• Eén van de kledingstukken uit de pre-collectie.
• Eén van de kledingstukken uit de pre-collectie. Foto: Rein van der Zee

Van bol wol tot 3D-object

hellouw • Iris Bambacht laat vrijdag 19 januari een voorproefje zien van haar afstudeercollectie. Ze is vooral gefascineerd door breisels en verwerkt die op een bijzondere manier in kledingstukken.

De 22-jarige Hellouwse zit in het laatste jaar van de opleiding fashion design aan de kunstacademie in Arnhem. De naaimachine lonkte al vroeg. "Mijn ouders zijn meer van de sport en probeerden mij daarin te stimuleren, tot mijn oma zei: 'laat dat kind toch op naailes gaan'. Oma dacht dat ik daar snel op uitgekeken zou zijn, maar dat was absoluut niet zo", lacht Iris.

Veel later, Iris zat toen al op de kunstacademie, ontdekte ze de breimachine die haar oma nog op zolder had staan. Sindsdien legt ze haar ziel en zaligheid in zowel machinaal breien als handbreien. "Je begint met een bolletje wol, dat is eigenlijk niks. Maar door een simpele handeling kun je daar heel veel vormen mee maken. Het wordt opeens driedimensionaal."

Het ontwerpen van haar afstudeercollectie geeft Iris de kans volop te experimenteren met al die vormen en materialen. "Ik wilde stoffen combineren met oude familiefoto's, dus ben ik gaan uitzoeken of ik foto's kan laten weven of in breipatronen kan omzetten."

Halverwege het studiejaar heeft ze net als haar jaargenoten haar pre-collectie af. "Dat is een soort tussenstand, je laat dan zien op welke weg je bent. Sommige dingen blijken niet te werken, dat is dan niet erg omdat je nog tijd hebt om het in je definitieve afstudeercollectie anders te doen." Iris heeft inmiddels ontdekt dat digitaal printen in elk geval lukt op materialen als plastic en pvc, en op breisels van dun garen. "Op harig garen wordt de inkt vlekkerig. Nu heb ik ontdekt dat het wél lukt met een speciale coating. Ik ben onder andere nog aan het uitzoeken of ik een foto kan omzetten in een breipatroon."

Wie Iris hoort vertellen, krijgt al snel zin om zelf iets creatiefs te gaan doen. "Dat is precies wat ik wil bereiken. Daarnaast wil ik graag in contact komen met andere mensen die breien en die waarschijnlijk veel meer ervaring hebben dan ik. Dat soort contacten vind ik inspirerend. Ik hoop dat veel mensen vrijdag komen kijken. Van 10:00-22:00 uur ben ik in mijn werkruimte aan de Tinnegieter 6."


Janneke Boogaard