VODR wil duidelijkheid over Zorglandgoed

rumpt • Vereniging Ons Dorp Rumpt (VODR) heeft bij het college en de raad van Geldermalsen via een mail uitleg gevraagd over de financiële situatie van (stichting) Linge's Zorglandgoed. De bouwwerkzaamheden liggen al meer dan een half jaar stil, volgens de vereniging zelfs al sinds maart 2017.

De vereniging heeft zich de afgelopen zes jaar fel verzet tegen de komst van het zorglandgoed. Voorzitter Wim Heijting en penningmeester Christophe Thole suggereren nu in de mail dat initiatiefnemers Nicoline van Iperen en Cor van den Berg in financiële problemen zouden verkeren. Ook zijn er in het dorp geruchten over een mogelijk faillissement van de initiatiefnemers. Het wantrouwen van de vereniging werd nog eens aangewakkerd door een bord bij het bouwterrein waarop wordt gemeld dat de aannemer een retentierecht heeft gevestigd. "Wij begrijpen dat het Linge's Zorglandgoed een particulier initiatief is en u wellicht niet van het volledige reilen en zeilen op de hoogte bent", schrijft de vereniging in de brief aan de gemeente. "Echter gegeven de rol die u in dit traject hebt gespeeld draagt u een grote verantwoordelijkheid en het zou gepast zijn dat u openheid van zaken geeft, zodat alle burgers op eenduidige wijze worden geïnformeerd." Gemeentevoorlichter Co van Leeuwen is duidelijk. "De gemeente heeft destijds vergunning verleend omdat het initiatief past in het beleid met betrekking tot landgoederen. Maar verder gaan wij hier niet over. Wij zijn op geen enkele manier gesprekspartner."

Nicoline van Iperen en Cor van den Berg hebben één en andermaal ontkend dat er sprake zou zijn van financiële problemen of zelfs van een faillissement. Directeur Kees Huisman van aannemersbedrijf B.M. van Houwelingen bevestigt dat. "Wij hebben nog steeds een uitstekende band met Nicoline en Cor." Met de aannemer werd in 2014 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met betrekking tot voorfinanciering door de aannemer. De tegenprestatie is dat het de aannemer mogelijk meer opdrachten in de zorg zal opleveren.

Volgens Nicoline van Iperen is het een misverstand dat de bouw al in maart is gestopt. "Toen waren de vloeren net gestort. Daarna werden de wanden opgebouwd, de tweede verdiepingsvloer gelegd en daarop een aantal wanden die nodig zijn opgebouwd. Vervolgens zijn de staalconstructies geplaatst en als laatste de steunpilaren weggehaald." De vertraging heeft volgens Van Iperen te maken met het feit dat de wanden en kozijnen tot nu toe niet konden worden geleverd.