• Ad van Krieken bij het dorpshuis in Herwijnen.
• Ad van Krieken bij het dorpshuis in Herwijnen. Foto: aangeleverd

'Verenigingen zijn mega-belangrijk voor het dorp'

Van koor tot EHBO tot bibliotheek

herwijnen • Een kleine dertig verenigingen en andere verbanden zijn lid van Vereniging Dorpsgemeenschap Herwijnen, oftewel het dorpshuis. Uit dat aantal blijkt wel dat de inwoners zich niet hoeven te vervelen, er is van alles te doen in het dorp. Om mensen op ideeën te brengen en een overzicht te bieden van alle mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in Herwijnen heeft het dorpshuisbestuur alle leden uitgenodigd om op zaterdag 27 januari naar De Poort te komen.

Ongeveer de helft van de leden heeft gehoor gegeven aan de oproep, een behoorlijke respons. "De brandweer, het koor Soli Deo Gloria, de EHBO, de bibliotheek, de Vrouwen van Nu, 'Kleding maken doe je zo'", geeft Ad van Krieken een - niet volledige - opsomming. "Het belooft een afwisselende middag te worden. De schietvereniging geeft demonstraties en de blaaskapel van de fanfare maakt muziek."

Van Krieken is sinds mei 2013 voorzitter van het dorpshuisbestuur, dat de verantwoordelijkheid heeft voor het onderhoud, de begroting en toezicht op de exploitatie. Activiteiten van leden krijgen voorrang op commerciële activiteiten, maar ook voor vergaderingen en partijen is De Poort een veelgebruikte locatie. Door de grote en kleine zalen, de foyer en het podium is het gebouw multifunctioneel. De beheerders Berry en Corita Bakker staan voor iedereen klaar.

"Zo'n presentatiemiddag behoort niet direct tot ons takenpakket, maar we kunnen wel de faciliteiten bieden. Dat hebben we voorgelegd aan de leden tijdens de algemene ledenvergadering en daar kwamen genoeg positieve reacties op. Het is in deze tijd niet zo vanzelfsprekend dat het verenigingsleven bloeit, dus veel clubs grijpen deze kans aan om reclame te maken."

Het dorpshuisbestuur draagt het verenigingsleven een warm hart toe. "Verenigingen zijn mega-belangrijk in een dorp", weet Van Krieken ook vanuit zijn rol als gemeenteraadslid in Lingewaal.

"We willen graag leefbare kernen. Dan moet je als burgers met elkaar de schouders eronder zetten. Verenigingen zorgen niet alleen dat er iets te doen is voor iedereen, ze merken het ook als het met een lid niet zo goed gaat, bijvoorbeeld als iemand ouder wordt. Het gaat verder dan een middagje of avondje in de week muziek maken of samen kleding maken."

Iedereen geeft een eigen invulling aan de middag. In kramen kunnen de leden spullen uitstallen die met hun hobby te maken hebben. Natuurlijk geven ze ook informatie over lidmaatschap, activiteiten en kosten. Van 14:00-17:00 uur op zaterdag 27 januari staan de deuren van De Poort wijd open voor de verenigingen en natuurlijk voor alle belangstellenden.


q www.depoortherwijnen.nl

Janneke Boogaard