donderdag 11 januari

Inloop- en informatieavond
19:30-21:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een informatieavond voor mensen die meer willen leren over het gebruik van een computer of tablet. Seniorweb biedt verschillende lessen en cursussen over verschillende onderwerpen. Denk aan praktische zaken zoals het gebruiken van e-mail, internet, social media, maar ook het maken van een fotoalbum of het beheren van wachtwoorden. Alle lessen worden gegeven in kleine groepen door geduldige docenten, die deelnemers alles stap voor stap en in rustig tempo uitleggen.

vrijdag 12 januari

Bingoavond
19:00, Herwijnen, Schoutensteeg. In haar clubgebouw houdt ijsclub D'n Ouwe Wiel haar bingoavond. De aanvang is 20:00 uur, de deuren gaan om 19:00 uur open.

LingeFilm: 'Victoria & Abdul'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Voor de liefhebbers van de Britse koloniale geschiedenis presenteert LingeFilm het royaltydrama 'Victoria & Abdul'. De nu 83-jarige Judi Dench is terug op het witte doek als koningin Victoria van Engeland in Victoria & Abdul, geregisseerd door Stephen Frears (Dangerous Liaisons, The Queen). Naast rollen in de James Bond-series, is de rol van koningin haar op het lijf geschreven, net als in Mrs Brown uit 1997. In 'Victoria & Abdul' speelt Dench de koningin in haar najaren en ontmoet zij Abdul Karim, gespeeld door Ali Fazal. Abdul is vanuit India naar Engeland gestuurd om de koningin een speciale munt te overhandigen. Direct bij hun eerste ontmoeting is er een klik. Een klik die vele mensen in de directe omgeving van Victoria als ongewenst beschouwen. Britse tradities, het snobisme, racisme en de onbekendheid met de islam zorgt ervoor dat er alles aan gedaan wordt om van Abdul af te komen. De Abdul die door Victoria is benoemd tot haar persoonlijke leermeester, 'Munshi'. Kortom, een film over een onverwachte vriendschap, met mooie kostuums en een schitterende setting.

zaterdag 13 januari

Winterse wandeling
08:00, Leerdam, wijkgebouw Patrimonium. Wandelsportvereniging Prins Bernhard uit Leerdam organiseert haar eerste tocht van de winterserie. Deelnemers kunnen deelnemen aan de 5, 10, 15, 20 en 30 kilometer. De start van de langste afstand is om 08:00 uur, overige afstanden vanaf 09:00 uur. De deelnemers aan de 5 kilometer kunnen om 14:00 uur start. Het startbureau sluit om 17:00 uur. Meer informatie is te verkrijgen via 0345-617196. www.wsv-prinsbernhard.nl

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is open. Er is constant aanvoer van spullen dus het is de moeite waard om geregeld binnen te lopen. De organisatie is in handen van de Gereformeerde Kerk.

Vogelbeurs
09:00-12:00, Leerdam, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend in Leerdam houdt weer haar maandelijkse vogelbeurs. Er zijn op deze beurs een aantal handelaren aanwezig. Ook is er een stand waar bezoekers vogelbenodigdheden kunnen kopen. Er zijn bestuursleden van de vereniging aanwezig, bij hen kunnen bezoekers vragen stellen over een eventueel lidmaatschap of over het kweken van vogels. Het verenigingsgebouw is te vinden aan de P.M. van Gentstraat 23.

Scholentoernooi
09:00, Haaften, Burcht van Haeften. Tafeltennisvereniging ASIO uit Haaften organiseert voor de 37ste keer haar jaarlijkse tafeltennistoernooi voor basisscholen in de gemeente Neerijnen en de dorpen Herwijnen en Vuren. In totaal 85 kinderen van zeven verschillende scholen zullen 's morgens, vanaf 09:00 uur, strijden voor de scholenprijs. Ook de titelverdediger School met de Bijbel uit Herwijnen is weer van de partij om de vorig jaar veroverde wisselbeker te verdedigen. Nadat in de ochtend de strijd om de scholenprijs heeft plaatsgevonden zullen alle deelnemers verder gaan in het individuele toernooi. In het individuele toernooi is net als vorig jaar weer tijd ingeruimd voor de zogenaamde 'Ladies Cup' (een aparte prijs voor de deelnemende meisjes). De finales zullen, naar verwachting. tussen 15:00 en 15:30 uur gespeeld worden. Aansluitend op de finalewedstrijden is de prijsuitreiking. Toeschouwers zijn welkom, entree is gratis.

Nieuwjaarskumpulan
14:00-19:00, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Indische vereniging Oost en West Te Saam houdt haar nieuwjaarskumpulan in dorpshuis De Lindehof. Onder het genot van een Indisch hapje, drankje en dansje wordt het nieuwe jaar ingeluid met muziek gespeeld door Senang Hati. Leden hebben vrij entree. Niet-leden betalen aan de deur 10 euro per persoon, tenzij vooraf is gereserveerd via owts@ live.nl of 06-28758347. Dan kost het slechts 8 euro per persoon.

Muzikaal theaterdiner 'LUST'
18:00, Leerdam, stadspodium GO. Marjolein Meijers doet met het muzikale theaterdiner 'LUST' Leerdam aan. Hierin trakteert ze bezoekers op een diner én op muziek. Op het podium staan naar Meijers op contrabas, gitaar, viool en banjo, Walter Kuipers op viool, mandoline en bouzouki en Onno Kuipers op accordeon, trekzak en elektrische gitaar. Daphne de Bruin vertelt de verhalen. Entree is 30 euro, dit is inclusief het uit drie gangen bestaande diner.

maandag 15 januari

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom voor een kop koffie, een spelletje of een praatje.

Open eettafel Heukelum
11:45, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 12 januari bij Lieneke van Bommel via 0345-630595.

dinsdag 16 januari

Deils ontmoetingspunt
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Tijmen Stoof vertelt bij het Deils ontmoetingspunt (Dop) over zijn werk in een pelgrimsherberg in Roncesvalles (Pyreneeën) en hoe een pelgrim met als einddoel Santiago daar naar toe gaat. Inloop is vanaf 09:30 uur.

Over cartoons in de oorlog
10:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Plaatsgenoot Frans Alberts komt op bezoek bij Inloop Vuren. Hij houdt een lezing over cartoons in de de oorlog. Alberts vertoont en vertelt op boeiende wijze over de vele spotprenten die zijn grootvader tijdens de Tweede Wereldoorlog verzamelde over belangrijke gebeurtenissen in die tijd. Natuurlijk is er ook nog tijd en gelegenheid om een keuze te maken uit het spelen van een der vele spellen, waaronder natuurlijk het pas geïntroduceerde koersbal of een gezellig praatje te maken onder het genot van een kopje koffie. De ochtend begint om 10:00 uur. Toegang is gratis.

Stamppotten
11:30, Opijnen, gebouw Maranatha. De Zonnebloem, afdeling Neerijnen, organiseert een nieuwjaarsmiddag met een stamppottenmaaltijd. Bezoekers zijn welkom vanaf 11:30 uur, dan staat de koffie of thee klaar. Vervolgens wordt de maaltijd uitgeserveerd in buffetvorm. De Zonnebloem afdeling Neerijnen heeft altijd plaats voor nieuwe gasten. Bijvoorbeeld eenzame, alleenstaande mensen of mensen die aan huis gebonden zijn door bijvoorbeeld een handicap. Opgeven kan bij Marjan van der Dennen via 0418-591584. De volgende bijeenkomst is op woensdag 21 februari aanstaande. Dan is er een liedjesbingo.

Open eettafel Herwijnen
11:45, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van WelzijnLingewaal nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 12 januari bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

woensdag 17 januari

KLEDINGMAKENDOEJE
09:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Eerste bijeenkomst van KLEDINGMAKENDOEJEZO in De Poort. De vrijwilligers geven gratis advies op het gebied van naaien. Ze bieden hulp bij bijvoorbeeld het korter maken van een broek, het maken van een knoopsgat of het uitknippen van een patroon. Ook staan er rekken met kleding die voor een spotprijsje te koop zijn. En lappen om een bloesje, een rok of jurk te maken zijn voor 2 euro per meter te koop. Knopen zijn er ook genoeg, net als ritsen in alle lengtes en kleuren. Alleen een kopje koffie drinken kan natuurlijk ook.

'Worden wie je bent'
09:30, Zijderveld, kerkelijk centrum De Oude School. Spreekster en schrijfster Marianne Grandia is te gast bij de vrouwenkring van de hervormde gemeente Zijderveld. Thema van de ochtend is 'Worden wie je bent'. De toegang is gratis, er is wel een collecte. De koffie en thee staat klaar vanaf 09:30 uur, de ochtend begint om 10:00 uur.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

Over vogels rondom Leerdam
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. Fotograaf Hille de Bruin is te gast bij een avond van de interkerkelijke bejaardenzorg. Hij vertelt over vogels rondom Leerdam en toont natuurlijk ook de foto's die hij van deze dieren maakte. Dominee A. Schroten verzorgt de meditatie. Iedereen boven de 60 jaar is welkom.

Op reis door Australië
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, jheeft D. van Toorn uitgenodigd om een presentatie te geven over zijn reis per camper door Australië. Vanaf de stad Perth, in het zuid-westen, trok hij naar Darwin in het noorden en vervolgens naar Adelaide in het zuiden. Een reis van 5 weken en ruim 10.000 kilometer.

LingeFilm: 'Happy End'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm de nieuwste film 'Happy End' van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke. 'Happy End' is een beklemmend familiedrama over de Europese identiteit en de manier waarop er via technologie verbinding wordt gezocht. De film is een samensmelting van eenzaamheid, macht en onmacht, innerlijke driften, voyeurisme en het onvermogen tot echt persoonlijk en menselijk contact. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke (Das Weisse Band, Amour) heeft tijdens de lancering op het filmfestival in Cannes opnieuw een film gepresenteerd die blijft verrassen. 'Happy End' gaat over een disfunctionerend gezin dat de schone schijn richting de buitenwereld ophoudt, omringd door de chaos van de dag in het o zo mooie Calais. Het Calais van mooie stranden, maar ook van de vele migranten en restanten van bunkers uit WOII. Met zijn indringende close-ups en lange statische shots is het cameraman Christian Berger weer gelukt om de personages perfect te plaatsen.

donderdag 18 januari

Kunstlezing in Stroomhuis
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunsthistorica Lisette le Blanc over 'Hollandse Meesters in de Hermitage'. N.a.v. de tentoonstelling in de 'Hermitage' Amsterdam waar 65 werken van vijftig Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw te zien zijn, waaronder zes topstukken van Rembrandt. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 24 januari

Winterwandeling
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert een winterwandeling op landgoed Waardenburg en Neerijnen. De natuur is in winterrust, maar toch valt er van alles te ontdekken. Zo hebben de bomen nog geen blad, waardoor kasteel Waardenburg en huis Neerijnen nog beter zichtbaar zijn. Afhankelijk van de temperatuur zijn de knoppen van verschillende bomen en struiken aan het veranderen en zich aan het voorbereiden op de lente. Vanaf de dijk is te zien hoe watervogels hun rust zoeken in de Kil van de Rijswaard. En met een beetje geluk komen reeën uit hun schuilplaatsen te voorschijn. De start is om 14:00 uur bij de parkeerplaats van Stroomhuis Neerijnen. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Deelname kost 5 euro per persoon, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Donateurs van Geldersch Landschap en Kasteelen kunnen gratis meewandelen. Reserveren is verplicht, dit kan via onderstaande website. www.glk.nl/evenementen

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam. Noorderberg. Inloopmiddag van Seniorweb Leerdam voor 40plussers die vragen hebben over het gebruik van de computer, tablet of mobiele telefoon.

vrijdag 26 januari

Lampionnenoptocht
18:45, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Ter ere van de verjaardag van prinses Beatrix houdt Oranjevereniging Heukelum traditiegetrouw een lampionnenoptocht. Deelnemers moeten zich om 18:45 uur verzamelen bij dorpshuis De Krakeling. De optocht begint om 19:00 uur. Aansluitend is er kinderdisco in het dorpshuis.