uur wel heel erg lang vinden, bestaat ook de mogelijkheid om zich met een groep één of meer uren in te schrijven. De muziek varieert per uur – top 40, disco, Latin, foute muziek, 'gouwe ouwe' – zodat de deelnemers bij hun keus hun muzikale voorkeur mee kunnen laten spelen.

"Iedereen mag meedoen, we hebben zoveel mogelijk verenigingen en scholen benaderd en ook de sportklassen van de middelbare school. Deelnemende teams mogen via hun shirts hun vereniging, bedrijf of winkel promoten. Het team met de leukste outfit krijgt een prijs. De deelnemers mogen zich lekker uitleven. Hoe meer mensen meedoen, hoe mooier het is. Het gaat er om dat we zoveel mogelijk eieren voor de Voedselbank inzamelen."

Daarnaast is er ruimte voor individuele deelnemers vanaf vier jaar. "Zaterdag van 10:00-14:00 uur kunnen zij eenvoudige danslessen volgen. Elke deelnemer krijgt een stempelkaart waarop deze lessen afgevinkt kunnen worden. Het zou mooi zijn als iedereen probeert per les zoveel mogelijk dozen eieren bij elkaar te sparen door zich door familie, vrienden en bekenden te laten sponsoren. Ook in deze categorie is er een prijs voor de origineelste outfit."

Nadere informatie over de dansmarathon is te vinden op website www.dv-elan.nl, bij het kopje 'agenda'. Daar kunnen belangstellenden zich ook aanmelden voor het evenement.