Staatsen verhuist naar Geldermalsen

geldermalsen • Jeroen Staatsen – kersverse burgemeester van gemeente Geldermalsen – profileerde zich in zijn nieuwjaarstoespraak als een "bestuurlijke huisarts, die zich inzet voor mensen". Staatsen liet ook weten binnen afzienbare tijd te verhuizen naar de gemeente.

Staatsen nam de burgemeestershamer een paar weken geleden over van burgemeester Miranda de Vries die naar Etten-Leur vertrok. Hij had niets dan lof voor zijn voorganger. "Hoewel er inderdaad even sprake is geweest van enige turbulentie, heeft zij het hier bijzonder goed gedaan. Natuurlijk mag er ruimte zijn voor gemengde gevoelens, maar hoe je afscheid neemt van iemand, zegt vooral iets over jezelf. In dit concrete geval zei het mij in ieder geval iets over u en inmiddels onze gemeente Geldermalsen. Dat afscheid was hartverwarmend." Dat was voor Staatsen één voor de redenen om 'ja' te zeggen toen hij werd gevraagd om als waarnemer op te treden in Geldermalsen.

De nieuwjaarsbijeenkomst in Tricht was voor Staatsen meteen de kans om zichzelf te profileren. De 70-er refereerde aan zijn vader, die huisarts was. "Een burgemeester is een bestuurlijke huisarts, die zich inzet voor mensen. Mensen individueel, maar ook actief op het niveau van verenigingen, instellingen en processen die hen van belang zijn. Zo wil ik burgemeester zijn en daar mag u mij op aanspreken." Hij presenteerde zichzelf als een betrokken burgervader, die veel waarde hecht aan persoonlijk contact. "Verwacht u van mij niet, dat ik overal voorop ga in de polonaise. Maar ik zal er wel zoveel mogelijk zijn. Ik kom hier wonen en wil zoveel mogelijk met u delen."

Staatsen blikte terug op het jaar en de hoogtepunten voor Geldermalsen. Zoals het nieuwe brugklasgebouw voor De Lingeborgh, de ingebruikname van de peuterschool in De Plantage en de aanleg van de kunstgrasvelden. Maar hij keek ook vooruit op het laatste jaar van gemeente Geldermalsen. De fusie met Neerijnen en Lingewaal is immers aanstaande. Staatsen zei hierover: "Er ligt een prachtige kans om samen invulling te geven aan de gemeenschap van de toekomst. Vandaar mijn oproep: wees geen 'waarnemer' maar doe mee."