woensdag 17 januari

Over vogels rondom Leerdam
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. Fotograaf Hille de Bruin is te gast bij een avond van de interkerkelijke bejaardenzorg. Hij vertelt over vogels rondom Leerdam en toont natuurlijk ook de foto's die hij van deze dieren maakte. Dominee A. Schroten verzorgt de meditatie. Iedereen boven de 60 jaar is welkom.

Op reis door Australië
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, jheeft D. van Toorn uitgenodigd om een presentatie te geven over zijn reis per camper door Australië. Vanaf de stad Perth, in het zuid-westen, trok hij naar Darwin in het noorden en vervolgens naar Adelaide in het zuiden. Een reis van 5 weken en ruim 10.000 kilometer.

LingeFilm: 'Happy End'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm de nieuwste film 'Happy End' van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke. 'Happy End' is een beklemmend familiedrama over de Europese identiteit en de manier waarop er via technologie verbinding wordt gezocht. De film is een samensmelting van eenzaamheid, macht en onmacht, innerlijke driften, voyeurisme en het onvermogen tot echt persoonlijk en menselijk contact. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke (Das Weisse Band, Amour) heeft tijdens de lancering op het filmfestival in Cannes opnieuw een film gepresenteerd die blijft verrassen. 'Happy End' gaat over een disfunctionerend gezin dat de schone schijn richting de buitenwereld ophoudt, omringd door de chaos van de dag in het o zo mooie Calais. Het Calais van mooie stranden, maar ook van de vele migranten en restanten van bunkers uit WOII. Met zijn indringende close-ups en lange statische shots is het cameraman Christian Berger weer gelukt om de personages perfect te plaatsen.

donderdag 18 januari

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Joop Gottmers in Schoonrewoerd
19:30, Schoonrewoerd, hervormde kerk. Joop Gottmers van stichting De Goede Aarde is te gast in de hervormde kerk in Schoonrewoerd. Gottmers was één van de grootste criminelen van Nederland, totdat hij in aanraking kwam met het geloof. Hij vindt het inmiddels belangrijk dat iedereen zijn getuigenis kan horen. Volgens hem heeft God hem gered uit de wereld van drugs en geweld. Hij gelooft dat, als God niet had ingegrepen in zijn leven, hij al vele jaren dood was geweest. In 2010 schreef hij hierover 'Knock out'. De avond met Gottmers begint om 19:30 uur.

vrijdag 19 januari

LingeFilm: 'Murder on the Orient Express'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont de opnieuw verfilmde klassieker 'Murder on the Orient Express', naar het beroemde boek van Agatha Christie. Een lange treinreis door ijskoude onherbergzame gebieden, dertien excentrieke reizigers en één moord. Dat zijn de ingrediënten van het bekende moordmysterie. Detective Hercule Poirot is ook aan boord en kan direct aan de slag om alle verdachten aan de tand te voelen in de voortrazende trein met prachtige luxueus ingerichte coupés. Is het de butler of de prinses? De missionaris of de professor? Regisseur Kenneth Branagh, met indrukwekkende snor, speelt Hercule Poirot. Hij wordt omringd door topacteurs als Judy Dench, William Dafoe, Penelope Cruz, Johnny Depp en Michelle Pfeiffer. De film draait ook op dinsdagmiddag 23 januari en woensdagavond 24 januari.

zaterdag 20 januari

Themabijeenkomst
13:30-16:00, Leerdam, Lingesteyn. Hersenletsel.nl organiseert weer één van de tweemaandelijkse lotgenotenbijeenkomsten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Thema is deze keer: 'Grip op je leven en emotie'. Zita Schwab, mindset- en lifestylecoach, geeft een lezing over dit onderwerp. Schwab heeft veel ervaring rondom het coachen van mensen met nah. Aangezien zij dit ook zelf heeft doorgemaakt, weet zij niet alleen vanuit kennis, maar ook uit ervaring, hoe het is om helemaal opnieuw te moeten beginnen. De bijeenkomst is van 13:30 tot 16:00 uur in Lingesteyn in Leerdam. Aanmelden kan via kbghersenletselzhz@gmail.com of 06-15091924.

Bingoavond
19:30, Leerdam, wijkgebouw West-End. Wijkvereniging West-End houdt een bingoavond in het wijkgebouw van West-End aan de P.M. van Gentstraat 20 in Leerdam. De hoofdprijs is 200 euro. Het wijkcentrum is vanaf 18:30 uur open, de bingoavond begint om 19:30 uur. Iedereen is welkom.

Winterconcert
20:00, Enspijk, kerk. Het orkest van muziekvereniging De Volharding uit Deil geeft een winterconcert in de kerk in Enspijk. De muzikanten zullen onder leiding van dirigent Hans van Esschoten een gevarieerd programma ten gehore brengen. Ook het leerlingorkest zal een optreden verzorgen. De toegang is gratis.

Reggae in GO
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Friction & The Roots Drivers treden op in GO. Heerlijke reggae gemixt met Afrikaanse en Caraïbische vibes, een ijzersterke band met een charismatische frontman die elk publiek voor zich weet te winnen, en feest met het publiek vanaf de eerste noot tot de laatste toegift. Ze zijn onder andere te zien geweest in X Factor en De Wereld Draait Door en stonden op podia zoals de Melkweg en Heineken Music Hall. De aanvang is 20:30 uur, entree is 10 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl, maar kaarten zijn ook aan de zaal te verkrijgen.

LingeFilm: 'Le Fidèle'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. De romantische misdaadfilm 'Le Fidèle' is te zien bij LingeFilm. In 'Le Fidèle' wil Gigi ontsnappen aan een wereld vol misdaad om samen met de rijke Bibi gelukkig te worden. Is dit wel mogelijk? Dagblad De Morgen beschrijft Le Fidèle als een "wervelende gangsterfilm met bloedend hart". Regisseur Michaël Roskam ontving in 2011 een Oscarnominatie voor Rundskop over de hormonenmaffia. Ook te zien op zondagmiddag 21 januari.

zondag 21 januari

Rivierenland Klassiek
14:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. De Russische pianiste Katerina Verbovskaya (1988) speelt van Frederic Chopin de Polonaise Heroïque op.53, de Etude op. 10 No 5, Fantasie-Impromptu, op. 66 en de Ballade No 1 in g-moll en van Robert Schumann de Carnival op. 9. In het voorprogramma jong talent uit de regio. Entree: 10 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

maandag 22 januari

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is open. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een spelletje.

dinsdag 23 januari

Rouw bij verlies partner
10:30, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw bij verlies van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie is te verkrijgen bij Christien den Hartog via 0345-616610 of cdenhartog@welzijnwestbetuwe.nl.

Over Ridder van Rappard
20:00, Vuren, cultureel centrum De Koels. Op uitnodiging van historische vereniging De Heerlijkheid Vuren houdt Klaas Tammes, oud-burgemeester van Buren en Lienden, een lezing over de veelbesproken Ridder van Rappard, van 1939 tot 1971 burgemeester van Gorinchem. Tammes heeft een biografie geschreven over deze meest spraakmakende burgemeester van Nederland in de vorige eeuw. Op boeiende wijze vertelt de inleider van deze avond over deze unieke figuur die geplaatst in zijn tijd ons een fraai beeld verschaft van de vele maatschappelijke veranderingen in de twintigste eeuw. Bij deze lezing maakt de inleider ter illustratie veel gebruik van prachtige beelden. Deze avond wordt gehouden in De Koels in Vuren, aanvang is 20:00 uur.

Lezing over steenfabrieken
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Historicus Marcel Dings geeft lezing over de baksteenindustrie in Rivierenland. Over het vroegere en huidige productieproces en over de locatie van steenfabrieken in de nieuw te vormen gemeente West Betuwe, waar ooit 22 steenfabrieken stonden. Entree: 5 euro, reserveren niet nodig.

woensdag 24 januari

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Herwijnen is open van 10:00 tot 12:00 uur. Er is koffie of thee, mensen kunnen een praatje maken of een spelletje doen.

Winterwandeling
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert een winterwandeling op landgoed Waardenburg en Neerijnen. De natuur is in winterrust, maar toch valt er van alles te ontdekken. Zo hebben de bomen nog geen blad, waardoor kasteel Waardenburg en huis Neerijnen nog beter zichtbaar zijn. Afhankelijk van de temperatuur zijn de knoppen van verschillende bomen en struiken aan het veranderen en zich aan het voorbereiden op de lente. Vanaf de dijk is te zien hoe watervogels hun rust zoeken in de Kil van de Rijswaard. En met een beetje geluk komen reeën uit hun schuilplaatsen te voorschijn. De start is om 14:00 uur bij de parkeerplaats van Stroomhuis Neerijnen. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Deelname kost 5 euro per persoon, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Donateurs van Geldersch Landschap en Kasteelen kunnen gratis meewandelen. Reserveren is verplicht, dit kan via onderstaande website.
www.glk.nl/evenementen

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

donderdag 25 januari

Over autisme
19:15, Leerdam, Noorderberg. MEE Alblasserwaard Vijfheerenlanden organiseert een inloopavond voor mensen die iemand met autisme in de vrienden- of familiekring hebben. De avond is vooral bedoeld om onderling ervaringen uit te wisselen. Locatie is Noorderberg in Leerdam, de zaal is open vanaf 19:15 uur, de avond begint om 19:30 uur.

vrijdag 26 januari

Lampionnenoptocht
18:45, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Ter ere van de verjaardag van prinses Beatrix houdt Oranjevereniging Heukelum traditiegetrouw een lampionnenoptocht. Fanfare Door Eensgezindheid verleent haar medewerking. Deelnemers moeten zich om 18:45 uur verzamelen bij dorpshuis De Krakeling in Heukelum. De optocht begint om 19:00 uur. Aansluitend is er kinderdisco in het dorpshuis. www.oranjeverenigingheukelum.nl

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. Maandelijkse bierproefavond in GO. Proeven van vijf biertjes kost 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 27 januari

Benefietavond
19:00, Noordeloos, hervormde kerk. De in Hei- en Boeicop ontstane zang- en muziekgroep Gideon geeft op eigen initiatief in samenwerking met zendingsorganisatie New Tribes Mission een benefietzang- en muziekavond in de hervormde kerk in Noordeloos. Naast Gideon verlenen ook Johan Barten (orgel) en Nanne Groot (appèlwoord) medewerking. De toegang is vrij.

zondag 28 januari

Taizéviering
19:00, Beesd, St. Pieterskerk. Het Oecumenisch Beraad Beesd organiseert een taizéviering. Thema is: 'Omzien naar elkaar'.

dinsdag 30 januari

Rouw bij verlies partner
19:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw bij verlies van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Tijdens de avond kunnen lotgenoten ervaringen uitwisselen, samen erover nadenken en praten helpt bij de rouwverwerking. Meer informatie is te verkrijgen bij Christien den Hartog via 0345-616610 of cdenhartog@welzijnwestbetuwe.nl.

woensdag 31 januari

Inloopmiddag
40-plussers maken steeds meer gebruik van de beschikbare digitale hulpmiddelen maar ondervinden toch nog wel problemen of zouden ook graag andere mogelijkheden gaan toepassen. Het Leercentrum Seniorweb Leerdam biedt de mogelijkheid om elke woensdagmiddag langs te komen om uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden in en voorlichting te geven over de digitale wereld.

donderdag 1 februari

Spullen inleveren kerkmarkt
19:30, Waardenburg, De Oude School. In het kerkelijk centrum vindt weer een inzameling plaats van spullen voor de kerkmarkt. Inleveren kan tussen 19:30 en 20:30 uur. Ook oud ijzer is welkom. De opbrengst van de markt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen.