• BCL (hier het damesdubbel op archieffoto) boekte een ruime overwinning.
• BCL (hier het damesdubbel op archieffoto) boekte een ruime overwinning. Foto: Aangeleverd

BCL knap derde na ruime winst op Iduna

utrecht • Badmintonclub Leerdam speelde afgelopen zondag de eerste wedstrijd van 2018 in de Utrechtse Galgenwaard tegen Iduna. De thuisclub staat onderaan de ranglijst, maar BCL moest in sommige duel hard werken voor de 2-6 winst.

De heren Jeffrey van Luijn en Jan-Peter Sprong moesten in de eerste set van het dubbel duidelijk in hun spel komen. De eerste set werd hierdoor verloren. Ze herpakten zich goed in de tweede set en wonnen makkelijk met 11-21. In de beslissende derde set gingen de punten heen en weer en maakten de heren het spannend. Ze wonnen nipt en daarmee was het eerste punt voor Leerdam binnen: 0-1.

De damesdubbel van Meltem van 't Pad en Ans van Hoogdalem verliep op dezelfde manier. In de eerste set speelden ze te geforceerd. De slagen liepen niet goed en het koppel van Iduna scoorde veel gelukstreffers. De set ging dan ook verloren. In de tweede set hadden de Leerdammers de rust te pakken en liepen snel uit. Ook de derde set was een prooi voor BCL: vrij eenvoudig werd het 0-2.

Spannende single

Jeffrey van Luijn speelde een singlepartij met spannende momenten. In beide sets kwam hij dichtbij de winst, maar zijn opponent was nét iets sterker waardoor het punt naar Iduna ging: 1-2. Meltem van 't Pad kon de dame van Iduna het hele veld rond sturen, zonder dat ze zelf in de problemen kwam. Deze invaller was duidelijk van een lager niveau en Meltem won in twee sets: 1-3. Jan-Peter Sprong speelde een duel met lange rally's die met knappe netdrops en harde smashes een lust voor het oog waren. Helaas verloor hij de eerste set in de verlenging met 23-21. De tweede set ging het met Jan-Peter een stuk minder goed. Hij maakte veel onnodige fouten, zodat hij zijn tegenstander moest feliciteren: 2-3. Ans van Hoogdalem had haar wedstrijd onder controle. Door de dame van Iduna flink te laten lopen en de shuttle een paar keer in dezelfde hoek te slaan, werd duidelijk dat het niet mis kon gaan. Na twee sets was de wedstrijd beslist: 2-4.

In de mixdubbels hadden Jan-Peter Sprong en Ans van Hoogdalem na een aantal punten het spel van het koppel aan de overkant door. De tegenstanders maakten fouten zolang de Leerdammers maar druk bleven zetten door aanvallend spel. De korte en strakke shuttles aan het net van Ans zorgden ervoor dat Jan-Peter zijn geplaatste harde smashen goed kon uitvoeren. Na twee sets ging het punt naar Leerdam: 2-5. De mix van Jeffrey van Luijn en Meltem van 't Pad verliep iets spannender. Bij het Leerdamse duo ging het niet vanzelf. De slagen liepen minder goed dan anders. Toch konden ook zij hun duel omzetten in winst. Hierdoor kwam de eindstand op 2-6 en nestelde Leerdam zich op een keurige derde plaats. Volgende week speelt BC Leerdam een thuiswedstrijd tegen Stuban uit Nijmegen.