• Het water is flink gezakt de afgelopen dagen.
• Het water is flink gezakt de afgelopen dagen. Foto: Adrie van Kuilenburg

Hoog water was amper een bedreiging

regio • De hogere waterstanden in de grote rivieren hebben vorige week op geen enkel moment tot gevaarlijke situaties geleid. Toch was waterschap Rivierenland dagenlang extra alert.

"Het hoge water was vooral een mooie toeristische attractie", zegt woordvoerder Freek Jochems. "Vooral op de eerste zondag van januari hadden we een strakblauwe hemel. En met die enorme plas water leverde dat unieke plaatjes op." Het waterpeil in de Rijn bij Lobith bereikte woensdag een piek van 14,64 meter boven NAP. Dat komt neer op een 'afvoer' van zo'n 8.000 kuub water per seconde, ofwel 8 miljoen liter. In deze eeuw bereikte het peil alleen in 2001, 2002, 2003 en 2011 hogere waarden. De situatie van afgelopen week was echter op geen enkele manier vergelijkbaar met de ernstige situatie in januari/begin februari 1995. Toen steeg het peil naar 16,75 meter en het water stond destijds dagenlang zo'n 1,5 meter onder de kruin van de dijk. Er werd toen serieus rekening gehouden met de mogelijkheid dat het mis zou gaan: 250.000 mensen in het Rivierenland werden preventief geëvacueerd. Jochems: "Dit keer zijn alleen de uiterwaarden ondergelopen en daar zijn de uiterwaarden ook voor bedoeld. Zelfs bij nog veel hogere waterstanden, is het voor ons nog beheersbaar."

Sinds 1995 is er wel het nodige gebeurd. Dat begon al in de jaren na het hoge water, toen in razend tempo de verzwakte dijken werden versterkt. Na 2000 is op veel plekken langs de rivieren het bergende vermogen van de uiterwaarden vergroot. Jochems: "Eén van de belangrijkste maatregelen is geweest de omleiding bij Lent. Daar is destijds heel veel protest tegen geweest. Maar nu plukken we er de vruchten van. Het heeft gezorgd voor een lager van tien tot vijftien centimeter." Het waterschap was extra alert met dijkinspecties. Dat was nodig ook. In Brakel werd bijvoorbeeld moedwillig de zomerdijk doorgestoken. Ook de groeiende beverpopulatie zorgt voor extra kopzorgen. "Want juist bij hoog water, als de dijk er moet staan, zoeken bevers hoge grond op. En ze graven als de beste", aldus het waterschap. Ook zorgt het hoge water steevast voor extra drijfvuil, wat opgeruimd moet worden.